|
Roger Guerreiro jest już Polakiem, opinie |
| Autor |
Wiadomość |
adam999

Zaproszone osoby: 28
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 1:05 pm Roger Guerreiro jest już Polakiem, opinie
|
|
Roger Guerreiro jest już Polakiem.
W czwartek Prezydent Lech Kaczyński nadał pomocnikowi Legii Warszawa Rogerowi Guerreiro polskie obywatelstwo. Dzięki temu urodzony w Brazylii zawodnik będzie mógł otrzymać powołanie do piłkarskiej reprezentacji Polski prowadzonej przez Leo Beenhakkera, na razie oficjalnie nie został jeszcze powołany jednak znajduje się w szerokiej kadrze na mecze Euro 2008 Dodam że Roger przygode z polską ligą rozpoczoł w 2005 r
Co śądzicie o udzielaniu obywatelstwa zawodnikom w celu gry w reprezentacji narodowej??
Podobny przypadek miał miejsce w 2000 roku kiedy obywatelstwo otrzymał Emanuel Olisadebe.
Nasuwa się pytanie czy w czterdziesto-milionowym kraju niema 11 piłkarzy którzy godnie reprezentowałyby swoich rodaków????
|
|
|
|
 |
buktyper
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 2:06 pm
|
|
| Dobrze, że poruszyłeś ten temat. Moje zdanie na ten temat jest jasne. Nie jest za przyznawaniem obywatelstwa sportowcom z innych krajów. Tymbardziej jeśli chodzi o gry zespołowe. Polska to Polska i jak sama nazwa wskazuje powinni tam grać Polacy i to prawdziwi Polacy, urodzeni się w Polsce. Teraz dużo też mówi się o tenisie stołowym, w którym wiele Chinek podobnie jak Roger nie miało miejsce w reprezentanci albo po prostu podjely taka decyzje i postanowily grac w innej reprezentacji. Nie ma chyba czolowej druzyny tam bez Chinki. Rowniez w Polsce ''kupilismy''kilka Chinek i jedna z nich zakwalifikowala sie do IO. Uwazam, że to jednak nie nasz sukces, a Chin i po prostu nie mam na ten temat dobrego zdania. |
|
|
|
 |
Rokit

Pomógł: 19 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 930 Skąd: ŁĘCZNA
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 3:35 pm
|
|
Moje zdanie na ten temat jest jednoznaczne:
Zdecydowane NIE naturalizowanym zawodnikom w reprezentacji. |
_________________ semper fidelis
 |
|
|
|
 |
michal_leo

Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 12 razy Wiek: 20 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 956 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 3:49 pm
|
|
| Absolutnie popieram przedmówców - jestem zdecydowanie przeciwny naturalizowaniu obcokrajowców, żeby tylko reprezentacja odniosła sukces. Jeśli sami nie potrafimy czegoś osiągnąć to trzeba pomyśleć dlaczego i wprowadzać odpowiednie zmiany, a nie ściągać "wojsko zaciężne", bo chyba tym mianem mogę określić choćby Rogera. A tak na marginesie, choć może nie jestem wybitnym znawcą piłki, to wg mnie Roger specjalnie lepszy od naszych nie jest. Gdyby była to prawdziwa gwiazda to może jakoś zrozumiałbym taką decyzję, w takiej sytuacji mówię jej zdecydowane nie |
|
|
|
 |
pyjter79

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 4:14 pm
|
|
| tez popieram wasze wypowiedzi |
|
|
|
 |
kuza45
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 4:15 pm
|
|
| Nie wiem z jakiej racji Don Leo powołuje gracza rodem z Brazylii do polskiej reprezentacji przecież jest tylu zdolnych polskich piłkarzy na jego pozycje .Moim zdaniem nie zasłużył na powołanie. |
|
|
|
 |
adam999

