|
|
Wahi - wspomnien czar |
| Autor |
Wiadomość |
Wahi
Jose Maria

Pomógł: 6 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Gru 2009 Posty: 359 Skąd: Piekary Slaskie
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:11 Wahi - wspomnien czar
|
|
Troche o mnie
Wielu z Was mnie nie zna, nie kojarzy, nie ma pojecia kim jestem, a tym bardziej czemu jestem VIPem. No wiec pochodze z forum pokerowego pokerkings.pl, ktore notabene ogralo Was w pojedynku for Zostajac tam moderatorem i VIPem, dostalem automatyczny dostep do ukrytych dzialow tutaj. Pare slow o mnie: (skupie sie na zaletach, gdyz o wadach sie nie mowi - nie myslcie, ze to jakis brak skromnosci )
Po pierwsze kocham pisac, wiec ten dziennik bedzie mial, moze niezbyt czeste, ale na pewno dluzsze wpisy. Czy umiem pisac, to juz ocenicie sami, zdarza mi sie (jak kazdemu) robic bledy, ale walcze z tym. Na pewno fakt publikowania felietonow w trzech gazetach drukowanych i jednym miesieczniku internetowym oraz na wielu portalach jest plusem w moim CV.
Po drugie mam swietna pamiec sytuacyjna, dlatego wiele historii jakie sie tutaj znajda beda z przed paru lat, ale za to wiernie odwzorowane. Jestem w stanie przytoczyc slowo w slowo jakas rozmowe z przed trzech lat. Niestety nie umiem tej pamieci kontrolowac i uczenie sie do egzaminu mi tak latwo nie przychodzi No, ale i tak jestem z tego daru zadowolony.
Po trzecie umiem wzbudzic zaufanie i latwo przekonac ludzi do swojej opini. W czasach gdy nie istnialy jeszcze przelewy24 i popularne byly tak zwane "wymiany", to ja zawszee pierwszy dostawalem pieniadze, mimo czesto bycia mniej znanym uzytkownikiem jakiegos forum. Gdybym chcial krasc, moglbym krasc tysiace. Na szczescie nigdy nie zamierzalem i nie zamierzam podazyc taka droga.
Po czwarte kocham statystyke i wszelkiego rodzaju cyferki. Dzieki temu na pewno ten dziennik bedzie obciazony dawka procentow, nierzadko dla mnie niekorzystnych. Podobno 95% ludzi uwierzy w kazde stwierdenie, w ktorym zawarta jest jakas dana statystyczna
Po piate i na razie ostatnie mam szczescie. Nie chodzi mi tu o pokera czy zaklady, bo w tym aspekcie chyba szczescie z pechem mi remisuja, ale o zycie. Czesto mam taka sytuacje, ze jak bardzo czegos chce, to to sie dzieje, tak jak maly czarodziej O tym na pewno kiedys bedzie wpis w dzienniku osobny.
To by bylo na tyle. Tak jak pisalem wadami sie chwalic nie bede, kazdy je pewnie sam pozna.
Troche o dzienniku
Pojedynek for - nie wiem kto go wymyslil, ale pomysl byl swietny. Rewelacyjny sposob poznania i zintegrowania obu spolecznosci poprzez zabawe i rywalizacje. Mnie przypadl zaszczyt bycia napastnikiem, dzieki czemu musialem jeszcze bardziej sie starac i sie udalo - wygralismy pierwsza runde. Dzieki temu odzyly u mnie wspomnienia, w koncu to od bukmacherki zaczynalem prawie osiem lat temu zabawe z hazardem. O szczegolach jeszcze nei raz sie dowiecie.
Jak bede pisal? Na pewno nieregularnie i bez jakiegos wiekszego ladu. Bede sie staral miksowac wpisy o mojej historii i drodze do sukcesu osiem lat temu z obecna sytuacja i okresowymi typami, przemysleniami na temat sportu.
Od jakis trzech lat gram zaklady tylko w dwoch sytuacjach. Kiedy jest jakas wieksza impreza (Mistrzostwa Swiata, Olimpiada itp.) oraz gdy jakis bukmacher zaoferuje ciekawy bonus 100% i trzeba go obrocic. Pojedynek for jednak przywrocil mi wspomniania w wyszukiwanie typow, sledzenie livescora, stres itp. wiec bardzo mozliwe iz wygrana za pierwsza runde, czyli 175zl przeznacze na budowanie bankrolla i zaklady - jeszcze zobaczymy.
Na pewno gdy ruszy ekstraklasa bedzie o niej szeroko napisane, bo to zawsze byl moj konik. Mimo wszystkich ustawionych meczy, dziwnych wynikow udawalo mi sie miec bardzo wysoka skutecznosc, a kiedys trafilem wszystkie mecze w jednej kolejce 1X2. Osobiscie najlepiej mi zawsze szlo typowanie pilki noznej oraz tenisa. Inne sporty raczej zapozyczam, a na polityce kiedys przegralem duzo kasy, ale o tym tez w innym wpisie.
Mam nadzieje, ze dziennik sie spodoba, ze komus przypadnie do gustu, ktos na nim skorzysta, a jesli nie - to chociaz, ze ktos go kiedys przeczyta |
_________________ ----------
Bo zycie to gra |
| Ostatnio zmieniony przez Kicza Nie Lip 03, 2011 23:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Maciek

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:22
|
|
Witaj Pokerkingowcu
No ja Ciebie kojarze z freerolli Pokerkings Ba, nawet miałem okazje zagrać z Tobą Heads-Up no i go wygrałem mówiąc nieskromnie Cóż życzę wytrwałości w pisaniu tego dziennika i powodzenia na pewno będę tu zaglądał Pozdrawiam. |
_________________ Ja, to ja, nie więcej, nie mniej... |
|
|
| Poziom: 54 HP |
 |
 |
 |
 |
33% |
3993/12102 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 21:08
|
|
Wygral czy przegral?
Za nami jedno z wazniejszych wydarzen Olimpiady dla Polakow. Pierwszy skok Adam Malysza i co najwazniejsze - skok udany. Kto wygral, a kto przegral w tym konkursie?
Małysz
Wygral, bo jeszcze miesiac temu srebrny medal wielu wzieloby z zamknietymi oczami, a w taki wynik watpili najwieksi optymisci. Przy swietnie skaczacych caly sezon Austriakach i Ammannie ciezko bylo marzyc o podium, a to sie udalo i to w swietnym stylu. Adam wygral trzeci medal olimpijski w karierze.
Przegral, bo niespodziewanie oid dwoch tygodni forma naszego najlepszeg oskocza wzrosla kilkakrotnie. Nagle sie okazalo, ze skacze jak rowny z rownym z Ammannem i Schlierenzauerem i ze to z tej trojki zostanei wyloniony zwyciezca. Znowu po osmiu latach wrocila nadzieja na zloty medal i nadzieja ta ponownie sie nie spelnila.
Ammann
"Ten Harry Potter" znowu nas zalatwil. Tym razem jednak nie wyskoczyl jak filip z konopii, nikomu nie znany zawodnik, zdobywajacy dwa medale olimpijskie, oba zlote. Tym razem byl najlepszy od poczatku sezonu, skakal w najgorszym razie tak samo dobrze jak Schlierenzauer, a zwykle skakal dalej. No i jako jedyny z czolowki nie odpuscil ostatniego konkursu przed Olimpiada.
On na pewno nic nie przegral, byl najlepszy. Wygral pierwza serie i wygral druga serie, wytryzmal presje i zmeczenie. Pytanie czy wytrzyma takze drugi konkurs?
Schlierenzauer
Wygral, bo po pierwszej serii wszystko zapowiadalo kleske. Siodme miejsce i spora strata do lidera pozwalala Schlierenzauerowi marzyc o jakimkolwiek medalu, wiec wygral, bo po fenomenalnym drugim skoku wskoczyl na najnizsze miejsce na podium.
Przegral, bo od dwoch sezonow jest murowanym kandydatem do olimpijskiego zlota. Niestety nie radzi sobie jeszcze do konca z presja. Przegral turniej czterech skoczni, przegral Olimpiade. Zostaly mu jedne zawody, bo za 4 lata formy moze juz nie miec.
Reszta Polakow
Wygrali, bo wszyscy jak jeden w ladnym stylu awansowali do konkursu glownego. Nie jest to czesty widok dla polskiego kibica. No i dla nich zwyciestwem byl sam udzial na Olimpiadzie.
Przegrali, bo w tym konkursie nie zaprezentowali nic szczegolnego. Najlepszy Kamil Stoch zajal w tym konkursie 27. miejsce.
Lepistoe
Wygral, bo przywrocil Malyszowi chwale i glorie. Nikt chyba nie wierzyl widzac poczatek sezonu, ze nasz orzel moze powalczyc o cos wiecej niz TOP10. Utarl nosa wszystkim, ktorzy w niego nie wierzyli i udowodnil, ze jest profesjonalista. Nie peirwszy i nie ostatni zagraniczny trener w Polce to udowadnia.
Przegral zloty medal, jeszcze ma na niego jedna szanse, ale srebro, to jednak tylko srebro.
Uhrmann
Wygral, bo piate miejsce przed konkursem byloby sukcesem. ielkim sukcesem. Niemcy, widzac swoja aktualna forme, marzyli o czyms takim.
Przegral, bo po pierwszej serii byl drugi i mial spore szanse na medal. Wypalil sie w rownych warunkach z najlepszymi, a do tego do czwartego miejsa braklo mu tylko pol punktu.
Austriacy
Wygral dla nich tylko Schlierenzauer, a nawet on zawiodl. Ciagle sa faworytami do konkursu druzynowego, ale szanse na indywidualny medal zmalaly. Wygrali jako druzyna.
Przegrali, bo w pierwszej dziesiatce zamiast czterech znalazlo sie ich dwoch. Zawiedli wszyscy, kazdy z nich zapowiadal wyzsze miejsce niz zdobyl.
Inni
Wygrali na pewno:
- Slowency
- Ahonen
- Schmitt
Za przegrana trzeba uznac:
- Jacobsen
- Morgenstern
- Kofler
- Finowie |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Vince Black
figa z... makiem

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 21:28
|
|
Hejka!
Ciekawie się zapowiada Twój dziennik... Niesamowity wstęp "trochę o mnie". Wahi widzę w Tobie niezwykle pewnego siebie człowieka, a tacy odnoszą sukcesy na dłuższą metę. To chyba potrzebne w pokerku, nie? Ja się na tym kompletnie nie znam. I chyba już nie poznam, bo ta gra jest mi kompletnie obca. Nie ciągnie mnie, choć w nocy oglądam na Sportclubie pokera.
