| Ogłoszenie |
Płacimy aktywnym użytkownikom! Co tydzień rozdajemy ok 200 pln osobom podającym swoje typy i piszącym analizy. Dodatkowo każdy użytkownik który przekroczy 75 postów dostaje 50 PLN GWARANTOWANE. Sprawdź to!
Jeśli forum długo się ładuje (wczytuje bannery) - kliknij klawisz "odśwież (F5)"
|
|
|
El. MŚ 2010: Kogo los przydzieli Polakom? |
| Autor |
Wiadomość |
ernestol
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 11:14 am El. MŚ 2010: Kogo los przydzieli Polakom?
|
|
W niedzielę w Durbanie odbędzie się losowanie eliminacji MŚ w RPA. O 31 miejsc w turnieju finałowym rywalizować będzie 200 drużyn, co jest rekordem w historii tej imprezy.
Na trzech kontynentach - w Azji, Afryce i Ameryce Płd. - kwalifikacje już się rozpoczęły. Na dwóch pierwszych rozegrano fazę wstępną, a w Ameryce Płd. rozgrywki toczą się systemem ligowym, tzn. każdy z każdym mecz i rewanż. Wszyscy finaliści będą znani pod koniec listopada 2009 roku.
Do eliminacji w strefie europejskiej przystąpią 53 reprezentacje. Zostaną one podzielone na dziewięć grup - osiem z sześcioma drużynami i jedną pięciozespołową. Awans wywalczą bezpośrednio tylko zwycięzcy rywalizacji w poszczególnych grupach, a osiem ekip z najlepszym bilansem spośród tych, które zajmą drugie miejsca, zagra w barażach, które wyłonią pozostałych czterech finalistów ze Starego Kontynentu.
Podział na koszyki przed losowaniem odbył się na podstawie najnowszego notowania rankingu Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej (FIFA), które został ogłoszony w piątek. Polska znalazła się w drugim koszyku.
Reprezentacja Polski do tej pory siedmiokrotnie grała w finałach MŚ, w tym dwóch ostatnich turniejach w 2002 i 2006 roku. W eliminacjach "biało-czerwoni" rywalizowali z 30 różnymi przeciwnikami. Najczęściej - pięciokrotnie - los kojarzył ich z Anglikami.
W eliminacjach MŚ 2010, podobnie jak przed mundialem w Niemczech, wezmą udział obrońcy tytułu - w tym przypadku Włosi. Zagra w nich również mająca pewny udział w turnieju finałowym drużyna RPA, gdyż kwalifikacje do MŚ w strefie afrykańskiej wyłonią jednocześnie uczestników mistrzostw kontynentu.
Najwięcej finalistów najbliższych MŚ będzie pochodzić z Europy - 13. Afryka będzie mieć sześciu przedstawicieli, w tym ekipę gospodarzy. Z Azji, gdzie o awans walczyć będzie Australia, i Ameryki Płd. zagra na pewno po cztery zespoły, a piąte będą miały szanse wywalczyć awans w barażach. Ze strefy CONCACAF, obejmującej Amerykę Północną, Środkową i Łacińską, w mundialu wystąpią trzy drużyny, a czwarta zagra w barażach. Strefa Oceanii będzie mieć przedstawiciela tylko wówczas, gdy jej zwycięzca przebrnie baraże.
Łącznie w eliminacjach MŚ 2010 rozegranych zostanie 861 spotkań - o 14 więcej niż w poprzednich.
Ceremonia losowania w Durbanie rozpocznie się w niedzielę o godz. 16.00 czasu warszawskiego. Nad jego prawidłowym przebiegiem czuwać będzie sekretarz generalny FIFA Jerome Valcke. Towarzyszyć mu będą byłe i obecne gwiazdy futbolu ze wszystkich kontynentów, m.in. Lucas Radebe (RPA), George Weah (Liberia), Abedi Pele (Ghana), Kasey Keller (USA) oraz byli reprezentanci Francji mający afrykańskie korzenie Marcel Desailly oraz Christian Karambeu.
Polskę reprezentować będą sekretarz generalny PZPN Zdzisław Kręcina oraz członek zarządu związku Adam Olkowicz.
Losowanie grup finałów piłkarskich mistrzostw świata w 2010 roku odbędzie się w Kapsztadzie.
Decyzję o lokalizacji losowania w Kapsztadzie ogłosił w piętek komitet organizacyjny mistrzostw, podkreślając, że miasto to ma odpowiednie warunki, aby zorganizować taką uroczystość. Więcej szczegółów nie podano. Losowanie zaplanowano na grudzień 2009 roku.
Podział na koszyki w eliminacjach MŚ 2010, strefa europejska:
koszyk 1: Włochy, Hiszpania, Niemcy, Czechy, Francja, Portugalia, Holandia, Chorwacja, Grecja
koszyk 2: Anglia, Rumunia, Szkocja, Turcja, Bułgaria, Rosja, Polska, Szwecja, Izrael
koszyk 3: Norwegia, Ukraina, Serbia, Dania, Irlandia Płn., Irlandia, Finlandia, Szwajcaria, Belgia
koszyk 4: Słowacja, Bośnia i Hercegowina, Węgry, Mołdawia, Walia, Macedonia, Białoruś, Litwa, Cypr
koszyk 5: Gruzja, Albania, Słowenia, Łotwa, Islandia, Armenia, Austria, Kazachstan, Azerbejdżan
koszyk 6: Estonia, Liechtenstein, Malta, Luksemburg, Czarnogóra, Andora, Wyspy Owcze, San Marino
Źródło: interia.pl |
|
|
|
 |
Raja