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:09 pm
|
|
Bardzo się ciesze że jest tak wielkie zainteresowanie tym tematem poruszyłem go ponieważ moim zdaniem FIFA powinna zabronić naturalizowania piłkarzy, kim się urodziłeś tego reprezentuj.
Bardzo mnie denerwowały medialne spekulacje kto z obcokrajowców widziany byłby w polskim zespole znaleziono jakiegoś Włocha którego babka jest polką, był też francuz Hiszpan, Brytyjczyk. moim zdaniem wszystkiemu winne są media które nagłaśniając sprawę niejako zmusiły prezydenta i trenera do tych decyzji,najwięcej podniecała się tym pewna stacja telewizyjna związana z klubem w którym gra Roger Guerreiro wszyscy wiemy jaka .Przykładowo gdyby nie naturalizacja obcokrajowców mielibyśmy w Polsce między innymi Mirosława Kloze i Łukasza Podolskiego. No jeszcze dałoby się zrozumieć jeżeli zawodnik miałby rodziców z różnych krajów.A nasz PZPN ośmiesza się pozwalając mediom na takie spekulacje Niech PZPN pojedzia do ameryki południowej tam znajdzie się wielu którzy zechcą grać w reprezentacji
Dodam że w hiszpani jest taki klub dośc znany Athletic Bilbao( Bilbao to miasto lężące w tzw kraju basków Baskowie to grupa etniczna walcząca w hiszpani o niepodległość) Klub ten zatrudnia piłkarzy tylko baskijskiego pochodzenia i jest jedynym obok Barcelony i Realu który w histori rozgrywek PrimieraDivision nie spadł nigdy do niższej ligi,PODKREŚLAM TO JEST KLUB i ma taki reguły.
|
|
|
|
 |
Przemoth

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 11:34 am
|
|
On nie pasuje do naszego stylu gry:P który polega na.... właściwie nikt nie wiem na cyzm polega Polska piłka:P w każdym razie jestem przeciw naturalizacji, ale jeśli miałby coś wnieść z szybkiej gry klepką jaką preferuje każdy brazylijczyk i dryblingów to dobrze...
Czyli ja JESTEM ZA A NAWET PRZECIW:D |
_________________ Bundesliga 1 miesiąc yield 54.97%
 |
|
|
|
 |
adam999

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 12:37 pm
|
|
Ja może dodam jeszcze że mi nawet bramki które strzelał Olisadebe w reprezentacji nie dawały takiej radości jak bramki zdobyte przez naszych rodowitych rodaków a po takich wygranych spotkaniach miałem lekki niesmak radości
. TAK być nie powimmo |
| Ostatnio zmieniony przez adam999 Pią Kwi 25, 2008 11:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:16 pm
|
|
| Słyszeliscie, ze Kaczyński wręczał Rogerowi pustą teczkę, a dopiero dizś otrzymał po cichu od wojewody obywatlestwo:P |
 |
|
|
|
 |
Raja

Zaproszone osoby: 35
Pomógł: 33 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 3063 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:32 pm
|
|
Polska to dziwna to kraina
Rodżer (juz spolszczony) moze sie przydac reprezentacji, ale nie teraz. Na EURO nie odegra powazniejszej roli, bo nie zna tej druzyny. Jednka pozniej moze sie przydac, bo gra nieszablonowo. Obcokrajowcom w Polskiej lidze kadrze mowie NIE, ale jak juz dostal te obywatelstwo, to jesli bedzie sie staral, trzeba to wykorzystac |
|
 |
milanista23

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 8:24 pm
|
|
Obywatelstwo wedle mnie moze dostac nawet jakis Chinczyk .... boisko wszystko zweryfikuje ....praypomnijcie tylko faktDZIEKI JAKIEMU ZAWODNIKOWI ZAGRALISMY W KOREI I JAPONI |
_________________ R10 + PATO + KAKA = SCUDETTO
 |
|
|
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 8:34 pm
|
|
Ja nawiązując do reprezentacji to powiem jedno... SUPER LEO WSZYSKTO!!
Ale MATUSIAK ZA BROŻKA TO PRZEGIĘCIE!! SORRY ale poziom MAtusiaka jest nieporównywalny do Pawła... nie rozumiem |
 |
|
|
|
 |
Raja

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 7:47 am
|
|
| Przemoth napisał/a: | | Ale MATUSIAK ZA BROŻKA TO PRZEGIĘCIE |
Przeciez Brozek nic w kadrze nie gra. W Wisle wszystko idzie na niego i cos tam strzela. ale w kadrze jest bezuzyteczny. Mausiak jest 10x lepszym zawodnikiem i dobrze ze brozk nie bedzie na EURO. Niespelniony od kilku lat talent i tyle |
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 9:34 am
|
|
| Raja napisał/a: | | Przeciez Brozek nic w kadrze nie gra. |
Bo nikt tam na niego nie grał... 2 piłki miał? a Wasilewki np. nie umie dośrodkować i nei skacze do główek i jedzie, tak jak Bronowicki...
Powiem tyle, zobaczymy po Euro, już niedługo:P
Mądry Holender(Polak) po szkodzie:D |
 |
|
|
|
 |
adam999