Niestety z drugim postem się nie zgadzam, zwłaszcza jeśli podajesz się za publicystę. Wygrał czy przegrał, może lepiej zawiódł nie zawiódł, hm? Jest jedno pierwsze miejsce i jeden zwycięzca. Ja naliczyłem siedmiu w jednym konkursie.
Zapytam na zaś, czy będą jakieś ciekawostki z pokerowej kariery? Jestem po prostu ciekawy tego co mam możliwość nocą obserwować dzięki kablówce... Z pamięcią sytuacyjną? Ja bym maxymalnie ćwiczył ten dar by stał się moim uniwersalnym narzędziem w codziennym życiu.
Co do tej miłości do cyferek i statystyki. Czy zgodzisz się, że liczba prób uwierzytelnia spodziewany wynik, czy może jak mawiają inni - że statystyka jest największym oszustem świata?
Pozdro i do następnego postu, bo fajnie się czyta. |
_________________ * ten post wskazuje tylko na chwilowy brak zajęcia. |
|
|
| Poziom: 40 HP |
 |
 |
 |
 |
21% |
1053/5017 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 21:45
|
|
Dziekuje za obszerny komentarz
| Vince Black napisał/a: | | Zapytam na zaś, czy będą jakieś ciekawostki z pokerowej kariery? Jestem po prostu ciekawy tego co mam możliwość nocą obserwować dzięki kablówce... |
Na pewno poker nie bedzie pominiety i nie raz cos o tym napisze, ale jesli ciekawi kogos blog glownie pokerowy, to polecam poczytac moj blog na PK, jak i blogi innych uzytkownikow
http://www.pokerkings.pl/...sty-vt10077.htm
| Vince Black napisał/a: | | Wygrał czy przegrał, może lepiej zawiódł nie zawiódł, hm? Jest jedno pierwsze miejsce i jeden zwycięzca. Ja naliczyłem siedmiu w jednym konkursie. |
Mimo wszystko sie nie zgodze, dla Ammanna czwarte miejsce, to porazka, dla Stocha byloby to wielkie zwyciestwo. Chociaz fakt jest faktem, ze w kazdej grze najlepszy moze byc tylko jeden Tylko rozni ludzie maja rozne cele.
| Vince Black napisał/a: | | Z pamięcią sytuacyjną? Ja bym maxymalnie ćwiczył ten dar by stał się moim uniwersalnym narzędziem w codziennym życiu. |
Tylko jak to cwiczyc? Osobiscie moja ulubiona metoda jest wspominanie dnia wieczorem, opiszae ja kiedys dokladnie.
| Vince Black napisał/a: | | Czy zgodzisz się, że liczba prób uwierzytelnia spodziewany wynik, czy może jak mawiają inni - że statystyka jest największym oszustem świata? |
Zgodze sie z tym i z tym Tak jak napisalem w pierwszym poscie: Podobno 95% ludzi uwierzy w kazde stwierdenie, w ktorym zawarta jest jakas dana statystyczna, wiec mozna za jej pomoca swietnie manipulowac rzeczywistoscia. Ale na pewno prawda jest takze, ze czym wiecej prob tym lepszy i prawdziwszy wynik (jesli nikt nie oszukuje ) |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
ANZELMO
Pomógł: 90 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 1967 Skąd: POLSKA
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 22:11
|
|
| a mi sie tam bardzo podobal twoj artykul o kasynach w stanach pracy itp piszesz bardzo dobrze a blendy ten tylko ich nie popelnia co nic nie robi.POZDRAWIAM |
_________________ ANZELMO |
|
|
| Poziom: 36 HP |
 |
 |
 |
 |
20% |
751/3758 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 18:31
|
|
Prolog
- Chcesz się założyć? – zapytał młody, wysoki brunet o krótkich, zaczesanych do tyłu włosach. Ubrany był w niebieskie dżinsy oraz niebiesko-białą koszulkę w poziome paski. W jego brązowych oczach momentalnie można było dostrzec błysk emocji i zaciekawienia. Błysk, który się pojawiał za każdym razem, gdy była okazja się o coś założyć, o coś zagrać, lub coś wygrać.
Słowa te padały z jego ust niezwykle często. Zakładał się dosłownie o wszystko i od dziecka, kochał dodawać sobie dreszczyk emocji, nieważny był wynik, ważna była rywalizacja. Kochał wygrywać i nie lubił przegrywać, jak większość.
- O co? – odparł trochę otyły kolega.
Stawka była nieważna, liczyły się emocje. Zaczęło się od zakładów „o rację”, później były o chipsy, lizaki, złotówki, piwa, czteropaki, kolejki czy cokolwiek.
↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔
- Jeeeest! – krzyknął średniego wzrostu blondyn w okularach. Był w krótkich spodenkach i t-shircie, bo pogoda tego dnia była upalna. – Gamblujemy? – zapytał Wojtek, bo tak miał na imię.
Maszyna z delfinami skończyła właśnie swój bonus i wyświetliła wygraną w liczbie 2200 kredytów, co znaczyło ni mniej ni więcej tylko $22 wygranej. To było bardzo dużo jak na jedno zakręcenie za 20 centów.
- Pewnie, że gamblujemy – odpowiedział brunet i wcisnął bez wahania przycisk „gamble”.
Wojtek był trochę niepewny tej decyzji, nigdy nie był aż takim ryzykantem jak brunet, często wolał mieć wróbla w garści niż gołębia. Jednak już było za późno. Teraz trzeba było wybrać czarne lub czerwone, albo odważniej figurę na następnej karcie.
- Nie patrz na historię – przypomniał brunet, - ja już mam, a Ty?
- Ja też – odpowiedział Wojtek, - czarne.
- U mnie też, no to gramy – powiedział brunet i nacisnął przycisk „black”.
- Ok. Twoi są faceci, a moje kobiety, zobaczymy kto więcej uzbiera – krzyknął wysoki brunet do koleżanki. Natalia, ładna, długowłosa blondynka oczywiście przyjęła zakład, też lubiła ryzyko.
Oboje stali tego dnia na stoisku charytatywnym organizacji studenckiej na uczelni. Ich zadaniem było sprzedawać słodycze ze sklepiku na poczet dzieci z domu dziecka. Na początku szło nienajlepiej, ale do czasu, do czasu zakładu. Zakład był prosty, ona mogła podchodzić tylko do facetów, a on do kobiet. Kto zbierze więcej słodyczy do 15:00 wygra.
Grał, zakładał się i rywalizował od zawsze. Zaczęło się w przedszkolu gdy ważne było kto zdobył najlepsze klocki, kto mógł dostać dyżur, a kto tylko mógł leżakować. Później przyszły gry w szachy, warcaby, oczko z dziadkiem, w karty z rodzicami. Następnie nastała era tysięcy kart i gier z chipsów, o które można było grać i wygrywać od innych w różnoraki sposób. Często był gotów dać fory rywalom byle się tylko założyć, wziąć mniejsze szans by wygrać. Liczyły się emocje. Całe życie był nieświadomie przygotowywany i wychowywany na hazardzistę. Zawsze wolał gołębia na dachu, nigdy nie szedł na łatwiznę. Młody brunet, do którego najbliżsi mówili Wahi.
CDN |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
JayJay

Zaproszone osoby: 87
Pomógł: 169 razy Wiek: 21 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 4446 Skąd: GDAŃSK
|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 18:44
|
|
Siema Wahi
Zapowiada się bardzo ciekawie...
Taki "niekonwencjonalny" sposób na opis swojej historii wybrałeś, ale to bardzo dobrze...
Już po tym wpisie widać, że jeśli chodzi o "pisanie" to jesteś profesjonalistą. Wartość merytoryczna tekstu jest bardzo wysoka
Pozdro i czekamy na kolejne wpisy |
_________________ A MY SWOJE
LECHIA GDAŃSK!!!
BIAŁY HONOR, BIAŁA DUMA, BIAŁA RASA!!! |
|
|
| Poziom: 49 HP |
 |
 |
 |
 |
26% |
2343/9013 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 15:59
|
|
Rusza Ekstraklasa
Ostatni wpis, to pewien rodzaj mojej autobiografii, ktora mam nadzieje dobiegnie konca. To takze jedyna seria, ktora bedzie miala miejsce zarowno tu jak i na PK.
Dzisiaj rozpocznie sie pierwsza kolejka naszej Ekstraklasy rozgrywana wiosna. Jako, ze polska pilka to zawsze byl moj konik, mimo wszystkich oszustw, korupcji udawalo mi sie osiagac jakas tam skutecznosc. Pora zobaczyc czy nie wyszedlem z wprawy, no i bedzie trzeba tez na czyms obrocic wygrana za pojedynek for
Pierwsze kolejki, czy to na zime, czy na wiosne, zawsze byly bardzo trudne do przewidzenia i pelne niespodzianek. Dlatego typy i przemyslenia podam orientacyjnie i nie bede ich gral. Trzeba bedzie zobaczyc jaka forme maja zawodnicy, na co ich stac i kto na co liczy. Czyli gre bedzie mozna zaczac na powaznie tak od trzeciej kolejki. Dzis pierwsza porcja przemyslen. Kursy beda z Unibet.
Odra - Lechia
Goscie zajmuja lokate zdecydowanie powyzej oczekiwan. Wszyscy wiemy co sie dzieje zazwyczaj z takimi zespolami. Niby klub zapewnia, ze bedzie walka o puchary, w praktyce pewni utrzymania beda powoli spadac w dol tabeli. Oczywiscie im tego nie zycze, a jedynie opieram sie na doswiadczeniu historycznym. Lechia ma 12 punktow przewagi nad strefa spadkowa, a do konca zostalo 13 spotkan. Wszystko sie moze zdarzyc, ale goscie nie potrzebuja wiele do utrzymania. Dodatkowym dowodem na brak wielkich checi do poprawienia pozycji jest wlasciwie brak transferow.
