Typy bukmacherskie

Na naszym forum znajdziesz darmowe typy bukmacherskie, najlepsze pewne typy meczy. Sprawdź nasze analizy i typy sportowe oraz włącz się do dyskusji, aktywnym użytkownikom rozdajemy nagrody gwarantowane!

Wyniki na żywo | Aktualne tabele ligowe | Szukaj | Użytkownicy | Rejestracja | Zaloguj

Ogłoszenie 

Płacimy aktywnym użytkownikom! Co tydzień rozdajemy ok 200 pln osobom podającym swoje typy i piszącym analizy.
Dodatkowo każdy użytkownik który przekroczy 75 postów dostaje 50 PLN GWARANTOWANE. Sprawdź to!

Jeśli forum długo się ładuje (wczytuje bannery) - kliknij klawisz "odśwież (F5)"

Poprzedni temat :: Następny temat
Rzeka - czyli o wszystkim i o niczym...
Autor Wiadomość
rzekakanadyje 
Sir. Silvio

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 11:29 am   Rzeka - czyli o wszystkim i o niczym...
Witam, jako że wielu z Was założyło tutaj swój mały blog, to ja także spróbuję tu swoich sił. Czego ten blog będzie dotyczył hmmmm z pewnością będzie sporo europejskiej koszykówki, sporo piłki nożnej, troszkę mniej pozostałych dyscyplin. Ogólnie postaram się przybliżyć okienka transferowe, ale także swoje zdanie na codzienne wiadomości sportowe i nie tylko :) Zapraszam.

rzekakanadyje 
Sir. Silvio

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 5:26 pm   
Koszykówka

Emocjonując się Euro wielu z Nas zapomniało o innych dyscyplinach, ja jednak jako zagorzały fan europejskiej koszykówki cały czas śledze poczynania gigantów na rynku transferowym. A dzieje się sporo...Postaram się ocenić najlepsze drużyny i ich zakupy.

1. Olympiacos Pireus - po "słabym", jak dla mnie, bo potencjał tej drużyny pozwala na wiele więcej sezonie ekipa z przedmieści Aten wyrasta mi na głównego faworyta do zwycięstwa w Eurolidze.
- Theodoras Papaloukas (31 lat, Grecja), najlepszy rozgrywający grający w Europie, co nie ulega żadnym wątpliwościom, to co ten człowiek potrafi zrobić z piłką to naprawde jest niesamowite. Jednak w Olympie będzie ustawiany raczej, jako obrońca, a czemu ? Spójrzcie niżej. Zupełnie niewiem czemu CSKA pozwoliła mu odejść, przecież rozgrywał tam kapitalne partie, choć jak sam "Big Theo" przyznaje najlepiej gra mu się w rodzinnym kraju. Myślę, że niejeden z Was, który choćby w małym stopniu interesuje się koszykówką zna tego zawodnika i dlatego jego sylwetki bliżej opisywać nie trzeba. Ocena transferu: 10/10
- Yotam Halperin (24 lata, Izrael), Izraelski Theo, tak często się o nim mówi i nie bez powodów. Chłopak ma wielki talent. Bardzo dużo widzi, ma bardzo "szybką rękę", jak ja to nazywam, znakomity drybling, przebojowość, bardzo dobrze opanowana umiejętność wchodzenia pod kosz. Z pewnością to on będzie grał jako nominalny rozgrywający, ale na ile w tej kwestii pozwoli mu "Big Theo" to już okaże się w praniu. Ja uważam, że to naprawdę świetny transfer i w tej chwili Olymp ma w swoim składzie dwóch kapitalnych playmaker'ów, co przełoży się nie tylko na efektowność ich gry, ale także na jej efektywność. Ocena: 9/10
- Nikola Vujcić (30 lat, Chorwacja), wysoki, silny, inteligentny w grze, tak najkrócej można opisać tego Chorwackiego kolosa mierzącego 211 cm. Bardzo dobry center, trochę gorszy silny skrzydłowy, ale w swoim poprzednim klubie Maccabi pokazywał nieraz , że w razie potrzeby zagra bez zarzutów także na tej pozycji. Jako jeden z niewielu silnych skrzydłowych/centrów potrafi rzucić zza linii 6,25 m. Próby nie zdarzają mu się często, ale...Uważam, że ten zawodnik spokojnie "wskoczy" do pierwszej piątki drużyny z Pireusu i jeśli będzie prezentował się przynajmniej tak jak w Maccabi, to Olymp będzie miał z niego sporo pożytku. Ocena: 7/10
- Zoran Erceg (23 lata, Serbia), typowa 4/5. Były już gracz FMP Belgrad, który swoimi bardzo dobrymi występami przyciągnął uwagę nie tylko europejskich gigantów, ale mówiło się także o zainteresowaniu jego osobą Portland Trail Blazers, co już pokazuje, że w tym chłopaku drzemie spory potencjał. Widziałem jedynie kilka jego występów, czy to z Pucharu ULEB, czy z Mistrzostw Europy gdzie bronił barw swojego kraju i powiem, że jest coś w tym chłopaku co przyciąga uwagę. Potrafi się bardzo dobrze zastawić, jak na 209 cm wzrostu potrafi nieźle kozłować, a w dodatku zdobywa dosyć sporo punktów (Liga - 15.1/mecz, ULEB - 14/mecz). Zawodnik dobry, ale czy coach Giannakis znajdzie dla niego miejsce w pierwszej piątce ? Wydaje mi się, że narazie będzie musiał pogodzić się z rolą rezerwowego. Ocena: 5/10
- Michalis Pelekanos (27 lat, Grecja), kolejny zawodnik, który wraca do rodzimej ligi. W poprzednim sezonie reprezentował barwy Realu Madryt i to wcale nie najgorzej. Grał sporo, rzucał mało, ale on nie jest od zdobywania punktów. Może grać zarówno, jako obrońca, jak i skrzydłowy, jednak ja widziałbym dla niego miejsce w obronie. Jest waleczny, szybki, ma dobry kozioł, potrafi dobrze podać, gdyby poprawił jeszcze celność mielibyśmy naprawdę zawodnika kompletnego. No, ale nie każdy ma to co chce... Ocena: 6/10