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 11:32 pm
|
|
Brożek czy Matusiak?? A może Roger?? Proszę o pisanie na temat |
|
|
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 8:03 am
|
|
ROGER TO POMOCNIK A BROŻEK NAPASTNIK....
NIE MOŻNA MIESZAĆ POZYCJI(ostatnio spróbował tego Leo dając na pomoc Piszczka, który mając trochę miejsca piegł co sił do bramki nie pa3ąc na kolegów i oddawał strzał z 35m:D z biegu... efekt eksperymentów 3:0 z USA:D) |
 |
|
|
|
 |
Raja

|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 8:47 am
|
|
Bronisz Brozka, ze nie mal szans, ze koledzy mu nie podawali. A zobacz jak gra Zurawski, Matusiak czy Smolarek gdy sa w ataku. sami szukaja pilki, cofaja sie. A Brozek biega bez sensu i po meczu ma pretensje ze mu nie podawali.
Bronowicki i Wasilewski nie sa w formie, mecz z USA im sie nie udal. A nie pamietasz jak CR plakal jak nie mogl przejsc Bronowickiego. A wasyl tez sie przyda, duzo walczy, ogarnie sie z forma bedzie dobrze |
|
 |
rzekakanadyje
Sir. Silvio

Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Lis 2007 Posty: 778 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 7:50 pm
|
|
| Przemoth napisał/a: | | nei skacze do główek |
Coooo ? A w Anderlechcie to jak tyle goli nastrzelał ? |
|
|
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 8:18 pm
|
|
| rzekakanadyje napisał/a: | | skacze |
czas teraźniejszy o ile się nie mylę tyczy się sytuacji aktualnych - bierzących.... przynajmniej w języku polskim, a ja pisałem po polsku:D
CO do Lea to jestem od poczatku sceptykiem i nim będę , z Holandią się nie popisał a jaki był potencjał... jedna wygrana z Austrią to szczyt marzeń... i może remisik, a z Niemcami... hmm 1-0 lub 2-0 będzie niebo!! |
 |
|
|
|
 |
Raja

|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 10:16 am
|
|
Jak lapiesz za slowka to sam tez przestrzegaj zasad pisowni.
Leo sie nie odmienia, powinno byc "co do Leo". A ten czas terazniejszy sie przyczepiles nie wiadomo po co. Skacze, czas terazniejszy, czyli co? Teraz ma caly czas skakac? W tej chwili? Bo tego dotyczy czas terazniejszy. Rzeka zwrocil Ci uwage ze strzelil tych bramek glowa pare, a Ty ty mowisz ze chodzi Ci o terazniejszosc
A ja jestem zwolennikiem Holendra. Ma lepszy warsztat niz polscy szkoleniowcy. Jedynie Urban moze byc jego godnym nastepca. Reszta nie da rady, ma przestarzale metody gry. Za kilka lat Skorza i Michniewicz takze beda mogli dolaczyc do Urbana jako potencjalnych trenerow, ale musza sie jeszcze sporo nauczyc
PS: To nie jest zaden atak na Twoja osobe, bo nic do Ciebie nie mam, ale dyskusja sie rozwinela ciekawie |
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 10:27 am
|
|
JA tez się nie mam zamiaru kłócić, nie łapałem za słówka, ale zauważyłem , że Wasilewski ni e jest w formie:P i choćby w karierze strzelał w każdym meczu głową to na ME nie będzie dobrym rozwiązaniem:P Tak jak Gaucho jakie bramy strzelał, a co teraz ?
Proponuje poczekać do pierwszego meczu Polski:D
Zobaczymy co zrobi Wasilewski i MATUSAIK:D
Wyjście z grupy to szczyt moich marzeń patriotycznych:D
To już 2 trener Reprezentacji, który zasłynął z oryginalnych wyborów...
Jeszcze zobaczymy kogo weźmie ostatecznie do kadry, bo teraz dość szeroko ... więc też trudno się wypowiadać, bo moim zdaniem Matusiak nie powinien znaleźć sie w kadrze... |
 |
|
|
|
 |
Kalfi

Zaproszone osoby: 95
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 8:40 pm
|
|
Ten koleś siedzi w piłce więcej lat niż my razem w wszyscy w tym wątku mamy lat, no wiadomo przesadziłem ale chciałem podkreślić ze wie dziadek co robi powołujac tych a nie innych piłkarzy, a naprawde lepszych od tych nie mamy. To co ze ktoś inny jest lepszy niż Matusia( w lepszej formie) ale chodzi o to zeby ta forme pokazali w reprezentacji, a nie w lidze. Powiem tak jeśli chcemy sukcesów na miar Orłów Górskiego to powinnismy pisac podanie do Prezydenta Brazylii o naturalizacje:)
hehe:d |
|
|
|
 |
Przemoth

|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 2:09 pm
|
 | |