|
|
Lista przebojów |
| Autor |
Wiadomość |
Vince Black
figa z... makiem

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 10:49 Lista przebojów
|
|
Zakładam mocno ogólnikowy wątek, mam nadzieję że Strateg1 mi wybaczy, w którym możemy porozmawiać (ostrzej lub mniej) na temat różnych sposobów gry.
Zacznę:
- progresja
- dutching
- surebet
- middlebet (czyli obstawienie części wspólnej obu możliwych zbiorów)
- out off (czyli obstawienie wyników skrajnych)
Jestem przeciwnikiem gry na remis. Remis wypacza sens rywalizacji. Tylko DNB, żadnych X-ów.
A Wy, co proponujecie, jak gracie? |
_________________ * ten post wskazuje tylko na chwilowy brak zajęcia. |
|
|
| Poziom: 40 HP |
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
chkaplan

Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 211 Skąd: Wawka
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 10:56
|
|
ostatnio grmtylko na "nieremisy" - kiedyś pod wpływem Pawła Gołębia grałem klasyczna progrsję - ale jak wtopiłem kupę szmalu, to mi przeszło |
_________________ ... so belive and be brave ....
 |
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 11:38
|
|
Pamiętam te nasze spory.
Grałeś na remisy czy inaczej, przewagę golem?
IMO najgorszy z możliwych sposobów... Właśnie! Klasyczne błędy progresowiczów:
1. klasycznie na remis
2. brak dywersyfikacji
3. u/o
4. zdarzenia trójdrożne lub więcej
5. granie kursu niższego niż możliwość wyników...
6. no i wejścia z 500zł, które nic dobrego nie wróżą.
Jak dwudrogowo, to tylko kursy większe niż 2,00. Swietnie zapowiadał się nam tu dutching na metodę strzelenia gola, ale Betclick* usunął nam zakłady z oferty. Uzyskałem przewagę nad bukiem 5:1 z kursem 1,80-1,90... Szami oddał wątek do testów, i nie mamy co typować. Jest oferta live, ale do ducthu potrzebne są narzędzia dla chwiejnych kursów. Fizycznie taka gra jest niemożliwa. Domyślam się kreta kopiącego forum. |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
kavson
|
Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 21:28
|
|
| Vince Black napisał/a: | | Uzyskałem przewagę nad bukiem 5:1 z kursem 1,80-1,90... |
Nie przewagę tylko "przewagę". Dlatego napisałem to w cudzysłowie bo to jedynie złudzenie. Z jednej strony racja- na 6 typów, tylko w przypadku wejscia jednego (nieobstawianego przez Ciebie) stracisz pieniądze, w każdym innym wypadku wygrasz. Ale teraz zwróć uwagę ile razy wszedł typ, którego nie obstawiałeś? Wręcz pewne jest to, że w przynajmniej 50% spotkań. Tak więc żadna to przewaga przy tym REALNYM prawdopodobieństwie i takim kursie.
Zrozumcie, że bukmacherzy mają swoje matematyczne mózgi, dzięki którym blokują każdą strategię. Dalej, uświadomcie sobie, że bukmachera nie da się ograć systemem. Jeśli Ci się to uda to tylko i wyłącznie, dzięki przypadkowi, szczęściu, ślepemu losowi czy jak to inaczej nazwiesz. |
|
|
|
 |
chkaplan

Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 211 Skąd: Wawka
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 07:20
|
|
| kavson napisał/a: | ..........
Zrozumcie, że bukmacherzy mają swoje matematyczne mózgi, dzięki którym blokują każdą strategię. Dalej, uświadomcie sobie, że bukmachera nie da się ograć systemem. Jeśli Ci się to uda to tylko i wyłącznie, dzięki przypadkowi, szczęściu, ślepemu losowi czy jak to inaczej nazwiesz. |
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam - (choć sprawa nie dotyczy akurat tego systemu, bo nim nie grałem) - na pewno coś o czym piszesz, czyli przypadek, szczęście, ślepy los itp. może również przypadkowo pomóc....
... ale tak jak gracz, tak i buk nie może zarówno przewidzieć wyniku jak i również jest skrępowany pewnymi zasadami gry, których musi przestrzegać, bo inaczej wypadł by z rynku...