Odra jest w duzo gorszej sytuacji - ostatnie miejsce w tabeli i zaledwie 11 punktow zle wrozy. Jednak jak wiemy z poprzednich lat Odra nie z takich opalow juz wychodzila i jak siegam pamiecia nie moge sobie przypomniec by ten zespol spadl z Ekstraklasy. Od paru sezonow koncza coraz nizej, tu jakies baraze, tu cudem uratowane utrzymanie, ale zawsze sie jakos udaje. Czy tym razem bedzie podobnie? Moze byc ciezko, bowiem druzyny kolejne w tabeli to Zaglebie, Korona i Polonia, a one na pewno zrobia wszystko by w lidze zostac. Prawdziwa walka bedzie z Piastem i Arka. Odra wykonala w przerwie ruch jak iczesto widac w slabszych zespolach, mianowicie sprowadzono duzo dosyc znanych zawodnikow. Mowie o takich graczach jak: Robert Kolendowicz, Cantoro, Arkadiusz Onyszko, Brasília, Paweł Magdoń, Marcin Chmiest. Pytanie czy to, ze nie chca ich juz gdzie indziej nie znaczy przypadkiem, ze stracili forme? Sukces Odry zalezy od tego jak trener pouklada te nabytki, bo wizualnie zespol sie na pewno wzmocnil i walke podejmie.
Wiele wskazuje na zwyciestwo gospodarzy i wiele osob tak typuje, kurs tez jest bardzo kuszacy. Historia i ostatnie mecze obu zespolow wygrane oba przez Odre tez swoje mowia. Niestety przeczucie mi mowi, ze w tym meczu bedzie remis. Nie wiem czemu, ale tak mi mowi. Pierwsza kolejka jest zawsze inna, to bedzie pierwszy mecz o duza stawke, a Lechia lepiej grala na wyjazdach na jesien. Ciekawym typem jest dla mnie zaklad bez remisu na gospodarzy, raczej nie wroze zwyciestwa gosci. Do tego (wbrew statystykom) stawiam na under oraz na to, ze jesli ktos pierwszy strzeli gola to bedzie to Odra.
Typy:
Odra Wodzisław - Lechia Gdańsk X 3,2 2/10
Odra Wodzisław - Lechia Gdańsk DNB 1 1,6 7/10
Odra Wodzisław - Lechia Gdańsk under 2,5 1,6 5/10
Odra Wodzisław - Lechia Gdańsk 1 gol DNB 1 1,67 7/10
Laczna stawka na mecz 21 jednostek.
Cracovia - Legia
Gospodarze po 17 spotkaniach maja 20 punktow i szesc punktow przewagi nad strefa spadkowa. Czyli nie duzo. W ogole w dole tabeli jest scisk. Gospodarze dobrze radza sobie z zespolami z gornej polki: wygrana z Wisla, Polonia Warszawa(mimo niskiej pozycji to dobry zespol), Lechem i remis z Legia czy Zaglebiem dobrze wrozy. Niestety z gorszymi zespolami nie bylo tak wesolo i w efekcie miejsce w srodku tabeli. Jesli chodzi o transfery, to mimo ze wiecej graczy odeszlo niz przyszlo oceniam je raczej na plus. Nabytki zza granicy powinnny sie niezle wkomponowac.
Legia mimo nieciekawej rundy ciagle walczy o Mistrzostwo. Zaledwie piec punktow straty, to duzo i malo. Legia miala niezly sezon, pechowo odpadla z pucharow, wygrala z Wisla, Lechem, Belchatowem, Ruchem wszystko sie ukladalo. Transferow jak na klub walczacy o Mistrzostwo duzo nie bylo, ale zawsze cos.
Moim typem na mecz jest wygrana gosci, ktorzy mimo, ze rywal trudny niezle radza sobie w wygrywaniu 1:0 na wyjezdzie. Oba zespoly sa mocno underowe i raczej ku takiemu typowi sie sklaniam, ale niski kurs mnie zniecheca, za to warto poswiecic drobne na under 1,5. Dobra defensywa Legii sklania mnie takze ku zagraniu, ze gospodarze gola nie strzela.
Typy:
Cracovia Kraków - Legia Warszawa 2 2 5/10
Cracovia Kraków - Legia Warszawa 0:1 5,5 1/10
Cracovia Kraków - Legia Warszawa under 1,5 2,45 3/10
Cracovia Kraków - Legia Warszawa gospodarze strzela nie 2,15 5/10
Laczna stawka na mecz 14 jednostek.
Korona - Jagiellonia
Postawa Korony na jesieni okazala sie duzo ponizej oczekiwan. 13. miejsce i zaledwie jeden punkt przewagi, to zdecydoawnie za malo jak na zespol, ktory zapowiadal walke o czolowke. Gospodarze zrobili spore ruchy na rynku transferowym, wymieniajac duzy procent skladu. Jednak nazwiska na kolana nie rzucaja i prawdopodobnie wszystko bedzie zalezalo od przygotowania fizycznego.
W druzynie gosci sytuacja tylko na pokaz lepsza. Trzy miejsca wyzej w tabeli, ale zaledwie jeden punkt. Wystarczy jutro przegrac i sytuacja sie odwroci. Jagiellonia do konca bedzie walczyc o utrzymanie i musi cenic kazdy punkcik. Warto dodac, ze goscie sezon zaczeli z ujemnym dorobkiem punktowym i gdyby nei to byliby obecnie na pozycji szostej, bezpiecznej. Przez wyrok jednak ciagle musza walczyc o utrzymanie. Jagielonia ma swietny atak.
Oba zespoly na jesien byly mistrzem remisow. Korona zremisowala szesc razy, a Jagiellonia osiem. Dlatego drobne na remis warto postawic. Ciezko wskazac faworyta w tym meczu, gospodarze pod wielka presja, goscie z odrobine lepszym skladem. Ciekawym typem wydaje sie over2,5 bo wydaje mi sie, ze jakies bramki tu padna.
Typy:
Korona Kielce - Jagiellonia Białystok X 3,2 2/10
Korona Kielce - Jagiellonia Białystok over 2,5 2,15 5/10
Korona Kielce - Jagiellonia Białystok DNB 2 1,92 5/10
Laczna stawka na mecz 12 jednostek.
GKS - Wisla
Chyba najciekawszy mecz kolejki, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Lider zagra na wyjezdzie z piata druzyna w tabeli, wiecznie mocnym GKSem. Gospodarze nie oszalamiali na rynku transferowym, kupili jednego zawodnika, pozwolili odejsc paru mniej znanym. Na jesien mieli swietny srodek sezonu, fatalny poczatek i kiepski koniec. Z jutrzejszym rywalem przegrali az 3:0. GKS to solidny zespol, ktory bedzie walczyc o puchary, ale raczej ich nie wywalczy. Taki typowy mocny sredniak.
Wisla ma cos do udowodnienia. Mimo bycia liderem przegrala jesienia wszystkie najwazniejsze mecze. Z Legia, Lechem, Cracovia i slabeuszem w LM. O transferach Wisly bylo glosnia w serwisach humorystycznych, a glosy o kolejnych bramkarzach testowanych przez klub rozsmieszaly nawet jej kibicow. Nie skonczylo sie rewelacyjnie, ale obeszlo sie na szczescie bez wielkich strat (moze juz nie ma kogo tracic?). Wisla raczej nie bedzie miala problemu z obrona tytulu.
Bardzo ciezki mecz do wytypowania. Obie druzyny moga zadziwic i sprawic niepodzianke. Nie znamy formy, nie wiemy na co stac GKS, ktory moze walczyc, a moze po prostu odplynac w dol tabeli. W pierwszych kolejkach raczej nie ma pogromow slabeuszy. Z trudnej oferty wybieram nastepujace typy:
Typy:
GKS Bełchatów - Wisła Kraków Wisla strzeli w dwoch polowach tak 4 3/10
GKS Bełchatów - Wisła Kraków DNB 2 1,62 7/10
Laczna stawka na mecz 10 jednostek. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
quares

Zaproszone osoby: 8
Pomógł: 325 razy Wiek: 23 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 5131 Skąd: KrK
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 16:06
|
|
| Wahi napisał/a: | | Cracovia Kraków - Legia Warszawa gospodarze strzela nie 2,15 5/10 |
świetny typ. Sam go gram. W ataku "Pasów" Matusiak, który niby strzelał w sparingach, ale o formie sprzed kilku sezonów może pomarzyć. Obrona Legii to najlepsza defensywa w lidze. Mucha, Choto, gdyby zagrał Astiz byłaby peffka, ale i tak prawdopodobieństwo wejścia tego typu moim zdaniem ogromne.
| Wahi napisał/a: | | GKS Bełchatów - Wisła Kraków Wisla strzeli w dwoch polowach tak 4 3/10 |
odważnie, ale mało realne. Wisła jak zawsze ma ogromne problemy ze strzelaniem goli. Paweł dopiero odbudowuje się po kontuzji, Mały nie zagra, Boguś po kontuzji. "Hristo" jeżeli zagra to z ławki, życzę powodzenia i obyś to trafił |
|
|
| Poziom: 52 HP |
 |
 |
 |
 |
35% |
3773/10781 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 14:41
|
|
Rusza Ekstraklasa czesc druga
Wczoraj srednio, mecz Odry przewidzialem dobrze, niestety zle sie zaczal mecz Legii, Cracovia zdobyla gola i moj under gdzies wcielo. Legia tak jak przewidywalem jednak wygrala czyli typowanie zwyciezcy mi wychodzi, gorzej z rozmiarami na razie.
Dzis druga czesc typow. Przypominam, ze pierwsze kolejki, czy to na zime, czy na wiosne, zawsze byly bardzo trudne do przewidzenia i pelne niespodzianek. Dlatego typy i przemyslenia podam orientacyjnie i nie bede ich gral. Trzeba bedzie zobaczyc jaka forme maja zawodnicy, na co ich stac i kto na co liczy. Czyli gre bedzie mozna zaczac na powaznie tak od trzeciej kolejki. Kursy beda z Unibet.
Polonia B. - Śląsk
Polonia jest chyba najwiekzym zaskoczeniem rundy jesiennej. Zespol skazywany na pozarcie niespodziewanie przez dlugi czas walczyl o puchary. Od dziesiatej kolejki zaczal sie jednak stopniowo staczac i zakonczyl runde na wysokim 7. miejscu. Polonii nie udalo sie wygrac od siedmiu spotkan, cos sie w klubie ewidentnie posypalo. Polonia stracila lidera zespolu w bardzo niemilej atmosferze. Polonia ma 10 punktow przewagi nad strefa spadkowa i jest szansa, ze to wystarczy. Aczkolwiek nie wroze jej nic poza walka o utrzymanie.
Slask nie wygrywa na wyjazdachw tym sezonie. Do dzisiejszego rywala traci zaledwie jeden punkt i wygrana zapoczatkowalaby upragniony marsz w gore tabeli, bo 8. miejsce we Wroclawiu jest traktowane jako porazka. Druzyna zostala wzmocniona w ofensywie i powinna zaczac strzelac wiecej goli.