Co wyjdzie z tych transferów ? Sam jestem ciekaw, ale wydaje mi się, że Olympa naprawdę po tych wzmocnieniach i zatrzymaniu najlepszych z poprzedniego sezonu ma bardzo duże szanse na zwycięstwo w Eurolidze, a w samej lidze greckiej zapowiada się pasjonująca walka o mistrza z Panatą, która także swymi transferami pozytywnie zaskoczyła niejednych. I tak oto:

2. Panathinaikos Ateny - wzmocniła się zawodnikami dobrymi, aczkolwiek w porównaniu z Theo, Halperinem czy Vujciciem śmiem twierdzić mogą one nie wystarczyć, no ale mamy przecież jeszcze w chu... czasu na ewentualne transfery.
- Dimitris Verginis (21 lat, Grecja), młodziutki rozgrywający, który przyszedł z PAOKu. Wielu mówi, że to godny następca Papaloukasa, ale wszyscy dobrze wiemy, że często z takich porównań nic nie wychodzi. Jak na typową "jedynkę" Dimitris asystuje mało, ale widziałem kilka meczy w jego wykonaniu i naprawdę momentami może przypominać Theo, swą niekonwencjonalnością (jakie to trudne słowo :P ) zagrań, dużym polem widzenia i świetnym dryblingiem. Ocena: 7/10
- Antonis Fotsis (27 lat, Grecja), ten mierzący 210 cm wzrostu silny skrzydłowy wraca do Panaty po 5 latach gry za granicą. Najpierw 2 lata spędzone w Realu Madryt, a ostatnie 3 w Dynamie Moskwa, gdzie był zawodnikiem, nie boje się użyć tego stwierdzenia, kluczowym. Zawsze nie schodzi poniżej swego poziomu. Potrafi zdobywać punkty, potrafi bardzo dobrze bronić, niezle zbiera szczególnie w obronie. Porządne wzmocnienie Panaty. Ocena: 7/10
- Nikola Pekovic (22 lata, Serbia), były już skrzydłowy/center ze wskazaniem na to drugie Partizanu. Zawodnik młody, aczkolwiek już bardzo dobry. Ma już doświadczenie nabyte głównie w Eurolidze. Wypromował go ostatni sezon, w którym pokazał, że drzemie w nim olbrzymi potencjał. Sporo rzucał, niezle zbierał. Dobrze rzuca osobiste, co nieraz okazuje się decydujące w końcówkach. Mało razy miałem zaszczyt oglądać tego chłopaka w akcji, ale tata przekonuje mnie, że to naprawde dobry transfer Panaty. Ocena: 8/10 (ale tylko wtedy, gdy będzie prezentował taką formę jak w Partizanie).

Jak już pisałem wcześniej walka o mistrzostwo Grecji zapowiada się niezwykle pasjonująco. Trener Obradović pewny swego mówi, że sezon 2008/09 będzie należał do "Koniczynek". Zobaczymy...