... tak na prawdę (poza zupełnie techniczną sprawą jaką jest czasem sprytne manipulowanie kursami i czasami też lepsza wiedza na temat konkretnego spotkania) jego jedynym atutem jest "matematyczność" rozumiana jako używanie sztywnych, sprawdzonych reguł (nazwijmy to "kontrolną ścieżką dochodzenia do wyniku końcowego" - ważną szczególnie w tak newralgicznej sytuacji jaka są zakłady live) i owa "matematyczna bezduszność" dzięki zastosowaniu pracowników najemnych uzyskuje on "bezstronność sądów".
Tu buk ma wyraźna przewagę nad graczem, który jest "żywym organizmem" i reaguje często spontanicznie - a takie reakcje jako pochodzące z dziedziny"uczenia się" są w związku z tym najczęściej błędne.
Problem nie tkwi w tym, że sam wytworzony w toku ewolucji system "uczenia się" jest błędny - nie !!! [tu trzeba to mocno podkreślić] - (nie chcę też negować ew. jakiegoś pojedynczego przypadku, że pojawi się ewolucyjny "geniusz", który będzie lepszy matematycznie od "bukowego systemu").
Problem w tym, że o ile ewolucyjny system uczenia się "na błędach" stosuje się do małych względnie mało skomplikowanych algorytmów (vide: biała myszka w labiryncie, która po iluś tam błędnych próbach - bezbłędnie odnajduje drogę w labiryncie) - gracz (ale też buk) za każdym razem dostaje nowy labirynt do rozwiązania.....
Buk radzi sobie w tej sytuacji owym matematycznym algorytmem, który powoduję że brnąc nawet z graczem w "ślepą uliczkę" i tak "trzepie" tam go na jakąś kasę - per saldo wychodzi na plus, ale tak samo musi przestrzegać "reguł labiryntu" !!!!
Rozpisałem się szeroko - ale teraz do sedna - otóż istnieją systemy, które dają graczowi przewagę nad bukiem i buk respektując "zasady gry" może jedynie utrudnić ich realizację, różnymi trikami...
Aby podać taki najprostszy z systemów - podam tu, choć przeze mnie obecnie już zarzucony, dobrze stosowany (mam tu na myśli zestaw szeregu prostych zabezpieczeń do do tego systemu) "system progresji" (oczywiście w różnych wersjach).
Tak (osobiście, aby nie było wątpliwości) stosowałem z powodzeniem [rozumianym jako uzyskiwanie przewagi nad bukiem] te systemy i nie problem w ich dalszym stosowaniu.
Problem tkwi w czymś innym [dlatego zastosowałem tak obszerny wstęp z teorii systemów i matematycznej przewagi buków] - bo problem, to żywy organizm gracza, to przez niego gracz popełnia błędy - to coś, co autor tego wątku nazwał tytułem swojego innego wątku - to "smak hazardu".
On powoduje, że tak na prawdę nie interesuje nas "matematyczna dokładność" buka i jego "bezduszność".
My chcemy włożyć w grę "Duszę" [i to pisaną wielka literą] - a tu niestety wprost i "łatwo" się nie da - to "nie ta bajka" - tu "Bracia Karamazow" nie pomogą tu trzeba stosować sztywne reguły wnioskowania rodem z filozofii scholastycznej ....
Tu na marginesie przypomina mi się Akwinata, który po całym życiu pracy nad największym swoim dziełem, jakim była summa teologiczna, po udowodnieniu wszystkiego co można i należało udowodnić - pod koniec swojego pracowitego życia stwierdził, że wszystko to słoma i śmiecie ... - ale to także już zupełnie inna bajka. |
_________________ ... so belive and be brave ....
 |
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 10:33
|
|
| Cytat: | Nie przewagę tylko "przewagę". Dlatego napisałem to w cudzysłowie bo to jedynie złudzenie. Z jednej strony racja- na 6 typów, tylko w przypadku wejscia jednego (nieobstawianego przez Ciebie) stracisz pieniądze, w każdym innym wypadku wygrasz. Ale teraz zwróć uwagę ile razy wszedł typ, którego nie obstawiałeś? Wręcz pewne jest to, że w przynajmniej 50% spotkań. Tak więc żadna to przewaga przy tym REALNYM prawdopodobieństwie i takim kursie.