Dziwi mnie, ze faworytem bukmacherow jest Polonia, ktora nie wygrala od siedmiu spotkan i d otego sie oslabila. Moim zdaniem wygra Slask, lub padnie remis. Polonia kocha wynik 1:1 i w prawie kazdym meczu zdobywala gole, jednak wydaje mi sie, ze po odejsciu Grzyba, to sie zmieni i juz tak latwo nie bedzie. Zobaczymy co trener wymyslil w przerwie, byc moze znalazl zastepstwo, juz nie raz udowodil, ze umie, ale na razie dla mnie Polonia tutaj nie strzeli.
Typy:
Polonia Bytom - Śląsk Wrocław 2 3 2/10
Polonia Bytom - Śląsk Wrocław DNB 2 2,16 7/10
Polonia Bytom - Śląsk Wrocław Polonia strzeli nie 3,2 2/10
Laczna stawka na mecz 12 jednostek.
Arka - Ruch
Mecz druzyny walczacej o puchary, z zespolem walczacym o utrzymanie. Arka na jesien nie zachwycala, teraz wymienila znane nazwiska na mniej znane, to powinien byc dobry ruch. Do tego bedzie miala chbya najwieksza przewage boiska, bo bedzie grac na sztucznej murawie, a Arka juz wczesniej byla lepsza na swoim boisku.
Ruch byl drugim slaskim zaskoczeniem poprzedniej rundy. Tego, ze bedzie na 4. miejscu i mial realna szanse na puchary nie przewidzial chyba nikt, nawet jego kibice. Druzyna zagrala za dobrze jak na swoje mozliwosci i na 99% miejsca nie poprawi. Wiec moze byc juz tylko gorzej.
Dla mnie idealny mecz na remis, Arka za slaba zeby wygrac, Ruch podobnie. Kazdy ma jakies atuty i to powinno starczyc. Fajerwerkow strzeleckich tez raczej nei bedzie, Arka ma dobrego bramkarza i slaby atak, czyzby 0:0?
Typy:
Arka Gdynia - Ruch Chorzów X 3,1 4/10
Arka Gdynia - Ruch Chorzów 0:0 6,75 1/10
Laczna stawka na mecz 5 jednostek.
Zagłębie L. - Piast
Zaglebie na jesien bylo wielkim rozczarowaniem. Slaby zespol, slaba, przedostatnia lokata. Probowano zatrudnic znanego trenera - nic to nei dalo. W zimie nie sprowadzono nikogo ciekawego, a pozbyto sie doswiadczonych graczy. Wszystko wskazuje na spadek z ligi. Mimo to, gospodarze sa faworytem jutrzejszego spotkania wg bukmacherow. Zaglebie mialo fatalny poczatek sezonu, piec porazek z rzedu, sredni srodek i znowu kiepski koniec, ale to mozna wyjasnic, bo trzy ostatnie mecze grali z Wisla, Legia i Lechem. Druzyna ta umie zdobywac gole i na pewno sproboje sie utrzymac w lidze.
Goscie sa na 11. pozycji i maja tylko dwa punkty przewagi nad strefa spadkowa i ich jutrzejszym rywalem, czyli teoretycznie porazka zrzucic ich do czerwonej strefy. Ciezko ocenic ich forme, gdyz maja sklad zbudowany glownie na ambicji i walce do konca. Ciezko bedzie sie utrzymac, bo maja bardzo znanych rywali. Duzo trudnie jsie walczy psychicznie z Zaglebiem, Korona i Polonia Warszawa niz np. z Polonia Bytom i Odra.
Dla mnie to kolejny mecz, ktory pachnie remisem. Piast jest za slaby aby wygrac na wyjezdzie, a Zaglebie jest wielka niewiadoma. Mozna tez minimalnie zagrac na to, ze goscie nie strzela gola oraz na remis do przerwy. Chociaz ogolnie jest to trudny mecz do typowania.
Typy:
Zagłębie Lubin - Piast Gliwice X 3,2 3/10
Zagłębie Lubin - Piast Gliwice HT X 2,05 4/10
Zagłębie Lubin - Piast Gliwice Piast strzeli nie 2,35 4/10
Laczna stawka na mecz 11 jednostek.
Polonia W. - Lech
Polonia jest jednym z wiekszych negatywnych zaskoczen. Kadrowo bardzo dobry zespol broni sie przed spadkiem, zgromadzil zaledwie 15 punktow i jest tylko jedno oczko nad strefa spadkowa. Polonia jest tez chyba jedynym zespolem, ktory sie naprawde wzmocnil. Transfery moze nie rzucaja na kolana, ale sa solidne i powinny pomoc.
Lech ma przed soba trudne zadanie. Walka o mistrzostwo jest trudna, trzeba wygrywac ze slabeuszami, a tego ten klub robic nie umie. Takze sie wzmocnil i zarazem zrobil jedyny kosztowny transfer w polskiej lidze. Jednak czy to wystarczy?
Drugi bardzo ciekawy mecz w tej kolejce. Teoretycznie spotkanie jakich wiele, druzyny walczacej o utrzymanie, z druzyna walczaca o mistrza. W praktyce Polonia moim zdaniem nie jest taka slaba, jak jej pozycja i bedzie to trudne spotkanie. Moim zdaniem gra bedzie polotna i ciekawa i bardzo mila dla oka, co jest rzadkie w polskiej pilce. Kurs na over jest moim zdaniem nieporozumieniem, tak samo jak kurs na Polonie. Pachnie mi tez tutaj remisem z lekka przewaga na gospodarzy. Tutaj sie wszystko moze zdarzyc.
Typy:
Polonia Warszawa - Lech Poznań over 2,5 2,25 5/10
Polonia Warszawa - Lech Poznań over 3,5 4,3 2/10
Polonia Warszawa - Lech Poznań x 3,2 2/10
Polonia Warszawa - Lech Poznań DNB 1 2,4 6/10
Laczna stawka na mecz 15 jednostek. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 22:22
|
|
Rusza Ekstraklasa podsumowanie
Coz tak jak mowilem pierwsza kolejka jest trudna do przewidzenia, ale az takiej katastrofy sie nie spodziewalem. Tylko dziewiec trafionych typow i w tym trzy zwroty. Czesc typow bylo po prostu minimalnie nietrafionych, jak 1:1 w Lubinie zamiast 0:0 czy gol Cracovii, ktory zmusil Legie d odwoch bramek. Ale pare dobrych typow nie dalo rady naprawic zaskoczenia jakie zaprezentowaly mi Korona, Lech, Belchatow i Ruch. Nie sadzilem, ze te zespoly wejda na takie wyzyny i wygraja mecze.
Co sie zmienilo w tabeli? Wisla stracila przewage i ma juz tylko dwa punkty nad Legia i piec nad Lechem i Ruchem. Osobiscie mnie to cieszy, bo nie cierpie szybkich mistrzow. Nie wazne komu kibicuje, wazne by sprawa tytulu byla nieodgadnieta do ostatniej kolejki. Miejmy cos z tej ligi. Kontaktu z czolowka nie traci takze GKS, chociaz ciagle nie wieszcze im pucharow, to walki odmowic im nie mozna.
Tabele ciagle zamyka Odra, nie udalo sie uciec Zaglebiu, chociaz mecz na pewno napawa optymizmem. Tragiczny mecz Polonii, ablo rewelacyjny Lecha - dowiemy sie za tydzien. Ciezko bedzie sie utrzymac Arce, ktora nie umiala u siebie nawet nawiazac walki z Ruchem. Tym samym nie ma juz wlasciwie przewagi nad strefa spadkowa.
No coz w nastepnej kolejce tez sproboje, cos juz o druzynach wiadomo.
Statystycznie:
Typow: 25
Trafionych: 9
Jednostek zainwestowancyh: 100
Jednostek zwroconych: 73,65
Zysk/Strata: - 26,35
Yield: - 26,35% |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 01:47
|
|
Bawimy sie dalej
Cos juz wiemy o naszej lidze, wiemy cos, ale niewiele, a moze jeszcze mniej. Posypaly sie niespodzianki, zaciesnia sie walka o Mistrzostwo - moze byc ciekawie. Mi tymczasem dopisano nagrode za pojedynek for i mam do obrocenia 175zl na Unibecie i na pewno stanie sie to na polskiej lidze. Drugiej kolejki raczej jeszcze nie rusze, bo wszystko sie moze zdarzyc. Statystyk potrzebuje danych
Co sie wydarzy w tej kolejce? Czolowa czworka gra u siebie. Wisla podejmuje Arke, Legia Odre, Lech Cracovie, a Ruch Zaglebie. Teoretycznie wszyscy powinni wygrac. Wisla bedzie chciala sie zemscic za porazke w pierwszej kolejce, Legia nie moze stracic dystansu, tak jak i Lech, a Ruch podobno ma slabego rywala. Jednak czy kursy sa zachecajace?
Jesli chodzi o strefe spadkowa, to trudnych rywali ma Odra, Arka oraz Zaglebie. Troche latwiej punkty powinny przyjsc Polonii oraz Jagielonii. Jednak dwie ostatnie druzyny, mimo mojej wiary, ostro zawiodly w ostatniej kolejce. Dam im jeszcze raz kredyt zaufania i wierze, ze obie maja szanse wygrac. Jesli ponownie przegraja czeka ich prawdopodobnie kiepski los.
Oprocz wyzej wymienionych szesciu spotkan sa jeszcze dwa o mniejsza stawke. Korona gra z polonia Bytom, a Piast z GKS Belchatow. Ok pierwsze dwie gospodarze ciagle walcza o utrzymanie (chociaz sa w duzo lepszej sytuacji niz Odra, Zaglebie czy Polonia Warszawa), a goscie o czolowke, chociaz szanse na puchary maja nikle. Na pewno zastanawia forma GKSu, ktory od szostej kolejki pial sie w gore i obecnie ma tylko cztery punkty straty do trzeciego Lecha. Wystep w ostatniej kolejce nie byl rewelacyjny, ale na Wisle starczyl. Czy starczy na Piasta?
Jesli chodzi o mecz Korony z Polonia, to Ci pierwsi pokazali, ze maja zamiar powaznie liczyc sie w walce o srodek tabeli, a Ci drudzy, ze strzelanie goli bez lidera zespolu nie bedzie takie latwe.
