| Ogłoszenie |
Płacimy aktywnym użytkownikom! Co tydzień rozdajemy ok 200 pln osobom podającym swoje typy i piszącym analizy. Dodatkowo każdy użytkownik który przekroczy 75 postów dostaje 50 PLN GWARANTOWANE. Sprawdź to!
Jeśli forum długo się ładuje (wczytuje bannery) - kliknij klawisz "odśwież (F5)"
|
|
|
Don Camillo 69 - No brakes, no gear, no fear... |
| Autor |
Wiadomość |
Don Camillo 69

Zaproszone osoby: 20
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 264 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 11:02 pm Don Camillo 69 - No brakes, no gear, no fear...
|
|
Witam wszystkich!
Jestem na forum już trochę czasu, ostatnio zdarzyła mi się trochę dłuższa przerwa, ale powracam ze zdwojoną siłą... Postanowiłem założyć swój blog, ale postaram się aby był inny od reszty. Tak więc będę pisał tu ogólnie o żużlu, mam nadzieję że jeśli ktoś się tym pięknym sportem nie interesuje, to po paru wizytach tutaj się to zmieni...
Sezon praktycznie się już skończył, aczkolwiek okres transferowy ciekawie się zaczął i myślę, że to dopiero początek. Oby, tylko nie ubyło nam zespołów - problemy finansowe Rybnika, Poznania, czy Częstochowy chyba są większości znane. Poza tym będę umieszczał, tu też co ciekawsze moje wtopy i wygrane u buków, aby tylko tych pierwszych było jak najmniej. W najbliższych dniach jakieś podsumowanie sezonu się pewnie pojawi.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
robert9990

Zaproszone osoby: 4

|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 10:05 am
|
|
| No i nareszcie ktoś z żużla. Wiedziałem że się nim interesujesz, bo zawsze cos dopisywałeś jak coś skrobałem o tym sporcie. Niestety już po sezonie, ale do nowego zaczynamy znów, teraz ze zdwojoną siłą. Ja najbardziej obawiam się o Częstochowę, w końcu najbliższy memu sercu klub. Ciekawe czy uda im sięzatrzyma Pedersena. Jeśli nie to cieńko ich widzę. |
_________________ Zapraszam do komentowania:
http://www.typybukmachers...zac-vt13516.htm |
|
|
|
 |
Don Camillo 69

|
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 11:11 pm
|
|
Dzięki Robert9990 za komenta. Tak jak obiecałem postaram się w miarę regularnie pisać.
Miniony sezon, tak jakoś nie specjalny, wszystko dość przewidywalne....
GP znowu wygrał Nicki, aczkolwiek już tak nie dominował. Medal Tomka cieszy, ale nadal czekamy na złoto, oby w przyszłym roku się udało. Niektórzy mówili, że ten brąz to tylko dlatego, iż ostatnia impreza z cyklu została przeniesiona do Bydzi.... A o wygranych w Krsko, czy na Parken to się już nie pamięta. A ile razy linię mety w finale jako pierwszy przekraczał Greg? Odpowiedź brzmi tylko raz - w Bydgoszczy! Poza tym, w tym roku cały cykl nie zachwycił... To co działo się na Ullevi to porażka BSI, jak również Grand Prix Niemiec w Polsce. Kolejny raz dziką kartę otrzymuje hot Scott, chociaż nie zachwycał formą w minionym sezonie. Ale Anglik musi być. OK ale po co jeszcze drugi w osobie Harrisa? Pozostałe dwie dzikie karty tzn. dla Emila i Lindgrena jak najbardziej uzasadnione moim zdaniem.
Natomiast z GP Challenge w Zielonej Górze awansowali Bjerre, Ułamek i Walasek. Czy wniosą powiew świeżej krwi? Nie wydaje mi się, ale to się okaże. Jakby nie patrzeć awans wywalczyli na torze. Dodam jeszcze, że bilety na zawody w Zielonce kosztowały, tyle samo co na GP w Lesznie. Trochę przegięcie, tak więc na trybunach zasiadło całe 3 tysiące kibiców. Dowhan się trochę przeliczył, no bywa...
W przyszłym roku walka o tytuł indywidualnego mistrza świata zapowiada się ciekawie. Crumpa srebro nie zadawala, dla Golloba może to być ostatnia już szansa, Andersena myślę stać na coś więcej niż do tej pory pokazał… Pozostają też weterani Adams i Hancock - pewnie jak zawsze solidna, dobra jazda ale to już nie te lata… Nicholls zapowiada, że będzie chciał powalczyć, ale szczerze mówiąc raczej medal mu nie grozi, no chyba że... Ciekawi mnie jak zaprezentuje się Sajfutdinow, młody, waleczny powinien nieźle namieszać.
Terminarz Indywidualnych Mistrzostw Świata 2009:
25 kwietnia - Praga (Czechy) - Grand Prix Czech
9 maja - Leszno (Polska) - Grand Prix Europy
30 maja - Goeteborg (Szwecja) - Grand Prix Szwecji
13 czerwca - Kopenhaga (Dania) - Grand Prix Danii
27 czerwca - Cardiff (Wielka Brytania) - Grand Prix Wielkiej Brytanii
1 sierpnia - Daugavpils (Łotwa) - Grand Prix Łotwy
15 sierpnia - Malilla (Szwecja) - Grand Prix Skandynawii
29 sierpnia - Vojens (Dania) - Grand Prix Nordyckie
12 września - Krsko (Słowenia) - Grand Prix Słowenii
26 września - Terenzano (Włochy) - Grand Prix Włoch
17 października - Bydgoszcz (Polska) - Grand Prix Polski |
|
|
|
 |
Don Camillo 69

