Nowy Konkurs??
- Kalfi
- #Weteran

Nowy Konkurs??
Myslałem nad konkursem gdzie liczba osób byłaby ograniczona: albo poprzez zapis czyli kto pierwszy ten lepszy, badz ddzięki randze czyli zapis możliwy od rangi aktywny typer, by dzięki temu ogrnaiczyć liczbe osób
odpowiednia liczba osób wg mnie to 32 uczestników
jeśli chodzi o forme rozgrywek myślałem zeby zrobić to na zasadzie drzewka losujemy pary i w ten spoób rozgrywamy 3 rundy jak w potyczkach gdzie podajemy 3 dowolne zdarzenia z danego buka powyżej określonego typu i kto przegrywa odpada a 2 osoba awansuej jezeli po 3 rundach nie bedzie rostrzygniećia to wtedy moderator wyznacza jeden typ jak w supertyperze.
padły jeszcze sugesteie zrobienia konkursu na zasadzie LM podział na grupy z których awansuje 2 najlepszych typerówi potem gramy systemem pucharowym ale wtedy to chyba trzeba wiecej userów dajmy 64 taka moja propozycja
- FiTA
Przychylam się jednak do grup. Taka zabawa byłaby ekstra. Identycznie jak na Mundialu czy w Lidze Mistrzów. Trafione typy mogłyby posłużyć jako bramki strzelone/stracone.
Myślę że inicjatywa świetna i jak wspomniałeś nie potrzebne są nagrody.
Optymalna liczba to wg mnie również 32 uczestników i wszystko tak jak na Mistrzostwach Świata lub w Lidze Mistrzów.
Jak to wypali dostaniesz ode mnie Oskara Kalfi
- FCSEBA
Były 32 osoby: 8 grup po 4 osoby. Z każdej grupy po 10-ciu kolejkach awansowały po 2 osoby,które tworzyły 4 grupy po 4 osoby. Po 2 osoby awansowały do 1/4.
W 1/4 były 2 kolejki 1 vs 1 czyli 4 pary były.
Potem 1/2
I Finał i o 3miejsce Walka.
Typowanie meczów na takiej zasadzie:
np.:
1-kolejka:
1.Aston-MU
2.Milan-Inter
3.Ajax-Psv
4.Real-Barcelona
5.Arsenal-Liverpool
i mozna bylo typowac 1,X lub 2 za kazdy trafiony typ 1punkt.
albo tez mozna bylo wprowadzic zasade typ:1,X, 2,x2,1x trafiony typ z podpórka 1pkt,bez podpórki 2 pkt.
Oczywiscie moze byc wiecej ludzi w konkursie np 64 lub nawet 128.
Ale trzeba regularnie typowac .
Ja prowadzilem 6 edycji i fajnie szło..Można np z wpisowym od kazdego i pierwsze 3 miejsca nagrody otrzymają.
- Kalfi
- #Weteran

- pawel16
- #Weteran

Kalfi pisze:Myslałem nad konkursem gdzie liczba osób byłaby ograniczona: albo poprzez zapis czyli kto pierwszy ten lepszy, badz ddzięki randze czyli zapis możliwy od rangi aktywny typer, by dzięki temu ogrnaiczyć liczbe osób
odpowiednia liczba osób wg mnie to 32 uczestników
Wg mnie nie powinno być takiej selekcji bo ktos moze sie poczuć urażonym a pozatym to forum ma też przyciągać nowych uzytkowników a tak nic byśmy nie pozyskali. Całkiem przecież podobny konkurs był organizowany przez Grzechu TG tylko ze był jeden typ do typowania. . A jeśli chcecie konkurs z nagrodami to trzeba zrobić wpisowe i wszystko gra:P
- Kalfi
- #Weteran

pawel16, nie chce tutaj selekcji robić ale w konkursie nie mogą wziąć udział wszyscy użytkwonicy:/, bo jesst dużo chętnych ludzi,hmm ale z drugiej strony taka selaekca mogła by spowodować większą aktywnośc wśród zwykłych Userów by osiągnąć wymaganą rangę:/ ale włąsnie tutajjest problem taki ze konkurs powinien ściągać noiwych użytkowników:/ więc powinniśmy sie jeszcze zastanowić nad doborem użytkwoników:P
Fita psiał o Mundialu czy też LM to moze zrobic jeszcze jakieś eliminacje co do turieju ale to wydłuża czas konkursu:(
- jarek1
- #Weteran

Tylko nie wiem czy znalazło by sie na forum 64 osoby które regularnie by typowały. Bo chyba w tym byłby największy problem. Można by zrobić od rangi aktywny typer ot taka nagroda za wkład na forum.
I fajnie jak by od stycznia ruszyły zapiski w tedy wiedzielibyśmy ile osób i jak to zorganizować czy grupowe a może jak będzie mało osób to od razu systemem pucharowym jechać? Ja jestem jak najbardziej za i jak potrzebna będzie jakaś pomoc chętnie pomogę.
Edit:
Tak sobie teraz pomyślałem ze jak to wszytko wypali to mozna by zrobić później znaczy sie w czerwcu jak bedą ME wielki finał
EDIT
A jeśli chodzi o selkecje userów bez rangi proponuje zrobić elminacjie tak przez np. pierwszy tydzień stycznia gdzie typowali by tylko userzy bez rangi i w tedy najlepsi dostali by sie do konkursu głównego. Gdzie byli by vipy, elita i aktywny typer?
Co o tym soądzicie?
- silverthomas
- Kalfi
- #Weteran