Ok pora podsumowac cos w tych rozmyslaniach nocnych. Kolejno meczami:
Polonia Bytom pokazala, ze grac bez lidera latwo nie bedzie. Mecz zapowiada sie underowy i raczej pod dyktando gospodarzy, ktorzy powinni znalezc droge do bramki. Czyli zrobic to, czego sie zrobic nie udalo Slaskowi. Kurs na under 2,5 dla mnie torche za niski, ale takze polecam ten typ. Typ 2:0 wydaje sie prawdopodobny, wiec malutko gram na handi.
Wisla powinna sie bez problemu zrehabilitowac za porazke, ma przed soba bardzo slabego rywala, ktory juz niedlugo prawdopodobnie znajdzie sie w strefie spadkowej. Arce nic nie wychodzi, a na wyjazdach jest trudniej. Do tego mimo dziurawej obrony Wisly nie sadze by goscie zdolali wpakowac pilke do siatki.
Ze Slaska bukmacherzy zrobili faworyta. Dla mnie jest, to kolejny mecz na remis. Ciagle mam jakis kredyt zaufania dla Jagielloni i mimo kiepskiej postawy wierze, ze zdolaja cos osiagnac. Slask chwilowo o nic nie walczy, a to utrudni motywacje.
Z Lechem jest trudna sprawa, bo jak wiemy umie grac z dobrymi, a potrafi tez zlekcewazyc latwego rywala. Cracovia ma na razie 5 punktow przewagi nad strefa spadkowa i do potentatow nie nalezy. Kibice powinni zrobic swoje i gospodarze raczej wygraja. Ale duzo bym w ten mecz nie inwestowal. Juz lepiej sprobowac handi za mniejsza stawke.
Lechia byla lepsza od Odry, ale jej rady nie dala. Polonia zagrala fatalnie - szybko postanowiono temu zaradzic i zatrudniono dodatkowego Holendra. Czy to pomoze? Ja ciagle im daje szanse i uwazam, ze Lechia to swietny rywal do przelamania. Szczegolnie po takim kursie.
Zaglebie nie dalo rady Piastowi, ale ja ciagle uwazam, ze Ruch w koncu zacznie popelniac bledy. Moze to moja glupia wiara i przeczucie, ale dla mnie pachnie tu remisem. Goscie za slabi by wygrac.
Legia tak jak Wisla, jesli chociaz troszke sie zmotywuja, to powinni rozniesc slabego rywala. Wiemy jak czesto graja faworyci, ale jak widzialem postawe Odry z Lechia, to raczej oni juz nie wierza. Legia powinna sie rozstrzelac, a do tego jej mocna obrona nie dopuscic do sensacji.
Z ostatnim spotkaniem jest problem. Chyba sie zdecyduje zaryzykowac na dobra forme i okazje GKSu i na nich postawic. Chociaz smierdzi tez troche rmeisem. Raczej nie jest prawdopodobne zwyciestwo gospodarzy, sa troche za slabi. Minimalnie postawie na handi, bo kurs kusi.
Typy:
Korona Kielce - Polonia Bytom 1 2 5/10
Korona Kielce - Polonia Bytom Goscie zdobeda gola nie 2,35 5/10
Korona Kielce - Polonia Bytom (+1) 1 3,35 2/10
Wisła Kraków - Arka Gdynia 1 1,25 9/10
Wisła Kraków - Arka Gdynia Goscie zdobeda gola nie 1,65 7/10
Śląsk Wrocław - Jagiellonia Białystok DNB 2 2,8 3/10
Lech Poznań - Cracovia Kraków (0-1) 1 1,94 5/10
Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa DNB 2 2,5 5/10
Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa 2 3,5 3/10
Ruch Chorzów - Zagłębie Lubin X 3,5 3/10
Legia Warszawa - Odra Wodzisław 1 1,3 9/10
Legia Warszawa - Odra Wodzisław over 2,5 1,95 5/10
Legia Warszawa - Odra Wodzisław Goscie zdobeda gola nie 1,65 7/10
Piast Gliwice - GKS Bełchatów 2 2,4 5/10
Piast Gliwice - GKS Bełchatów (1-0) 2 4,65 2/10
Piast Gliwice - GKS Bełchatów DNB 2 1,75 7/10
Laczna stawka 82 jednostki. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 15:54
|
|
Druga kolejka Ekstraklasy - podsumowanie
Gdybym komus tydzien temu powiedzial, ze Legia, Wisla oraz Ruch przegraja u siebie nie strzelajac zadnego gola nazwalby mnie wariatem. Sam bym tak nazwal kazdego z taka teoria. Nie bylo zadnej racjonalnej przeslanki zapowiadajacej porazke Wisly i Legii (bo potkniecie Ruchu przewidzialem - nie jest to ekipa, ktora potrafi wygrywac mecz za meczem - jak sie okazalo nie mamy takiej w Polsce). Arka i Odra pokazaly kolejke wczesniej, ze sa skazane na spadek z ligi - zagraly fatalne mecze, z zespolami do ogrania, u siebie i przegraly. Nic nie wyjasnia takich wynikow. Legia ma najlepsza obrone w lidze, a Odrze i Cracovii jakims cudem udaje sie pierwszej zdobyc bramke. Do tego z Wodzislawianami Legii atak kompletnie nie byl w stanie nic wskorac. Wisla jak wiadomo ma kiepska obrone i blamaz Pawelka mozna bylo przewidziec, ale ze napastnicy nie zdolaja odrobic strat - tego juz nie.
Zwyciestwa Korony, Jagiellonii, Lecha i GKSu udalo mi sie przewidziec. Troche gorzej z rozmiarami, bo gdzieniegdzie moglyby byc wyzsze, ale i tak jest dobrze. Spotkania Ruchu z Zaglebiem i Lechii z Polonia nie znalazly rozstrzygniecia. W obu przypadkach stawialem na remis z przewaga na gosci, tylko, ze na odwrot. Uznalem, ze wieksze szanse na zwyciestwo ma Polonia. Rzeczywistosc pokazala, ze jest na odwrot.
Coz. Po dwoch kolejkach wiemy tyle, ze nic nie wiemy. Ostatnie miejsce w tabeli wiosennej zajmuje Wisla Krakow i wzbudza t ozarowno smiech jak i politowanie. Nie mamy obecnie zespolu, ktory by nas godnie reprezentowal gdziekolwiek. Najsilniejszy wydaje sie Lech, ale po odejsciu Smudy czegos temu zepsolowi brakuje. Wisla i Legia oslably do zera, a GKS i Ruch w pucharach wypadliby jeszcze gorzej.
Jesli chodzi o dol tabeli, to tam sie dopiero robi ciekawie. Najgorsi wygrywaja, sredniacy traca punkty, nikt nic nie wie. Jeszcze dwie niespodziewane kolejki i sie moze okazac, ze w Polsce o utrzymanie w lidze walczy jedenascie zespolow, a o mistrza piec. Znajdzcie mi drugi taki kraj.
W liczbach wyglada to okropnie, ale bez meczu Legii i Wisly juz jestem na plusie, wiec moze trzeba bylo (tak jak zreszta wspomnialem) nie ruszac tych malych kursow.
W liczbach:
Typow: 16
Trafionych: 7
Jednostek zainwestowancyh: 82
Jednostek zwroconych: 69,1
Zysk/Strata: - 12,9
Yield: -15% |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 18:41
|
|
Zycie szybko plynie
Troche minelo od ostatniego wpisu, ominalem rozwazania na temat trzeciej i czwartek kolejki Ekstraklasy. Moze to i dobrze, bo wyniki byly co najmniej tak ciekawe jak poprzednio.
W zeszly weekend bawilem sie w Swinoujsciu na urodzinach Glorego. Bylo super - szczegoly na blogu pokerowym, bo nie bede sie powtarzal. W kazdym razie swietnie poznac kolejnych ludzi, znanych dotychczas tylko pod nickiem. To po Poznaniu, Warszawie, Zakopanym, Krakowie i Wisle kolejne spotkanie z forumowiczami, a moglo byc wiecej tylko mi czasu braklo.
Co tam Panie w sporcie
Zaczniemy od analizy trzeciej i czwartej kolejki rozgrywanej na wiosne w polskiej pilce. Niespodzianek nie zabraklo, a wrecz sie od nich zaroilo. Sytuacje podzielmy na trzy strefy. Walke o Mistrzostwo oraz puchary, gdzie mamy wlasciwie wciaz piec liczacych sie zespolow: Wisle, Legie, Lech, GKS i Ruch. Walke o nic, czyli "teoretycznie pewne utrzymanie", a tam Polonie Bytom, Lechie Gdansk iSlask Wroclaw. Oraz pozostale osiem zespolow walczacych o utrzymanie.
Walka o Mistrzostwo:
Jagiellonia - Wisła 0:0
Polonia W. - Ruch 1:1
Polonia B. - Legia 1:0
GKS - Lech 1:1
Legia - Śląsk 1:1
Wisła - Lechia 3:0
Lech - Jagiellonia 2:0 (na razie, ale zakladam, ze wygraja)
Ruch - GKS 1:0
Na wstepie sprawdzmy, czy ktorys z tych zespolow wygral dwa razy. Zaden. Lech, Wisla, Ruch zdobyli po cztery punkty, a Legia i GKS po 1 punkt. O ile GKS mozna jakos usprawiedliwic, bo gral dwa mecze z bezposrednimi rywalami z czolowki. Zremisowal z Lechem i przegral z Ruchem, to postawa Legii i zdobycie jednego punktu z dwoma zespolami walczacymi o nic jest smieszna. Wczorajsze przelamanie Wisly przyszl ow sama pore, bo na wiosne gola jeszcze nie strzelili, pytanie czy to Kasperczak, czy raczej kiedys taki zespol wygrac musial.
Jak to wyglada w tabeli? GKS teoretycznie wypadl z walki o Mistrzostwo, ale widzac aktualna forme naszych zespolow wszystk osie jeszcze moze zdarzyc. Dziewiec punktow straty do Wisly, ale tylko cztery do miejsca trzeciego dajacego prawo gry w pucharach. Ruch ciagle pokazuje klase i niedlugo naprawde zaczne ufac tej druzynie, bo na razie ciagle uwazalem, ze w czolowce sa z przypadku.
Ktos powiedzial, ze jesli Lech w tym sezonie nie zdobedzie Mistrzostwa to jest najwiekszym przegranym sezonu. Majac za rywali Legie i Wisle z taka forma wystarczy nie partolic spotkan i zdobyc Mistrzostwo. Czy sie uda? Na razie spokojne wygrane z druzynami z dolu tabeli, zobaczymy jak pojdzie w bezposrednich pojedynkach z czolowka.
