|
|
"ACTA" a Ustawa Antyhazardowa |
| Autor |
Wiadomość |
Boromir
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 15:17
|
|
| Co ma ACTA do Bukmacherki ?? Tu mowa o piractwie i udostepniania plików a bukmacherce chodzi o coś innego |
_________________ Nie liczy sie kurs tylko skutecznosc!! |
|
|
| Poziom: 36 HP |
 |
 |
 |
 |
39% |
1465/3758 |
|
|
|
|
 |
dżejdżej10

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 19:31
|
|
| Boromir przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Dzięki ACTA mają widzieć co robimy w internecie, skoro zobaczą że gramy u buków, przekażą sprawę do grupy która się zajmuje ustawą anty i tyle. Prosty tok rozumowania, ale mamy czas. |
|
|
| Poziom: 24 HP |
 |
 |
 |
 |
15% |
202/1353 |
|
|
|
|
 |
Boromir
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 19:34
|
|
| Myśle że raczej ich to nie będzie interesowało,podobno 26 coś miało być podpisane ?? zostało ?? |
_________________ Nie liczy sie kurs tylko skutecznosc!! |
|
|
 |
 |
 |
 |
39% |
1465/3758 |
|
|
|
|
 |
dżejdżej10

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 22:56
|
|
Wszystko masz wcześniej opisane, podpisał ale tylko ambasador. Do zatwierdzenia dłuuuga droga, myślę że może jednak zainteresować |
|
|
| Poziom: 24 HP |
 |
 |
 |
 |
15% |
202/1353 |
|
|
|
|
 |
Czokoloko
I Love NBA

Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 20 razy Wiek: 22 Dołączył: 11 Lis 2010 Posty: 2097 Skąd: Północna Polska
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 23:09
|
|
| Na razie to co podpisała w Japonii z tego co wiem nie obowiązuję. Jeżeli Polska ratyfikuję tą umowę to wtedy wejdzie w życie. A wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią że nie będzie ratyfikacji ba może być nawet referendum co ostatnio Jarek proponował. Także bez paniki. |
| Poziom: 37 HP |
 |
 |
 |
 |
37% |
1497/4047 |
|
|
|
|
 |
BoBer!
Aktywny Roku 2010

Pomógł: 209 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 1489 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 14:43
|
|
| Przecież napisałem na poprzedniej stronie jak teraz wygląda droga tego dokumentu... Eh Wy... |
|
|
| Poziom: 32 HP |
 |
 |
 |
 |
16% |
440/2753 |
|
|
|
|
 |
Don Camillo 69

Zaproszone osoby: 69
Pomógł: 99 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 1983 Skąd: Pierwsza Stolica

|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 14:47
|
|
| dżejdżej10 napisał/a: | | Dzięki ACTA mają widzieć co robimy w internecie, skoro zobaczą że gramy u buków, przekażą sprawę do grupy która się zajmuje ustawą anty i tyle. Prosty tok rozumowania, ale mamy czas. |
Przecież już widzą... a przynajmniej teoretycznie - ustawa antyhazardowa się kłania.
Co do ACTA i referendum - w tym momencie, to jest jakaś PARANOJA.
Co do wpisu VB... Nie zamierzam grać regularnie u ziemniaczków - to są wyjątkowe przypadki. Jak pojawia się okazja u ziemniaczków, a takowej nie ma w sieci, to dlaczego nie skorzystać? Kwestia udostępniania danych itd. jest dość zawiła i postaram się w wolnym czasie ją zgłębić. Bynajmniej nie mają prawa sprawdzić Twojego konta, bo grasz u ziemniaczków przez sieć, więc musiałeś robić to wcześniej nielegalnie. Z kolei jeżeli dojdzie do takiego procederu i będzie on nielegalny, to jaką ma moc w sądzie? Bober wiesz cokolwiek na ten temat? |
|
|
 |
 |
 |
 |
12% |
450/3758 |
|
|
|
|
 |
BoBer!
Aktywny Roku 2010