3. FC Barcelona - Blaugrana jak narazie swój skład zasiliła dwoma zawodnikami, ale za to jakimi.
- Juan Carlos Navarro (28 lat, Hiszpania), poprzedni sezon w Memphis, w którym rozegrał 81 meczy :!: I to wcale nie byle jakich, bo był naprawde wyróżniającą się postacią. Niewiem co skłoniło go do powrotu do Hiszpanii, ale tak czy siak, Barca robi na tym transferze spory zysk i to nie tylko dla samej popularności, ale także dla efektywności gry. Jest to moim zdaniem na chwilę obecną jeden z lepszych obrońców (1/2) w Europie i myślę, że w tym sezonie powinien to potwierdzić. Co tu więcej pisać, ew. Przemoth może wypowiedziec się jeszcze o tym graczu. Ocena: 10/10
- David Andersen (28 lat, Australia), bardzo dobry skrzydłowy bądź center. W CSKA był podstawowym graczem i rzadko kiedy zawodził. Naprawdę bardzo solidny z niego zawodnik. Jest bardzo silny, bardzo dobrze potrafi grać tyłem do kosza, sporo rzuca, sporo zbiera, bardzo dobrze wykonuje osobiste. Jak dla mnie jest to świetny zawodnik i to dokładnie ten, którego Barca potrzebowała. Tak mi się wydaje. Osobiście uważam, że będzie to trafiony transfer, a Australijczyk nie zawiedzie ani kibiców Barcy, ani mnie, gdyż bardzo w niego wierzę. Barca zbiera ciekawą ekipę, która może naprawdę sporo namieszać. Ocena: 9/10

4. CSKA Moskwa - po odejściu Papaloukasa, czy Andersena trzeba jakoś załatać dziury. Na ławce trenerskiej pozostaje Messina, zapowiadający zwycięstwo w Eurolidze (coś dużo tych zwycięzców mamy :mrgreen: )
- Terence Morris (29 lat, USA), były już grajek Maccabi. Gra na pozycji niskiego skrzydłowego. Chłopak jakoś nie może znaleźć swojego miejsca, najpierw Houston, gdzie rozegrał 47 meczy, później krótki epizod z Apollonem Patras, następnie Orlando Magic (22 mecze), Hapoel Jerozolima, aż w końcu trafił do Maccabi, gdzie dopiero pokazał na co go stać. Zaliczył chyba najlepszy sezon w karierze, przynajmniej na papierze i to zaowocowało transferem do CSKA. Jak tutaj będzie się sprawował ? Szczerze to niemam pojęcia, dziwny to koszykarz, aczkolwiek umiejętności ma duże, dobre mecze przeplata jednak słabymi, często łapie głupie faule, koszykarz o ostrym temperamencie, którego łatwo wyprowadzić z równowagi. Jeśli ten sezon w Maccabi nie był poprostu "jednym sezonem" to przyda się CSKA i to nawet bardzo. Ale ze względu na pewną nieobliczalność tego transferu moja ocena to 6/10.
- Sasha Kaun (23 lata, Rosja/USA), określany jako następca Savrasenki, jednak wiemy, że zastąpić Alexieja wcale nie będzie mu łatwo. Wiadomo, więc, że to typowy center. Przyszedł z Kansas, gdzie notował całkiem niezłe występy, mało moge powiedzieć, a raczej napisać o tym zawodniku, ale słyszałem, że posiada talent, który właśnie w Europie może wystrzelić. Oby. Ocena: 7/10
- Zoran Planinic (26 lat, Chorwacja), przyszedł z TAU, gdzie powoli ta bardzo dobra ekipa się rozpada, typowa 2/3. Chorwat to solidny gracz i wierze, że jego waleczność spowoduje jego dobrą grę. W TAU grał regularnie i nie zawodził, dlatego uważam, że to dobry transfer gigantów z Moskwy. Ocena: 7/10
- Viktor Keirou (24 lata, Rosja/USA), przyszedł z Kazania, gdzie był podstawowym obrońcą. Jednak nie jestem pewien, czy w CSKA także będzie pierwszoplanową postacią. W sumie chłopak oprócz dobrej obrony nie pokazywał za wiele. Rzucał średnio, żeby nie powiedzieć mało. Jest szybki, w miarę silny, umie się ustawić w obronie. Tyle. Ocena: 5/10

Narazie tyle...później podam kolejne miejsca. Jednak zastrzegam sobie prawo zmiany kolejności, ale to już zweryfikuje czas.

Odpowiedz do tematu