Walka o nic:
Śląsk - Lechia 1:2
Mial byc mecz przyjazni, skonczylo sie kleska Slaska. Tak jak mowie, teoretycznie te druzyny sa bezpieczne, ale jak dol tabeli jeszcze troche podgoni, to wszystko sie moze zmienic. Typowi sredniacy, wyniki nie do przewidzenia. Polonia Bytom potrafi wygrac z Legia by tydzien pozniej przegrac z Piastem (solidarnosc dla Slaska?). Lechia w trojmeczu z Wisla na razie dolem, zobaczymy jak pojdzie rewanz w pucharze, nie wroze sukcesow. Slask ja kto Slask - remis z Legia jest cudem.
Walka o utrzymanie:
Odra - Piast 2:0
Cracovia - Korona 3:0
Arka - Zagłębie 0:2
Arka - Cracovia 2:0
Korona - Odra 1:1
Zagłębie - Polonia W. 2:0
Piast - Polonia B. 1:0
Kto spadnie? Powiedz mi co wypadnie w totolotku, a powiem Ci kto spadnie. Prawdopodobienstwo takie same. Odra miala byc pewniakiem, ale na wiosne nie przegrywa, a wrecz przeciwnie wygrywa i juz ma tylko punkcik by sie wydostac ze strefy spadkowej. Ten zespol ma jakis dar do utrzymywania sie w lidze, przyczepiaja gdzies pazurki i nie chca sie oderwac. Wyglada na to, ze spadnie Polonia, ktora mimo swietnego skladu (jak na ta czesc tabeli) nie potrafi wygrac. Fakt, ze sedzia ich troche skrzywdzil, ale czegos brakuje w tym zespole. Ostatnie miejsce i trzy punkty sa do odrobienia, ale trzeba zmienic gre. Odra i Arka, czyli pewniacy do spadku potrafili pokonac Legie i Wisle, Polonia nie potrafi nikogo na razie.
Najlepiej z dolu odskoczylo Zaglebie. Wygrane dwa ostatnie mecze i sa juz wlasciwie w bezpiecznej strefie. Ten przyklad pokazuje jak latwo jest uciec spod kosy w polskiej lidze. Kto podazy za nimi? Na razie w przeciwnym kierunku podaza Jagiellonia. Przyklady brakow remisow w strefie spadkowej bardzo utrudniaja typowanie. Zespoly wygrywaja jeden mecz, aby przegrac nastepny. Pozyjemy - zobaczymy.
Malyszomania
Wiecznie drugi Malysz, nie dal rady byc drugi tam gdzie chcial i po raz kolejny nie zdobyl medalu w Mistrzostwach Swiata w lotach narciarskich. Jak cos komus nie wychodzi, to nie wychodzi, a on tego nie umial wygrac nawet w zyciowej formie. Szkoda, bo pierwszy i trzeci dzien byl rewelacyjny i lacznie do medalu braklo pol metra.
Niespodziewanie sie okazuje, ze polska druzyna jest czwarta na swiecie po raz kolejny i to z duzymi szansami na podium. Sedziowie nas troche oszukali, nie po raz pierwszy zreszta. Coz moge powiedziec, Stoch ma potencjal, jeszcze dwoch takich i cos wygramy. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 17:34
|
|
Pucharowa tragedia
Z calym szacunkiem dla kibicow Ruchu, Jagielloni, Pogoni i Lechii, ale jeden z naszych zespolow pucharowych prawdopodobnie nic nie zwojuje. W polfinale Remes Pucharu Polski Lechia Gdańsk zagra z Jagiellonią Białystok, a Ruch Chorzów z Pogonią Szczecin. Co oznacza, ze jeden z tych czterech zespolow bedzie nas reprezentowal w Lidze Europejskiej. Ktory moze cos osiagnac?
Pogon? Aktualnie piata w tabeli pierwszej ligi, do drugiego miejsca ma tylko lub az trzy punkty. Jesli awansuje, to dla nich priorytetem bedzie znalezc sie w srodku tabeli, a nie walczyc o faze grupowa Jesli nie awansuje, to juz w ogole bedzie kompromitacja, nasi mistrzowie nie umieja przejsc 2 rundy, a ma tego dokonac zespol z 1 ligi?
Jagiellonia? Gra najciekawszy futbol z tych wszystkich druzyn, dokonuje ciekawych, tanich wzmocnien i wydaje mi sie, ze ma najwieksze szanse z tej czworki cos osiagnac. Pamietajmy, ze w lidze jest tak nisko, bo miala -10 punktow na starcie. Dobrze sie pokazala z Lechem i Wisla, ale bramki nie zdobyla. Zespol ma potencjal, ale czy na europejskie puchary?
Lechia? Typowy polski sredniak, ktory z kazdym moze przegrac. Nie widze mobilizacji, zaplecza, czyli po prostu szans na przejscie przez nich jakiejkolwiek rundy.
Ruch? Niespodziewanie wysoko w tabeli ciagla walczy o mistrzostwo. Najwieksza niespodzienka sezonu, ciekawy sklad, niestety brak wartosciowych zmiennikow. A po Sadloka i Sobiecha juz sie zglaszaja chetni. Czy zespol da rade sie wzmocnic?
Co z faworytami? Lech sobie zrobil jaja z pucharu odpuszczajac go calkowicie i odpadajac ze Stala Stalowa Wola. Kegia odpadla z Ruchem, a Wisla z Lechia w ostatniej fazie cwiercfinalowej. Oba zespoly zlapaly bardzo mocna zadyszke w lidze i chyba sobie darowaly puchar. A jesl isobie nie darowaly, to ta zadyszka jest tym mocniejsza.
Ekstraklasa niespodzianek
To co sie stalo z nasza liga w tym sezonie, to jest jakas parodia na skale swiatowa. W kazdej lidze jest podzial na walczacych o puchary, walczacych o utrzymanie i sredniakow walczacych o nic, lub po prostu o pozycje. W Polsce nie ma tej trzeciej czesci. Teoretycznie mozna by do niej zaliczyc Lechie Gdansk, ale jak widze wyniki i sytuacje, ze kazdy moze wygrac z kazdym, to bym nie byl taki szybki w tych decyzjach.
Dzis dwa pierwsze mecze dwudziestej drugiej kolejki. Bardzo ciekawy mecz w Belchatowie, gdzie silni gospodarze podejma rewelacje wiosny. Gdyby nie przypadkowy remis z Piastem, to Zaglebie byloby najlepsza druzyna, wygrali trzy kolejne spotkania nie wazne na kogo trafiali. Czy Belchatow da rade powstrzymac ich najlepszego pilkarza - Micanskiego? Zaglebie wygralo trzy ostatnie spotkania 2:0, a Micanski strzelil piec z szesciu goli. Bedzie ciezko.
W drugim meczu Legia jedzie do Gdanska. Z gry Lechii na wiosne bardzo ciezko cos wyczytac, przegrali z Wisla by trzy dni pozniej z nimi wygrac, remis z Odra i Polonia Warszawa oraz wyjazdowe zwyciestwo nad Slaskiem. Zespol ma potencjal i szanse na zywciestwo. Legia slaba jak nigdy. Remis ze slaskiem plus proazki z Odra i Polonia Bytom, to najslabsza seria od bardzo dawna. A wygrana z Cracovia tez nie byla latwa. Z najlepszej obrony zrobilo sie bagno, a atak nigdy nie funkcjonowal jak trzeba. Nie ma kibicow, pilkarze sie obrazaja. Logika mowi, ze Legia tego meczu nie wygra. Ale Legia, to Legia - kiedys wygrac musi. Przewaga nad Ruchem stopniala do... zera punktow, wiec chyba czas na wygrana.
Jesli mialbym cos typowac z dzisiejszych spotkan, to gol Micanskiego. Jesli ktos w Zaglebiu strzeli, to bedzie to on, a jest na to spora szansa, sa na fali.
Typy:
Micanski strzeli
kurs: 6,00
stawka: 4/10[/b] |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
JayJay

Zaproszone osoby: 87
Pomógł: 169 razy Wiek: 21 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 4446 Skąd: GDAŃSK
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 17:53
|
|
Siema Wahi
Co do Pucharu Polski to jestem w 95% przekonany, że wygra go Jagiellonia i DLA DOBRA POLSKIEJ PIŁKI było by to bardzo dobre.
Jaga ma wielki potencjał i moim zdaniem może coś zdziałać w Europejskich Pucharach.
Poza "wielką trójką"-Wisła, Lech i Legia, moim zdaniem to właśnie Jaga, obok Polonii Warszawa, ma największy potencjał i to ta ekipa zasługuję na grę w Europie.
Jaga od paru sezonów bardzo mądrze się wzmacnia i jeśli drużyna wygra Puchar Polski to na pewno włodarze postarają się zatrzymać najlepszych piłkarzy.
Lechia ma w tym sezonie bardzo dużo szczęścia, ale to w końcu się skończy i niestety moja drużyna odpadnie moim zdaniem w półfinale.
Co do dzisiejszych meczów ligowych to dla mnie są to NO BETY, ale jeśli musiałbym stawiać to grałbym na GKS Bełchatów i Legię Warszawa.
Micanski jest rzeczywiście w życiowej formie, ale Zagłębie mimo dobrych wyników gra ostatnio słabo i moim zdaniem będzie miało dzisiaj niewiele sytuacji...
Pozdro |
_________________ A MY SWOJE
LECHIA GDAŃSK!!!
BIAŁY HONOR, BIAŁA DUMA, BIAŁA RASA!!! |
|
|
| Poziom: 49 HP |
 |
 |
 |
 |
26% |
2343/9013 |
|
|
|
|
 |
Raja

Zaproszone osoby: 53
Pomógł: 118 razy Wiek: 22 Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 4597 Skąd: Ciechanów/Olsztyn
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 19:31
|
|
No i strzelił Gratuluję nosa |
| Poziom: 50 HP |
 |
 |
 |
 |
27% |
2585/9575 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 20:02
|
|
Ano strzelil
| Cytat: | Typy:
Micanski strzeli
stawka: 4/10 |
+20j |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
krzysiekmks

Pomógł: 124 razy Dołączył: 19 Lut 2009 Posty: 4136 Skąd: KIELCE
|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 07:55
|
|
| Wahi napisał/a: |
Typy:
Micanski strzeli
stawka: 4/10 |
Siemka!