|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 23:57
|
|
| Cytat: | | Co do ACTA i referendum - w tym momencie, to jest jakaś PARANOJA. |
W kraju, w którym 59,1 proc. ludzi korzysta z Internetu chociaż raz w miesiącu jes to faktycznie idiotyczny pomysł, nie wspominając już jak wytłumaczyć zawiły 20 stronnicowy akt. W tej chwili oczywistą odpowiedzią na pytanie byłoby "NIE". Ile osób poświęciło czas, żeby przejrzeć pełny zapis, to na palcach jednej ręki policzę, a i nawet większość napędzających ludzi na ulicy nie przeczytało tego ze zrozumieniem. Ale to już inna kwestia i moje osobiste przemyślenia na temat zapraszania do telewizji w roli ekspertów studentów spod pomnika.
| Cytat: | dżejdżej10 napisał/a:
Dzięki ACTA mają widzieć co robimy w internecie, skoro zobaczą że gramy u buków, przekażą sprawę do grupy która się zajmuje ustawą anty i tyle. Prosty tok rozumowania, ale mamy czas. |
Moje pytanie jest takie, jakie grupy. Macie zbyt wybujałą fantazję, użytkowników miliony - pracowników paru i oni wszystko o wszystkich widzą,bo lubią patrzeć przy czym Kowalski trzepie? Trochę powagi dla instytucji państwa, szuka się ważniejszych rzeczy niż gracze za złotówki. Za dużo The Simpsons i acen z podsłuchiwaniem rozmów.
Co do Fortuny, to nie demonizowałbym ich powiązań (choć ich wcale nie wykluczam), z paru źródeł słyszałem, że STS nawalił formalnie i stąd wciąż czeka na decyzje. Ile w tym prawdy, to ciężko się dowiedzieć, sami komunikatu nie dadzą z informacją, że mają problemy z uzyskaniem zgody, tylko że wciąż pracują nad odpowiednim systemem.
Druga sprawa, banki nie dzielą się chętnie i tak o informacjami o swoich klientach - cóż to za czarny PR byłby, gdyby okazało się, że największe i niezależne instytucje finansowe na prośbę byle urzędnika przekazują dane?!
Don, co do pytania o dowodu z nielegalnego źródła. W prawie amerykańskim istnieje takie coś, nazywa się to na nasze "owocem zatrutego drzewa" i faktycznie zakłada, że jeżeli coś zostało uzyskane w sposób sprzeczny z prawem, nie może być dowodem w postępowaniu sądowym. W Polsce takiej zasady nie ma, są u nas zakazy dowodowe, czyli uregulowania wskazujące, jakie dowody są przez prawo niedopuszczalne, a jakie dopuszczalne. Sąd dopuszcza się swobodnej oceny dowodu, nie jest to łatwe o czym wskazuje fakt, że orzecznictwo w wielu przypadkach jest różne.
Nie zamierzam się rejestrować u internetowej Fortuny, bo mogę się do niej po prostu przejśc, jeżeli będę miał ochotę. Natomiast co do udostępniania jakichkolwiek informacji przez Fortune (wiem, że do VB to w ogóle co teraz napiszę nie przemówi) to odpowiadam tylko - GIODO czuwa. A wystarczy sobie zobaczyć ostatnią Komisję Innowacyjności i rozmowa o ACTA, by zobaczyć jak daleko GIODO do jakichkolwiek powiązań politycznych. |
|
|
 |
 |
 |
 |
16% |
440/2753 |
|
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 00:23
|
|
| BoBer! napisał/a: | | (wiem, że do VB to w ogóle co teraz napiszę nie przemówi) |
A jaki cel miało to wtrącenie?
I jaki cel mają Izby Celne w gromadzeniu danych o zarejestrowanych użytkownikach? Przy okazji jaki sens ma to na dłuższą metę? Wy ciągle o jednym... Donosach. E-buk ma obowiązek przekazania danych. Będzie je ukrywać bo zły PR? Pisałeś o orzecznictwie polskich sądów i materiałach dowodowych, PTF amerykański TUTAJ nie istnieje.
| Cytat: | | W Polsce takiej zasady nie ma, są u nas zakazy dowodowe, czyli uregulowania wskazujące, jakie dowody są przez prawo niedopuszczalne, a jakie dopuszczalne. Sąd dopuszcza się swobodnej oceny dowodu, nie jest to łatwe o czym wskazuje fakt, że orzecznictwo w wielu przypadkach jest różne. |
Aha, i na pewno sprzyja pozwanemu.
BTW, jak miało być wdrożone ACTA w Polsce, równie dobrze może dojść do forsowania zmian w zapisie prawa bankowego, by dane o przelewach udostępniać policji czy celnikom na podstawie domniemania o dopuszczeniu się przestępstwa przez klienta banku. Nie? |
_________________ * ten post wskazuje tylko na chwilowy brak zajęcia. |
|
|
| Poziom: 40 HP |
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
Don Camillo 69