|
Wysłany: Nie Lis 30, 2008 9:26 pm
|
|
Dużo bardziej interesująco wyglądała rywalizacja o Drużynowy Puchar Świata…
Pierwszy półfinał w Lesznie - 12 lipca
Polacy stoczyli wspaniały bój o awans z Australijczykami. Na początku nic nie zapowiadało wielkiego ścigania, jednak po dziesięciu wyścigach zaczął padać lekki deszcz, co pozytywnie wpłynęło na warunki torowe. Z upływem czasu mieliśmy co raz więcej walki na leszczyńskim owalu. Dzięki fantastycznej postawie Golloba i Hampela w dwóch ostatnich gonitwach udało się odrobić straty i zrównać się punktami z jeźdźcami z Antypodów. W biegu dodatkowym pod taśmą stanęli niepokonany Hampel i Adams. Po równym starcie Australijczyk sprytnie rozegrał pierwszy łuk i jako pierwszy wpadł na linię mety. Było wtedy jasne, że to właśnie Polacy wraz z Rosjanami będą się ścigać w barażu w duńskim Vojens. Czwarte miejsce zajęli Węgrzy, dla których 9 z 10 oczek zdobył Ferjan.
Drugi półfinał w Coventry - 14 lipca
Do nie małej sensacji doszło dwa dni później w Coventry, gdzie Anglicy przez dłuższą część zawodów minimalnie prowadzili nad ekipą Czech. Tylko jedno zwycięstwo w 25 gonitwach na własnym torze - tego nikt się nie spodziewał. Najmniejszych złudzeń nie pozostawili rywalom Duńczycy pewnie wygrywając z przewagą 12,5 punkta. Walki na torze nie brakowało, czego dowodem może być właśnie podział punktów - po 1,5 między Lindgrenem a Harrisem w biegu 19, kiedy to obaj równo wpadli na metę.
Baraż w Vojens - 17 lipca
Baraż w Vojens wygrała reprezentacja Szwecji, w której kapitalnie pojechał Lindgren, który tylko raz musiał uznać wyższość jednego z rywali. Poza tym reszta ekipy punktowała na równym, wysokim poziomie. Drugie miejsce przypadło Polakom. Kolejny raz trener Cieślak udowodnił, że zna się na czarnym sporcie jak mało kto. Decyzja o wstawieniu do składu Walaska, była przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, a dokładniej w 12 bo tyle właśnie punktów przywiózł nasz reprezentant, będąc tak jak przed rokiem w półfinale w Vojens najskuteczniejszym Polskim jeźdźcem. O wiele lepiej niż w Coventry zaprezentowali się Brytyjczycy, jednak mniej więcej od połowy zawodów spuścili trochę z tonu i ostatecznie ukończyli zawody na trzeciej pozycji. Dobre wrażenie zostawił po sobie młody Woffinden, w kilku biegach pokazał charakter. Zgodnie z oczekiwaniami ostatnie miejsce przypadło występującym w czteroosobowym składzie Rosjanom, którzy byli tylko tłem dla ekip walczących o finał.
Finał w Vojens - 19 lipca
Bardzo ciekawie zapowiadający się finał mogły storpedować opady deszcze, które regularnie nawiedzały Vojens od piątku, wskutek czego między innymi odwołano trening. Jednak pogoda zdawała się sprzyjać zawodnikom i zawody rozpoczęły się zgodnie z planem. Faworytami byli bez wątpienia Duńczycy, jednak stawka była bardzo wyrównana i naprawdę mogło zdarzyć się wszystko. Tak więc z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy bieg. Jako pierwszy do walki z naszych reprezentantów stanął Holta, jednak po dobrym starcie dał się łatwo objechać Nickiemu Pedersenowi i Adamsowi. Druga gonitwa to pewny triumf Jagusia, który nie dał szans rywalom prowadząc od startu do mety. Walki na trudnym torze w Vojens nie brakowało, nie obyło się również bez upadków. Trzeci bieg okazał się pechowy dla Australijczyków, gdyż stracili swojego lidera. Wprawdzie Crump wystartował w powtórce i jeszcze w jednym biegu, to mimo wszystko nie był w stanie kontynuować zawodów z powodu kontuzji nadgarstka. Znakomicie spisywał się Jaguś – pewnie wygrał pierwsze trzy swoje starty nie pozostawiając rywalom złudzeń. Pewnymi punktami naszej drużyny byli też Gollob i Hampel. Wszystko to sprawiło, że przez dłuższy czas mogliśmy się cieszyć z prowadzenia. Jednak znowu zaczęło padać i tor z biegu na bieg wyglądał gorzej. Fantastyczną walkę o trzy punkty stoczył w 17 gonitwie Gollob z Bjarne Pedersenem. Duńczyk jechał bardzo ostro, ale tym samym odpłacił mu Polak. Na ostatnim wirażu nożyce w wykonaniu Tomka i Bjarne ogląda plecy rywala. Po biegu miał jeszcze jakieś pretensje, ale to pozostawię lepiej bez komentarza. Bardzo interesujący był bieg 21, niestety okazał się kluczowym dla ostatecznego zwycięstwa Danii. Hampel upadł przy wejściu w drugi łuk jadąc na drugiej pozycji. W następnych wyścigach zwycięstwo przypieczętowali Duńczycy, nam pozostało cieszyć się ze srebra, jakby nie patrzeć znakomity rezultat. W przyszłym roku rewanż w Lesznie. Będzie się działo.
I Dania 49 pkt.
1. Nicki Pedersen (3,3,3,1,1) 11
2. Bjarne Pedersen (2,3,1,2,3) 11
3. Kenneth Bjerre (1,0,2,3,3) 9
4. Niels Kristian Iversen (1,0,1,2,3) 7
5. Hans Andersen (2,2,3,3,1) 11
II Polska 46 pkt.
1. Rune Holta (1,2,1,d,1) 5
2. Wiesław Jaguś (3,3,3,2,1) 12
3. Tomasz Gollob (3,2,2,3,4) 14
4. Grzegorz Walasek (0,0,1,0,3) 4
5. Jarosław Hampel (3,3,2,3,w) 11
III Szwecja 39 pkt.
1. Andreas Jonsson (0,1,2,1,3,2) 9
2. Daniel Nermark (0,-,0,-,-) 0
3. Peter Ljung (w,0,2,u,2) 4
4. Fredrik Lindgren (3,w,6,3,2,2) 16
5. Jonas Davidsson (0,1,3,3,2,1) 10
IV Australia 21 pkt.
1. Leigh Adams (2,2,1,1,0,0) 6
2. Chris Holder (1,2,0,w,1,d) 4
3. Jason Crump (2,1,-,-,-) 3
4. Ryan Sullivan (2,1,d,d,2) 5
5. Davey Watt (1,1,0,0,1,0) 3 |
|
|
|
 |
Don Camillo 69