- silverthomas
- Raja
- #Weteran

I mój pomysł:
Gralibyśmy tak jak w LM - mecz i rewanż. To stworzyłoby możliwość grania "u siebie" i "na wyjeździe". I np: Gospodarz podaje zdarzenie z kursem minimalnym 1.50, a gość 1.70. Taki handicap "własnego boiska"
Trafione typy to by były bramki. Reszta tak jak w LM. Awansuje 2 najlepszych z każdej z grup i gramy fazę pucharową.
Co o tym myślicie???
- silverthomas
- FCSEBA
Raja pisze:Ja jestem za Ligą Mistrzów-32 userów w 8 grupach.
I mój pomysł:
Gralibyśmy tak jak w LM - mecz i rewanż. To stworzyłoby możliwość grania "u siebie" i "na wyjeździe". I np: Gospodarz podaje zdarzenie z kursem minimalnym 1.50, a gość 1.70. Taki handicap "własnego boiska"
Trafione typy to by były bramki. Reszta tak jak w LM. Awansuje 2 najlepszych z każdej z grup i gramy fazę pucharową.
Co o tym myślicie???
Ja jednak pozostaje za moim pomysłem...
5 meczów do typowania ,a tak to bedzie za duzo kombinowania z tymi kursami...
Organizator poda 5 meczów i tylko te będą do typowania =jestem za tym nadal.
W Grupach pojedynki będa zapewne ciekawsze.
- FCSEBA
Więc albo 32 ,64 lub nawet 128 osób
No więc ja z Kalfi mozemy zostać organizatorami.
Jeszcze to przedyskutuje,a zapraszam nadal do pisania opinii!
- silverthomas
- Kalfi
- #Weteran