Pomógł: 99 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 1983 Skąd: Pierwsza Stolica

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 13:59
|
|
| Vince Black napisał/a: |
BTW, jak miało być wdrożone ACTA w Polsce, równie dobrze może dojść do forsowania zmian w zapisie prawa bankowego, by dane o przelewach udostępniać policji czy celnikom na podstawie domniemania o dopuszczeniu się przestępstwa przez klienta banku. Nie? |
W przypadku podejrzenia uczestnictwa w nielegalnych grach hazardowych, celnicy mają prawo do kontroli konta bankowego - jest tylko domniemanie, które weryfikują na podstawie historii rachunku. Nic forsować nie trzeba - no chyba, że coś źle interpretuję, ale to czekam na wyjaśnienie.
| Vince Black napisał/a: |
I jaki cel mają Izby Celne w gromadzeniu danych o zarejestrowanych użytkownikach? Przy okazji jaki sens ma to na dłuższą metę? Wy ciągle o jednym... Donosach. E-buk ma obowiązek przekazania danych. Będzie je ukrywać bo zły PR? Pisałeś o orzecznictwie polskich sądów i materiałach dowodowych, PTF amerykański TUTAJ nie istnieje.
|
VB mi tylko odpowiedział o USA w kontekście dowodów itd. - prawie dokładnie to samo, co napisałeś Ty. Wracając na nasze podwórko - E-buk ma obowiązek, bank ma obowiązek, ale jeżeli są jakieś podstawy czyt. istnieje podejrzenie popełnienia przestępstwa, a nie odwrotnie tj. że e-buk udostępnia info, że taki i taki grają, a wtedy celnicy sprawdzają ich konta - jest to nieprawne. |
|
|
 |
 |
 |
 |
12% |
450/3758 |
|
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 15:35
|
|
| Don Camillo 69 napisał/a: | | E-buk ma obowiązek, bank ma obowiązek, ale jeżeli są jakieś podstawy czyt. istnieje podejrzenie popełnienia przestępstwa, a nie odwrotnie tj. że e-buk udostępnia info, że taki i taki grają, a wtedy celnicy sprawdzają ich konta - jest to nieprawne. |
Racja, wcale z tym nie polemizuję. Skoro bank i buk mają obowiązek... czy podejrzeniem popełnienia przestępstwa może być rejestracja u polskiego dystrybutora zakładów on-line? IMO tak, (wg praw socjologicznych nałóg szuka zaspokojenia, bez względu na legalną działalność dostawcy używki) inaczej nie widziałbym sensu przekazywania danych osób zarejestrowanych celnikom. Na tej podstawie zapaliła mi się czerwona lampka, a jak innym nie - cóż, ich wybór. |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
Don Camillo 69

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 18:48
|
|
| Vince Black napisał/a: | | czy podejrzeniem popełnienia przestępstwa może być rejestracja u polskiego dystrybutora zakładów on-line? IMO tak, (wg praw socjologicznych nałóg szuka zaspokojenia, bez względu na legalną działalność dostawcy używki) inaczej nie widziałbym sensu przekazywania danych osób zarejestrowanych celnikom. |
Chwila. Przekazywane dane są od razu, czy tylko jeżeli celnicy o to poproszą? Bo o ile mnie pamięć nie myli, to mają być przechowywane na polskich serwerach i na prośbę służby celnej udostępniane, a nie że dostają od buka wszystkie informacje jak na tacy. No a co do psychologi... jest to zdecydowanie nadinterpretacja - jest to niby logiczne, ale nijak ma związek z ustawą. |
|
|
 |
 |
 |
 |
12% |
450/3758 |
|
|
|
|
 |
BoBer!
Aktywny Roku 2010