No właśnie podałem realne, matematyczne prawdopodobieństwo.
Tak bukmacherzy mają swoje mózgi, zakład znika z oferty, ja mam swój mózg, Ty swój, ale nie sztuka mieć, sztuka używać.
Jak piszę przewaga, to przewaga. Przewaga nie wykluczała nigdy losowości.Piszesz o losowości, nie przewadze. "Przeważnie" 5 to więcej niż 1, ale Ty przekonujesz mnie, że 1 to jednak więcej. Może częściej, ale nie więcej, na pewno nie. W 50% przypadków błąd dla kursu 1,40? OK, stąd progresja. Spróbuj przegrać ze skutecznością 50%... Spróbuj, a potem coś napisz. OK? |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
kavson
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 11:56
|
|
| No to idąc twoim tokiem myślenia "5 to więcej niż 1", wychodzi na to, że w meczu Hiszpania- San Marino obstawiając x2 mamy przewagę nad bukmacherem w stosunku 2 do 1, tak? Hehe, niezle. Wspaniala przewaga. Ten przyklad ma poprzec tylko to o czym mowilem, ze TEORETYCZNIE, nie biorąc pod uwagę aspektów innych niż matematyczne mamy przewagę. W rzeczywistości jednak przewaga ta jest niczym innym jak iluzją. |
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 12:39
|
|
| Cytat: | | No to idąc twoim tokiem myślenia "5 to więcej niż 1", wychodzi na to, że w meczu Hiszpania- San Marino obstawiając x2 mamy przewagę nad bukmacherem w stosunku 2 do 1, tak? Hehe, niezle. |
Hehe, no dokładnie, hehe. Mamy przewagę. Tylko tu wychodzi właśnie różnica mięty Tobą i mną. Mnie zainteresuje metoda strzelenia gola, a Ciebie punkty San Marino.
Piszę o przewadze. Piszesz o losowości. Losowość nie zmienia matematyki w iluzję. |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
kavson
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 15:11
|
|
| Tu nie chodzi o losowość, tylko o to, że przewaga podana w moim przykładzie, nie jest żadną przewagą... San Marino nigdy nie zremisowalo z Hiszpania, co z reszta jest odzwierciedlone w kursie, a przewage i to OLBRZYMIĄ ma bukmacher... 'Ale matematycznie przecież mamy szanse dwukrotnie większą niż bukmacher'. Rozumiesz drogi Vincie o co mi się rozchodzi? |
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 16:48
|
|
| kavson napisał/a: | | Tu nie chodzi o losowość, tylko o to, że przewaga podana w moim przykładzie, nie jest żadną przewagą... |
Jest, MATEMATYCZNĄ przewagą, choć boleśnie zweryfikuje ją boisko.
| kavson napisał/a: | | 'Ale matematycznie przecież mamy szanse dwukrotnie większą niż bukmacher'. Rozumiesz drogi Vincie o co mi się rozchodzi? |
Doskonale rozumiem. Odpowiedziałem już na to pytanie:
| Cytat: | | Tylko tu wychodzi właśnie różnica mięty Tobą i mną. Mnie zainteresuje metoda strzelenia gola, a Ciebie punkty San Marino. | *między miało być, ale jak cytat, to cytat.
W tym co piszę ja nie można kwestionować przewagi, bo jest. Nie objawia się tym razem mocno przewidywalnym scenariuszem meczu, ale to JA mam zagraną większą możliwość wyników.
W tym co piszesz Ty pojawia się mocno argumentowany TYP, bo choć nie wiem co byś pisał obstawiasz 33,3% TEORETYCZNIE możliwych wyników. W tym co piszesz Ty jest więcej gamblingu, więcej przekonań i argumentacji gracza. Oczywiście zgodzę się z tym że Hiszpania ma większe szanse na wygraną, ale warunkują to czynniki raczej niezależne od Ciebie.
BTW, każdy jeden sposób gry.......... |
|
|
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|