- FCSEBA
- kakaowy
- #Weteran

Zapoznałem się z waszymi sugestami , pomysłami . Będę momentami krytyczny za co już góry przepraszam ale szczery ...
jesli ktoś będzie miał jakieś pretensje proszę się nie krępować
Sprawa konkursów wygląda tak ,żeby stworzyć konkurs
a) trzeba go przemyśleć
b) trzeba przemyśleć to co przemyśleliśmy w podpunkcie a)
U was tego nie ma , cieszy mnie to ,że jesteście pomysłowi i zaangażowani w ten pomysł . Ale irytuje mnie brak przemyślenia.
Stworzenie konkursu nie jest łatwe a prowadzenie łatwe i przyjemne . Musicie wziąść pod uwage kilka aspektów .Bo nowy konkurs nie może powtarzać błędów starych, w tym momencie mówie o potyczkach forumowiczów czy super typerze . TZe konkursy mają małe mankamenty które nie sposób usunąc .
Np. 40 uczesników po połowie 1/4 rezygnuje bo albo nie ma czasu albo się niespodobało albo uważają ,że nie mają już szans i nie grają dalej .
Super Typer na początku było b.dużo potem z biegiem czasu coraz mniej , powody ,słaba reklama potem się to polepszyło i było lepiej . Ale spojrzcie na ich zalety co sprawia ,że jednak ludzie zapisują sie do potyczek czy biorą udział w super typerze .Łatwe niespomklikowane zasady , nie trzeba być Wielkim Typerem , czasem starczy trochę szczęscia i nagrody .
Powiem tak na dobry konkurs nagrody zawsze się znajda ...
Przy tworzeniu konkursy nigdy nie patrzcie na siebie , ja wiem ,że tacy userzy jak Kalfi czy FiTA , FCSEBA i reszta będą tu jeszcze hohoho . Ale zawsze patrzcie pod kontem innych . Super Typer miał branie bo nie musiał mieć zapisów było kilkanaście odzielnnych rund nie trzeba było trwać w tym do samego końca .Potyczki zapisy sa ale niech ktoś wygra przez 2 tyg. 10 walk ... nagrode ma prkatycznie w kieszeni...
Teraz kilka spraw które wy napisaliście a ja wam trochę uświadomie:
Kalfi na potyczki z pulą prawie 300 zl zapisuje sie 40 osób ,założmy,że twoj konkurs byłby bez nagrody te 32 czy 64 osoby to ja nie wiem skąd weźmiesz.
Za Analizy ,które forum płaci gruby szmal tygodniowo pisze ok 30 osób , w potyczkach 40 , w gotowych kuponach na bierząco typy podaje ok 30 osob gdzie w darmowym konkursie 64 osoby??? Chyba ,że masz wielką rodzine ...
Sugestia FCSEBA czyli wyznaczone mecz , patrz Super Typer wyznaczony był jeden mecz w tygodniu , wystarczyło wejśc i obstawić bez zapisów itd były zawsze chociaż 32 osoby???
to już bez komentarza konkursy z wpisowym też były przerabiane ...pawel16 pisze: A jeśli chcecie konkurs z nagrodami to trzeba zrobić wpisowe i wszystko gra:
kolejna wypowiedź która mnie bardzo rozbawiła
skąd pewność ,że jest duuuuuużo chętnych ??? Jaki dobór Kalfi pomyśl to jest forum które liczy userów w tysiącach ale aktywnych z setkach , z samej grupy aktywny typer 1/4 jest mało aktywna .... Jaka selekcja , panowie co wy bierzecieKalfi pisze: ęnie chce tutaj selekcji robić ale w konkursie nie mogą wziąć udział wszyscy użytkwonicy:/, bo jesst dużo chętnych ludzi,hmm ale z drugiej strony taka selaekca mogła by spowodować większą aktywnośc wśród zwykłych Userów by osiągnąć wymaganą rangę:/ ale włąsnie tutajjest problem taki ze konkurs powinien ściągać noiwych użytkowników:/ więc powinniśmy sie jeszcze zastanowić nad doborem użytkwoników:P
Fita psiał o Mundialu czy też LM to moze zrobic jeszcze jakieś eliminacje co do turieju ale to wydłuża czas konkursu
Eliminacje do turnieju 10/10 za poczucie humoru nie skomentuje tego bo to nie turniej 4 skoczni
dalej jarek1 nareszcie ktoś kto chociaż przez chwile był poważny
ejarek1 pisze: Tylko nie wiem czy znalazło by sie na forum 64 osoby które regularnie by typowały
i to jest zdania które jest najmądrzejsze z całości , a ja dodam czy znalazło by się na forum 32 osoby które by regularnie powtarzam regularnie typowały
Bo w konkrusie chodzi o to , aby brało w nim udział jak najwięcej ludzi ale nie tylko w temacie z zapisami ale czynny udział , co na po takim konkrusie gdzie zapisze sie 32 po 2 tyg. zostanie 25 potem 15 itd itd ...
i TOP 1
Myśle ,że nie musze komentowaćKalfi pisze: Tak eliminacje bede potrzebne jeśli się zgłosi więcej niż 64 uczestników
no właśnie na te zasady czekamy bo narazie mamy skład organizatorów a jak zauważyliście każdy z was inaczej postrzega idee tego konkursuFCSEBA pisze:Szczegóły i zasady LT (Ligi Typerów) ukażą sie już niebawem na łamach forum.
Dodam jeszcze,że potrzebny będzie na to nowy dział ,wiec jak mozecie to wypowiadajcie sie cos dalej o tej lidze...
Podsumowując przepraszam ,że was wyśmiałem ale po prostu czasem tak trzeba .
Proponuje kilka spraw:
a) zrobić ankiete ile osób ewentualnie wzięło by udział bo nie można założyć z góry założyć ile
b) jeszcze raz przemyśleć organizacje bo chcecie nowych userów a tworzycie zapisy to sie wyklucza
c) zacznijcie myśleć racjonalnie
Ja nie uważam się za kogoś wszystko wiedzącego i jeśli chcecie się pośmiać poszukajcie w potyczkach na ostatnich stronach jak były tworzone potyczki to też się pośmiejecie i z moich i z innych pomysłów
Musicie uświadomić sobie kilka spraw ,m.in ze ten konkurs nie może być za długi ,że nie ma tylu chętnych ile zarejestrowanych i ,że nie każdy aktywny będzie chciał brać udział w czymś tak długim
Sama idea (LM ,grupy) jest ciekawa ale trzeba wiedzieć jak się za to zabrać ,przemyślcie to co napisałem
A i jedna rzecz mnie trochę zmartwiła zrobiliście konkurs bo już widze wszystko przesądzone a nie zapytaliście o zdanie ani moderatorów ani admina ... (to też przemyślcie)
W tym konkursie najważniejsze jest to aby jak najwięcej osób brało w nim aktywny udział , tak jak wspomniałem dla dobrego konkursu pieniądze się znajdą ...
Chciałbym też aby inni moderatorzy także się wypowiedzieli oraz oczywiście nasz admin bo to wy tworzycie to forum ale my jesteśmy bo to zeby wam w tym pomagać i tak jak my liczymy się z wami tak wy liczcie sie z nami
I nie chce abyście zrozumieli mnie źle jak chce sukcesu tego konkursu ale pamiętajcie o tych konkursach które przepadły w zarodku bądź trakcie pomyślcie dlaczego i nie powtrzajcie ich błędów ...
- Kalfi
- #Weteran

Wczoraj troche dyskutowałem troche na ten temat z FC SEBA, ustalaliśmy taki zarys regulaminu, nic specialnego bo to wszysko działo się szybko i za wiele nie ustaliliśmy. Teraz przyszło mi do głowy takie coś by zrobić edycje testową takiego turnieju w której by zagrali chętni ale tylko z rangą aktywny typer i wyżej, sprawdzimy czy bedzie się to nam podobało jeżlei tak to wtedy Wraz z Adminami podejmiemy decyzje o przekazaniu konkursu do ogólnego dostepu kakaowy dzięki o uwagi krytyczne
- FCSEBA