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 19:05
|
|
| Cytat: | | A jaki cel miało to wtrącenie? |
Że byłem przekonany, że zignorujesz ten argument, bo jest Ci on nie w smak z Twoją linią rozumowania. Rację z tego co widzę - miałem. Teraz czekam co ciekawego na temat GIODO stworzysz, bo już drugi raz zingorować się tego nie da. Zanim to zrobisz, to polecam lekturę Ustawy o ochronie danych osobowych z roku 97 i pare jej nowelizacji.
| Cytat: | | Aha, i na pewno sprzyja pozwanemu. |
I widzisz Vince, tutaj widać Twoją ignorancję i przeświadczenie o posiadanej racji, mimo moim zdaniem żadnej konkretnej wiedzy.
To w takim razie ciekawostką są sprawy rozwodowe, w których NIE DOPUSZCZONO nagrań ukrytymi kamerami świadczącymi o zdradzie. Zaskoczony jesteś, nie? Chodź skoczymy na piwko to Ci poopowiadam o innych ciekawych przypadkach.
| Cytat: | | Skoro bank i buk mają obowiązek... |
Czego bank ma obowiązek według Ciebie?! Chyba mój drogi czegoś tutaj nie rozumiesz... Żeby było szybciej pominę gadanie o tajemnicy bankowej i bla bla i przeskocze do jednych interesujących na zapisów "bank jest zobowiązany udzielić informacji objętej tajemnicą bankową na żądanie : [...] sądu lub prokuratora w związku z toczącym się postępowaniem o przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, Szefa Służby Celnej i Generalnego Inspektora Kontroli Skarbowej w związku z toczącą się sprawą karną lub karną skarbową. "
Nie widzę tutaj słow o podejrzewaniu, tylko o sprawie karnej, różnice chyba skumasz.
I buk jaki ma obowiązek? Dobrowolnego rozsyłania danych personalnych osobom postronnym? Dla ciekawostki równiez polecam regulamin bukmachera u którego grasz, szczególnie rozdziały nazwane "Polityka Prywatności" byłyby wskazane.
| Cytat: | | czy podejrzeniem popełnienia przestępstwa może być rejestracja u polskiego dystrybutora zakładów on-line? |
Czy podejrzeniem planowania przestępstwa jest zakup noża w sklepie? Benzyny na stacji, siekiery w OBI? A już Twoje prawa socjologiczne to śmiech na sali, nie rób ludziom w głowie papki pseudo-wiedzą.
| Cytat: | | Pisałeś o orzecznictwie polskich sądów i materiałach dowodowych, PTF amerykański TUTAJ nie istnieje. |
Ah no o tym bym prawie zapomniał, wybacz że rozwiałem wątpliwości Dona i wskazałem źródło jego myślenia, proponuje przeczytać jeszcze raz jego pytanie i moją odpowiedź.
Siedzisz tutaj i nic nie robisz poza rozsiewaniem swoich teorii. Podejrzliwość ważna rzecz, ale nie do granic. Powinienem się uczyć na egzaminy a nie spędzać cenny czas nad tą polemiką... |
|
|
 |
 |
 |
 |
16% |
440/2753 |
|
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 19:53
|
|
| Cytat: | | bank jest zobowiązany udzielić informacji objętej tajemnicą bankową na żądanie : [...] sądu lub prokuratora w związku z toczącym się postępowaniem o przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, Szefa Służby Celnej i Generalnego Inspektora Kontroli Skarbowej w związku z toczącą się sprawą karną lub karną skarbową. |
Oczywiście! Teraz widzę. Do tego mogłeś się ograniczyć, a że czasu Ci nie szkoda i trwonisz go na "mój drogi" i zbędną retorykę, to i pretensje miej do siebie. Co chciałem wiedzieć wiem, gdy będę chciał się czegoś dowiedzieć o GIODO wiem do kogo w tym celu uderzyć. A w fortunie i tak się nie zarejestruję bo nie przełoży się to na moje korzyści.
Mykaj do książek, życzę 5. Wiem o co walczyłeś, a ja ustaw na pamięć nie znam. |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
Bartuś
FcB jest naj ;)

Zaproszone osoby: 6
Pomógł: 61 razy Wiek: 21 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 1881 Skąd: Camp Nou
|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 21:18
|
|
| Vince Black napisał/a: | Mykaj do książek, życzę 5. Wiem o co walczyłeś, a ja ustaw na pamięć nie znam. |
haha.
Takze wniosek z całego tematu jest jeden, bez spinki. |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
413/3758 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|