Mam takie pytanko, gdzie dostałeś taki kurs? Bo najwyższy na ten typ był ~3,00 a aż takiej rozbieżności chyba buki nie mają? A tak poza tym gratuluję nosa, co do typu.
Pozdrawiam! |
|
|
| Poziom: 48 HP |
 |
 |
 |
 |
34% |
2882/8477 |
|
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 13:45
|
|
| Na Unibecie bylo na strzeli. Sam sie troche zdziwilem, pewnie dlatego, ze Zaglebie faworytem nie bylo. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 14:14
|
|
22 kolejka Ekstraklasy - podsumowanie
Zespoly grajace o Mistrzostwo graly glownie na wyjezdzie i trzy z nich odniosly zwyciestwo. Wisla pewnie pokonala w Bytomiu Polonia, Ruch pewnie wygral w Krakowie z Cracovia, a Legia juz duzo mniej pewnie pokonala w Gdansku Lechie. Punkty stracil Lech, ktory nie umial strzelic Odrze gola. Odra od paru, jesli nie parenastu, sezonow ma jakis dar utrzymywania sie w lidze. Cos tam zrobia, cos strzela i im sie zawsze udaje. Po wynikach widac, ze teraz tez im sie uda.
W meczu o szesc punktow hiszpanski trener, w koncu zapewnil Poloni wygrana. Tym samym zrownal sie z nastepnym zepsolem punktami. Az siedem zespolow moze sie znalezc w nastepnej kolejce na ostatnim miejscu, co czyni ta lige... zaskakujaca.
Sytuacja obecna?
Od paru wpisow zaznaczam, ze nasza liga jest najdziwniejsza na swiecie, bo 5 zespolow walczy o Mistrzostwo, a 11 o utrzymanie. Zgodzila sie ze mna wczoraj Gazeta Wyborcza, tylko tak nie do konca. Napisali, ze mamy tak ciekawa lige, ze kazdy o cos walczy. Ok na pewno jest to swego rodzaju ciekawe, ale ja bym sie trzymal mojego: "mamy tak slaba lige, ze kazdy o cos walczy".
Fakt jest faktem, ze kazda kolejna kolejka komplikuje sytuacje. Liderem wiosny jest Zaglebie Lubin, a czwarte miejsce zajmuje Odra Wodzislaw - dwie druzyny typowane do spadku. Kiedy za spadkowicza uznano Arke, ta wygrala dwa mecze, a gdy wszyscy juz skreslili Polonie Warszawa, ta takze sobie wygrala mecz. Nie mozna zapomniec o Koronie i Jagielloni, ktore to druzyny zdobyly na wiosne odpowiednio 8 i 7 punktow. Potencjalni spadkowicze, wiec ostro cisna do gory.
A co robia zespoly pewne utrzymania? Spadaja po prostej pochylej. Trzy ostatnie miejsca w tabeli wiosny zajmuja zespoly "teoretycznie" pewne ligowego bytu: Cracovia, Slask i Polonia Bytom. Zespoly te ciagle maja bezpieczna przewage nad strefa spadkowa, ale bezpiecznymi utrzymania, ich juz nikt nie nazwie. W ogole wiekszosc ekspertow powinna przyjac taktyke nie odzywania sie, bo czego by nie powiedzieli wydarzen nie przewidza.
W czolowce Wisla troche zepsula zabawe uciekajac ponownie na cztery punkty. Obwiam sie, ze mistrza raczej nie oddadza, zostawiajac pozostalym druzynom ciekawa walke o dwa miejsca pucharowe.
Najlepsza obrone na wiosne ma Odra, stracili tylko jedna bramke i jeszcze nie przegrali meczu. Jak widac przy takiej obronie wystarczy wbic cztery gole by w tabeli wiosennej byc na wysokim, czwartym miejscu. Njgorsza obrone ma Cracovia, trudno sie temu dziwic, druzynie eweidentnie nie idzie. Najbardziej bramkostrzelne sa zespoly Ruchu i Zaglebia.
Zostalo osiem kolejek. Kto spadnie? Jesli nalozymy tabele wiosny na tabele calkowita, to ja dopatruje sie takich druzyn na dwoch ostatnich miejscach: Piast, Cracovia. Zespoly te jakby radzily sobie srednio na jesien, ale nie poszly za wszystkimi i nic nie ulepszyly. Tym samym spadly na ostatnie miejsce.
A i jeszcze jeden ciekawy typ. Zaglebie w najgorsym razie bedzie szoste |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 13:40
|
|
23 kolejka - zapowiedz
Nie po raz pierwszy wszystko wydaje sie latwe i przejrzyste. Faworycie maja sprzyjajace warunki i latwo powinni pokonac swoich rywali, czyli Ruch, Wisla, Zaglebie, GKS i Jagiellonia powinny sie szybko wzbogacic o 3 punkty. Oprocz tego mamy mecz kolejki, w ktorym wszystko sie moze zdarzyc, czyli pojedynek Lecha z Legia oraz dwa mecze, w ktorych za duzo bramek nie padnie, a wrecz powiedzialbym skonczy sie bezbramkowo. Czyli spotkania Arka - Polonia oraz Piast - Korona. Ale jak bedzie naprawde?
Terminarz tej kolejki sam w sobie jest dziwny. PZPN zamiast zaczac tydzien wczesniej i zrobic wolne na swieta zrobil jakiegos bubla prawnego. Gramy jeden mecz w Wielka Srode, dwa Wielki Czwartek, potem pauzujemy i konczymy kolejke w Wielka Sobote. Ktos powie, ze chodzi o ogladalnosc w C+. Mozna by sie z tym zgodzic gdyby nie to, ze mecze rozgrywane jutro sa nudne jak flaki z olejem, a ten pojedynek dzisiejszy to juz w ogole zart, ze jest transmitowany. Wolalbym chyba klan poogladac niz zmagania slabiutkiej w ataku na wosne Polonii Bytom z szczesliwa Arka. No coz dobrze, ze jest Liga Mistrzow dzis
Wisla ma niepowtarzalna szanse uciec rywalom w sobote. Ktos na pewno zgubi punkty. Faworytem jest Lech, ale Legia sie umie zmotywowac na wazne spotkania. Lech zagra pelnym skladem, wiec emocji nei zabraknie. Szczegolnie, ze graja w Poznaniu, wiec doping swoje zrobi. Duzo zalezy od formy Iwnaskiego, ktory jesli z nia trafi w mecz, to jest naprawde grozny. Ale jesli nie trafi, to Lech wygra gladko Kurs na Wisle niczego sobie, bo az 1,85. Co widzac forme rywala jest wrecz prezentem.
Byc moze jeszcze wieksza szanse ma Ruch Chorzow. Podejmie u siebie walczacy o nic Slask Wroclaw. Wygrana pozwoli "Niebieskim" zajac w najgorszym razie trzecie miejsce, a moze i drugie jesli w Poznaniu padnie remis.
Zamiast grac jednak faworytow takich jak Ruch po niskim kursie, moze warto sie skusic na mniej docenianych faworytow? Zaglebie, Jagiellonie oraz GKS. Zaglebie gra na wiosne rewelacyjnie, lepsze druzyny nie byly w stanie w Lubinie nic zdzialac, wiec slaba i ofensywnie szczesliwa Lechia za duzo nie zdziala. Jedynka po kursie 1,9 jest warta ryzyka. Ponownie mozna obstawic, ze Micanski strzeli. Tym razem slabszy rywal i Zaglebie gra us siebie, wiec i kurs nizszy, ale 3,4 na pewno warte ryzyka. Odra w lidze na wiosne jest jeszcze nie pokonana. Mecz w Belchatowie, to chyba idealny moment na zlamanie tej serii. Gospodarze sa mocni u siebie i powinni cos wbic, a Odra glownie szczyci sie gra na zero z tylu, niz na dwa do przodu. Z Jagiellonia troche gorzej, bo Cracovia musi w koncu cos wygrac, lub chociaz zremisowac. Ale kurs 2,6 na ten zespol jest na tyle kuszacy by lekko sprobowac.
Dawno nie bylo tak wysokich kursow na "fawortyow". W zwiazku z tym pozwole sobie zagrac kilka typow.
Typy:
Micanski strzeli 3.4 3/10
Cracovia Kraków - Jagiellonia Białystok 2 2.6 4/10
GKS Bełchatów - Odra Wodzisław 1 1.85 7/10
Polonia Warszawa - Wisła Kraków 2 1.95 7/10
Polonia Warszawa - Wisła Kraków (1-0) 2 3.3 6/10
Zagłębie Lubin - Lechia Gdańsk 1 1.9 8/10
Lech Poznań - Legia Warszawa 1 2.00 5/10
Arka Gdynia - Polonia Bytom 0:0 7.5 2/10
Arka Gdynia - Polonia Bytom Polonia nie strzeli 2.45 7/10
Ruch Chorzów - Śląsk Wrocław 1 1.6 6/10
Lacznie: 55j
Na koniec jeszcze taki dodatek z Ligi Mistrzow. Ciekawym typem jest "obie druzyny zdobeda gola" po kursie 1,6. Wydaje mi sie t ocalkiem prawdopodobne widzac ofensywna gre obu zespolow. Barcelona rzadko gdzie nie strzela, a Arsenal jesli chce strzelic, to u siebie. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 22:37
|
|
Arsenal - Barcelona
W telewizji swietny mecz, mam chwile czasu, wiec zapraszam do drugiego juz dzisaiaj wpisu. Przed meczem spodziewale sie wyrownanej walki, ciekawych akcji, goli i emocji. Dwie ofensywne, dwie lubiace prowadzic gre, dwie bramkostrzelne druzyny, dwie ze "sredniej klasy" bramkarzami zapowiadaly emocje. Tylko zrobic sobie cos do jedzenia, otworzyc piwo i ogladac. Widowisko jednak mnie troche zaskoczylo.
Arsène Wenger przygotowal na ten mecz chyba taktyke w stylu: "Strzelcie gola w pierwszej akcji, a jak sie nie uda, to bedziemy sie modlic." I tak wlasnie zapowiadal sie mecz. Pierwsza akcja, to szybka pilka na skrzydlo, brak strzalu i... na tym koniec. taktyka wziela w dupe. Na domiar zlego szybki kontraatak Barcelony, dwie okazje i moglobyc 0:1
Nastepne 20 minut, to 105% dominacja Barcelony. To nie wygladalo jak mecz z Arsenalem, to nawet nie wygladalo jak mecz ze sredniakiem z ligi hiszpanskiej, to wygladalo jak mecz z Arga Gdynia, Piastem Gliwice, albo jeszcze gorszym polskim zespolem. Arsenal nie potrafil wymienic trzech podan, pilka w ciagu 15 sekund wracala do Barcelony.