Zaproszone osoby: 35
Pomógł: 33 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 3061 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 2:47 pm
|
|
jaka byście grupę chcieli?? Ja bym chciał tak:
Czechy
Polska
Szwajcaria
Cypr
Słowenia
Malta
Dawno z nimi nie graliśmy ina wyjazdy byłoby blisko |
|
 |
kakaowy

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 3:12 pm
|
|
moja grupa :
Chorwacja
Polska
Belgia
Białoruś
Kazachstan
Malta
to nie jest grupa marzen ale byłoby super...:] |
_________________ 2 lata na forum |
|
|
|
 |
marecki85

Zaproszone osoby: 77
Pomógł: 6 razy Wiek: 23 Dołączył: 14 Mar 2006 Posty: 1948 Skąd: Rębiechowo
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 3:37 pm
|
|
zobaczymy
Wlochy
Polska
Serbia
Cypr
Slowenia
Czarnogora
moze trafie kogos |
|
|
|
 |
FCSEBA

Zaproszone osoby: 94
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 5:18 pm
|
|
Wiec i ja spróbuje trafic grupę:
Hiszpania
Polska
Ukraina
Walia
Gruzja
Wyspy Owcze
ps.byłoby ciekawie |
|
|
|
 |
Raja

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 6:56 pm
|
|
Trafiłem Czechy i Słowacje. Jak oceniacie grupe?? Jak dla mnie jest ok. Na wyjazdy blisko, wiec panowie zbieramy u bukow kase na wyjazdy |
|
 |
marecki85

Zaproszone osoby: 77
Pomógł: 6 razy Wiek: 23 Dołączył: 14 Mar 2006 Posty: 1948 Skąd: Rębiechowo
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:02 am
|
|
a ja Slowenie
moze byc.dobre losowanie |
|
|
|
 |
kr0pka
Biała Zjawa

Zaproszone osoby: 31
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:39 am
|
|
Chcialem z 1ego koszyka Niemcow albo Grekow...
Irlandia mnie nie jara a reszta ok. Mam nadzieje ze wygramy z czechami i przynajmniej remis urwiemy... |
|
|
|
 |
FCSEBA