|
Wysłany: Pon Gru 01, 2008 6:42 pm
|
|
Miniony sezon na naszym podwórku bez większych niespodzianek. Kto miał awansować ten awansował, kto miał spaść ten spadł. Dzisiaj pierwszy dzień grudnia, a więc okienko transferowe otwarte. Raczej na jakieś spektakularne transfery się w ekstralidze nie zapowiada, ale coś czuje będzie ciekawie. Tarnów chce szybko awansować tak więc już wcześniej przedłużyli kontrakt z Kołodziejem i podpisano z Monbergiem. Dzisiaj natomiast Jaskółki zostały wzmocnione przez najlepszego zawodnika pierwszej ligi - Świderskiego, B.Pedersena i wypożyczonego z Częstochowy Ułamka. Skład o niebo lepszy niż ten ekstraligowy z ubiegłego roku. Czyżby za rok komornik? Zobaczymy...
Poza tym ciekawa sytuacja jest w Gdańsku. Klasowi zawodnicy z ekstraligi raczej pracodawców zmieniać nie będą. Przedłużono kontrakty z Zorro i Gafurovem, podziękowano Chrzanowskiemu. Co dalej? Podobno interesują się poważnie Harrisem, Drymlem i tym Finem z KMO. Nasuwa mi się tutaj pytanie, czy to Ostrów miał zawodników na ekstraligę, czy Gdańszczanie są aż tak zdesperowani?
Jabłoński mówił coś o chęci pozostania w Wybrzeżu, ale coś mi się wydaje że z kim mieli przedłużyć kontrakty, to już przedłużyli. Oznaczałoby to, że wicemistrza świata juniorów z 1998 roku, zobaczymy prawdopodobnie w Gnieźnie. Jeśli dodać do tego wypożyczenie Słabonia, oraz fakt iż prowadzone są rozmowy z dwoma solidnymi zawodnikami, to z optymizmem będę czekał co przyniosą najbliższe dni.
Ale dość już tego zanudzania
Teraz coś ciekawszego...
Gorzowiacy na pewno się ucieszą ZKŻ na bilboardzie w... |
|
|
|
 |
lukasznce
|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 2:07 pm
|
|
| kiedys mialem zamiar obstawiac zuzel ale nie moglem znalezc zadnego buka z oferta na polska lige. moze ty mi powiesz gdzie mozna obstawiac polski zuzel?? |
|
|
|
 |
Don Camillo 69