Goscie stopniowo przesuwali coraz wiecej pilkarzy pod pole karne Arsenalu. Najpierw ostroznie atakowali, acz z werwa. Gdy spostrzegli, ze Arsenal jest slabszy niz ich juiorzy, to ruszyli wszyscy. Byly momenty, ze w czasie rzutu roznego po polu karnym Arsenalu biegalo 7 zawodnikow w zoltych koszulkach + 1 przed polem + wykonawca + bramkarz = 1 obronca zostal z tylu. Co z tgo skoro Arsenal nie umial przejsc napastnikow Barcelony.
W tym czasie stworzyli z 15 sytuacji 100%. Chyba kazdy z ofensywnych zawodnikow Barcelony mogl i powinien gola strzelic. Niebywala postawa bramkarza Arsenalu i obroncow jakos zdolala przetrzymac te ataki. Naprawde myslalem, ze obejrze mecz na swiatowym poziomie, a ogladalem jedna swiatowa druzyne, w czasie jakby... treningu?
Na szczescie od 20 minuty gra sie "troszke" wyrownala. Troszke, bo ciagle bylo widac, ze goscie sa lepsi. Gospodarzom udalo sie stworzyc z dwie akcje, zagrozenie bylo kiepskiej klasy, dwie wrzutki rozpaczy plus strzal rozpaczy, ale moglo sie skonczyc 1:0. Moglo, ale nie skonczylo. Plus jedna 100% sytuacja ze spalonego i tak niewykorzystana.
W pierwszej polowie Arsenal oddal 2 celne strzaly, a Barcelona 16 w swiatlo bramki. Bylo 91 podan Arsenalu, 66% celnych oraz 278 podan Barcelony - 84% celnych. Statystyki mowia same za siebie. Almunia wyszedl z siebie, bronil rozpaczliwie, pewnie i niesamowicie. Pierwsza polowa ewidentnie dla Barcelony.
II polowa
Guardiola jednak szybko sie uczy. Skorzystal z rady starszego, lepszego trenera i zapozyczyl jego taktyke. Troche ja zmienil oczywiscie do panujacych warunkow. "Strzelcie gola w pierwszej akcji, a jak sie nie uda, to i tak wygramy." Strzelic sie udalo Udalo sie Ibrahimoviciowi, ktory probowal wiele razy w pierwszej polowie. Bramkarz Arsenalu dal mu do zrozumienia, ze zadnej dolnej pilki nie przepusci, wiec Szwed strzelil wysoko nad nim.
Mozna by zapytac czy dla Arsenalu lepszy bylby gol do szatni, czy stracony faktycznie gol w pierwszej akcji. Chyba jednak lepiej gdyby przegrywali w pierwszej polowie. Cokolwiek Wenger nie wydumal w przerwie, czego by nie uznal, ze to pomorze zawodnikom w czerwonych koszulkach, czego by nie zaplanowal, wlasnie wzielo to w leb.
Wydawaloby sie, ze Arsenal ruszy do ataku, ale nie. Nic sie nie zmienilo, Barcelona ciagle lepsza, troszke sie cofneli, ale ciagle byli ofensywni. Zastanawiajace jest jak Ci ludzie graja, kto ich tego nauczyl, kazdych dwoch zawodnikow Barcelony zna sie i ufa sobie. Podaja do siebie przez pol boiska, jakby stali kolo siebie. Wszyscy maja oczy dookola glowy, graja rewelacyjnie.
Przed godzina gry Ibrahimovic znalazl sie ponownie sam na sam i ponownie, to wykorzystal. Komentatorzy caly mecz gadali o jakiejs statystyce, ze niby 10 spotkan nie strzelil gola angielskim klubom, no coz. Moze za malo gral w Barcelonie? Od tego momentu Arsenal jakos oklapl.
Ostatnie 25 minut, Wenger stawia wszystko na jedna karte, trzecia zmiana - wchodzi Walcott, ofensywny pomocnik za obronce. Fakt, ze przynioslo to pare sytuacji Arsenalowi, ale ani jedna nawet sie nie zblizyla do tych niewykorzystanych sytuacji Barcelony z pierwszego kwadransa. Mimo to jedna z nich przyniosla niespodziewany sukces. Glownie dzieki bledowi Valdesa.
Od strzelenia bramki Arsenal ruszyl. Barcelona jakby zaskoczona, ze Ci zawodnicy potrafili oddac celny strzal. Od tego momentu mielismy chwile dominacji Arsenalu, stworzyli pare sytuacji, zaatakowali bez kompleksow, zagrozili bramce, ale ponownie bez rewelacji. Jeden kontraatak Barcelony i Messi wychodzi sam na sam. Ponownie rewelacyjna obrona bramkarza gospodarzy. Akcje Barcelony, nawet w tym momencie maja sens, podczas gdy akcje gospodarzy sa takie jakies... rozpaczliwe. A moze sie uda?
W 77. minucie wszedl Henry. Raczej dla sentymentu, niz wspomoc ofensywe. Arsenal zostal wykartkowany w tym spotkaniu, ale co zrobic z Barcelona? Trzeba faulowac. I tak cud, ze nikt nie dostal kartki czerwonej. Od wejscia Henry'ego Barcelona jakby trzymala wynik. Bylo wiecej gry w strefie srodkowej. Az do 83. minuty. Kolejna wrzutka rozpaczy przyniosla skutek. Sedzia dopatrzyl sie faulu, raczej slusznie, chociaz z czerwona kartka bym sie wstrzymal. Karny szybko zamieniony na remis.
Pozniej dramat Fabregasa, ktory strzelajac gola na 2:2 odnowil sobie kontuzjew kolana. Wenger wykorzystal juz limit zmian, wiec Fabregas zostal kulejac na boisku, piekny obrazek, co za poswiecenie. Nie wiem czy potrzebne, bo mogl spowodowac tylk problemy, ktos mu poda i bedzie strata, ale brawa za poswiecenie. Do konca wynik juz sie nie zmienil, mimo to obie druzyny probowaly strzelic gola.
Mecz byl przepiekny i fascynujacy. Kiedys napisalem artykul o spotkaniu kompletnym, spotkaniu, w ktorym jest wszystko, co piekne w pilce. Wrzuce go tu kiedys, ale te dzisiejsze spotkanie bardzo przypomina mecz kompletny. Bylo tu wszystko. Jedyne czego brakowalo, to dogrywki. Szkoda, ze to nie final.
Na koniec dodam, ze bardzo mi sie nie podobalo ciagle nazywanie szwedzkiego napastnika Barcelony Zlatanem. Wszyscy byli nazywani po nazwisko, a on po imieniu. Zawsze. To tak jakby Borek mowil Leo, Leo, Leo. Rozumiem, ze raz mozna uzyc tego okreslenia, ale za kazdym razem?! Nie chcialo mu sie czy co?
Typ mi wszedl, tak jak sie spodziewalem 1.6 to dobry kursik na to, ze obie druzyny strzela. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
Wahi
Jose Maria

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 18:31
|
|
Swiateczne podsumowanie
w koncu jakas sensowna kolejka. udalo mi sie przewidziec wiekszosc wynikow, faworytow. Troche statystyke mi popsulo Zaglebie, ktore pozwolilo wydrzec sobie przez Lechie pewne zwyciestwo. Mecz skonczyl sie 2:2, a powinien bycv wygrany. Ale micanski strzelil
Braku wygranej Ruchu moze nie tyle sie spodziewalem, co bralem taka ewentualnosc. Zawsze biore, bo wg mnie ten zespol jest za slaby na walke o Mistrzostwo. Pare razy mnie juz zaskoczyli, wiec raczej nie ruszam ich spotkan do betowania.
Najbardziej mnie zaskoczyl Piast, ktory pokonal Korone. Typowalem remis nie widzac wyraznego faworyta i do tego 0:0 bylo blisko. niestety gospodarzom udalo sie przelamac niemoc.
Jagiellonia, Wisla, Lech i GKS wygrali tak jak sadzilem, fakt, ze czasem troche szczesliwie, ale wygrali, to sie liczy. Mecz Arki z Polonia mnie zaskoczyl z innej strony. Remisu sie spodziewalem, ale czterech goli na pewno nie. Widac jesli sie dwa slabe zespoly ze soba spotkaja, to mozemy miec ciekawsze widowisko niz dwa dobre. Zapomnialem o tym.
Co sie zmienilo w tabeli? Nie wiele. Wisla utrzymala cztery punkty przewagi nad drugim Lechem i pomimo fatalnej gry ma spore szanse na mistrzostwo. Lech na pewno jeszcze jakies punkty zgubi. Ruch wturlal sie na trzecie miejsce, ale sadze, ze dlugo tam nie pobedzie. GKS sam chyba nie wie czy jeszcze o cos walczy, cz juz sie poddal. Piec punktow straty do Legii to sporo jak na siedem kolejek do konca.
Na dole robi sie coraz ciasniej i wlasciwie tylko Cracovia pokazuje na kazdym kroku, ze chce spasc. Reszta zespolow walczy jak lwy, no moze jak pawie, albo jak myszoskoczki i proboje sie utrzymac. Na pewno bedzie jeszcze ciekawie.
Typy:
Micanski strzeli 3.4 3/10
Cracovia Kraków - Jagiellonia Białystok 2 2.6 4/10
GKS Bełchatów - Odra Wodzisław 1 1.85 7/10
Polonia Warszawa - Wisła Kraków 2 1.95 7/10
Polonia Warszawa - Wisła Kraków (1-0) 2 3.3 6/10
Zagłębie Lubin - Lechia Gdańsk 1 1.9 8/10
Lech Poznań - Legia Warszawa 1 2.00 5/10
Arka Gdynia - Polonia Bytom 0:0 7.5 2/10
Arka Gdynia - Polonia Bytom Polonia nie strzeli 2.45 7/10
Ruch Chorzów - Śląsk Wrocław 1 1.6 6/10
Postawionych: 55j
Zwroconych: 57,2j
Zysk: 2,2j
Yield: 4%
Zbyt poszarzowalem z meczem w Gdyni, gdzie na 0:0 postawilem wlasciwie 9 jednostek. Oprocz tgo nie powinienem ruszac Ruchu tak jak planowalem. Mecz Zaglebia, to zwykle potkniecie. Kurs byl warty i prawie wygrali. |
Bo zycie to gra |
|
|
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|