Zaproszone osoby: 94
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 11:27 am
|
|
Polacy trafili do Grupy 3:
Czechy
Polska
Irlandia Płn
Słowacja
Słowenia
San Marino
Wydaje się,że Polska wyjdzie z grupy ,bo raczej mało osób dopuszcza myśl ,że odpadniemy.. Grupa na pozór jednak nie jest taka słaba bo Czesi są jednak moim zdaniem poza zasięgiem..Słowacy będą trudnym przeciwnikiem..Irlandia Płn też zrobiła postępy. Słowenia i San Marino raczej dostarczyciele punktów. |
|
|
|
 |
GrzechuTG

Zaproszone osoby: 50
Pomógł: 11 razy Wiek: 20 Dołączył: 17 Kwi 2007 Posty: 2166 Skąd: Brd
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 1:24 pm
|
|
| Ja rowniez ostrzegam przed hura optymizmem bo grupa nie jest wcale latwa tak jak wszyscy twierdza Czesci to jest bardzo mocna ekipa Slowacja to tez nie sa chlopcy do bicia a Slowenia i Irlandia PŁN tez nam moga urwac pkt. Finlandia tez miala byc dostarczycielem pkt a co sie okazalo ze malo brakowalo a zagrala by na euro. Ale przeciez nie mozna bac sie rywali mamy bardzo doswiadczonego trenera ktory potrafi nastawic naszych pilakrzy tak ze potrafia ograc kazdy zespol. I musimy poprostu kibicowac i wierzyc w naszych chlopcow. |
_________________ POLSKA GOLA!!!! POLSKA GOLA!!!
 |
|
|
|
 |
Raja

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 3:36 pm
|
|
| Sądze ze Irlandia Pln moze byc grozna. Oceniam to pod katem ich mlodziezowki. Bo obecnych reprezentacji nie ma co porownywac. Przez rok moze sie bardzo duzo zmienic. |
|
 |
kostek8

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 12:34 am
|
|
| Raja napisał/a: | | Sądze ze Irlandia Pln moze byc grozna. Oceniam to pod katem ich mlodziezowki. Bo obecnych reprezentacji nie ma co porownywac. Przez rok moze sie bardzo duzo zmienic. |
Tylko trzeba wziąść pod uwage że my także mamy dobra młodzieżówke
ale masz racje iralandia jest solidną i dobrą drużyną, Ja uważam ze z europy to czesi są naprawde w ścisłej czołówce mają gwiazdy ale i również świetny kolektyw ale kto wie do eliminacji jescze sporo czasu i niektórzy z czech odejdą niektórzy dojdą Podsumowując
Grupa jest łatwa i trudna a w zasięgu polskich piłkarzy. |
|
|
|
 |
arturo82

|
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 1:52 pm
|
|
| Wywalczenie awansu napewno niebędzie przysłowiowym spacerkiem, ale wierzę w naszą drużynę i wiem że im się uda, na 100% wybieram się na mecz do Irlandii Płn gdyż ze Szkocji a dokładniej z Inverness mam rzut beretem, zamierzamy uderzyć na ten mecz konkretną ekipą... |
|
|
|
 |
JayJay17

Zaproszone osoby: 19
Pomógł: 9 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 1408 Skąd: Borkowo
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 6:05 pm
|
|
Moim zdaniem grupa bardzo łatwa, nie mogliśmy lepiej trafić, jednak nie można lekceważyć przeciwników.
Myślę, że walka o pierwsze miejsce będzie się toczyć pomiędzy Polską, a Czechami.
Pozostałe drużyny odstają nieco od Nas i od Czechów.
Dobrze, że Polacy nie trafili na żadne wschodnie państwa, ponieważ dalekie podróże też wpływają na grę zespołu.
Uważać trzeba na Irlandię Północną i na Słowację.Tych zespołów nie można lekceważyć.
Myślę jednak, że gdy Polacy nie zlekceważą tych drużyn to nie powinni mieć problemu ze zwycięstwami.
Młodzieżówkę mamy mocną więc sądze, że powinniśmy bez problemu awansować. |
_________________ A MY SWOJE
LECHIA GDAŃSK!!! |
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|