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 10:50 pm
|
|
Dość sporo jest buków z ofertą z żużla. Z tym że oferta zazwyczaj jest w dniu meczu po południu dopiero. Z naziemnych to chyba wszystkie, ale są limity tzn. min. 3 zdarzenia. Co mnie bardzo denerwuje, ale widocznie za dużo tracili. A z internetowych to będzie tak:
Expekt - prawie zawsze trafią się jakieś perełki, kursy przyzwoite, w playoffach oferta na I ligę na 1X2
Bet365 - szeroka, różnorodna oferta z wysokimi kursami.
Bwin - ale to wg mnie najsłabiej wypada, bo raz że niskie kursy, to oferta zazwyczaj taka, że nic ciekawego mi się w oczy nie rzucało.
Sportingbet - też coś tam mają zawsze, ale specjalnie nie zwracałem uwagi nigdy.
Centerbet - podobno też jest ale za późno się dowiedziałem, aby sprawdzić.
Unibet - j.w.
Nordicbet - j.w. z tym że są oficjalnym sponsorem SGP i SWC, podobno na turnieje indywidualne w Polsce też była oferta jakaś, więc może być interesująco...
Ogólnie to polecam Expekt i Bet365... Myślę, że w trakcie sezonu napiszę trochę więcej o wszystkich wymienionych powyżej. |
| Ostatnio zmieniony przez Don Camillo 69 Nie Gru 14, 2008 3:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lukasznce
|
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 10:32 pm
|
|
dzieki bardzo za informacje |
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|