Starcie rannych zespołów.
Obie ekipy zawodzą w eliminacjach do Mistrzostw Świata w Brazylii, Polska jest po kompromitacji w Mołdawii, Duńczycy po wstydliwej porażce z Armenią. O ile Skandynawowie są dołku po niezłym EURO2012, tak nasze "Sępy Fornalika" nie przestały się zapadać już od kilku lat, a niestety światełka w tunelu nie widać. Selekcjoner reprezentacji Polski rozpaczliwie próbuje znaleźć 4-ech solidnych obrońców i w dzisiejszym meczy z Danią musi eksperymentować. Wypadają kolejne ogniwa z linii obrony (zwłaszcza na prawej stronie: kontuzja Piszczka, Breszyńskiego,) i jedynym filarem tej formacji jest Kamil Glik. Dziś zapewne sprawdzony zostanie Jędza i nowość na stoperze... Łukasz Szukała, który zbiera niezłe noty w barwach Steaua Bukareszt (jak dla mnie taki Wawrzyniak na środku ale i tak mądrzejsze rozwiązanie niż Wasilewski). O ile z przodu nasza reprezentacja jeszcze wygląda przyzwoicie to tyły już zdecydowanie bez ładu i składu. Trener Duńczyków Marten Olsen nastawia się bardziej na sprawdzenie nowych zawodników i nie ma takiego ciśnienia (co nie zmienia faktu że i tak jest na wylocie) jak nasi "uber-szpilerzy", co prawda zabraknie Daniela Aggera i Leona Andreasena jednak problemy ze składem niewielkie. Generalnie obie ekipy z pewnością będą chciały wygrać ten mecz by częściowo zatrzeć ślad po ostatnich kompromitacjach i nabrać pewności przed arcy-ważnymi pojedynkami w swoich grupach (czyżby otwarta wymiana ciosów?)... może być niezły mecz. Statystyki nie napawają optymizmem ale przedstawię tylko te sensowne tj. po 2000r. i tak na 5 potyczek 4 porażki i jeden remis (bilans bramkowy: 3-13). O zwycięstwo będzie bardo ciężko, zwłaszcza że od jakiegoś czasu wszyscy liczą na Jezusa - Lewego i Mojżesza - Błaszczykowskiego, czyli piękna sprawa jeśli układa się taktykę pod naszą "repre". Remis już bardziej mi się widzi ale pozostaje ta nieszczęsna "obrona", a przy takim zgraniu (a raczej jego braku) o bramkę nie trudno. Najbardziej podoba mi się pomysł z BTS lub Over 2.5 ale jeszcze nie zdecydowałem.
Kadra Danii...
Bramkarze:
Stephan Andersen - Betis Sewilla
Jesper Hansen - Evian
Kasper Schmeichel - Leicester City
Obrońcy:
William Kvist - VfB Stuttgart*
Lars Jacobsen - West Ham United
Simon Kjær - Lille OSC
Andreas Bjelland - FC Twente
Nicolai Boilesen - Ajax Amsterdam
Peter Ankersen - Esbjerg fB
Jens Styger Larsen - Nordsjaelland
Jannik Vestergaard - TSG Hoffenheim
Pomocnicy:
Mike Lindemann Jensen - Rosenborg Trondheim
Christian Eriksen - Ajax Amsterdam
Martin Braithwaite - Esbjerg fB
Emil Larsen - Odense BK
Michael Krohn-Dehil - Celta Vigo
Kasper Kusk - Aalborg BK
Casper Sloth - Aarhus
Napastnicy:
Viktor Fischer - Ajax Amsterdam
Nicklas Pedersen - KAA Gent
Nicki Bille Nielsen - Rosenborg Trondheim
Zawodnicy na
zielono to przewidywana pierwsza 11-stka na mecz z Polską
*William Kvist zagra prawdopodobnie na prawym skrzydle
Sędziuje:
Yudai Yamamoto (Japonia) - czyli nasz rodzynek w E-klapie

, z meczy jakie prowadził mam kilka spostrzeżeń: ma bardzo dokładnych liniowych (także Japończycy) wiec spalonych może być sporo, pozytywny człowiek i łagodnie podchodzi do fochów, pretensji piłkarzy, puszcza "zderzenia" w walce o piłkę, to samo tyczy się lekkich fauli jeśli jest przywilej, olewa przypadkowe upadki, wymuszenia oraz grę ciałem w granicach rozsądku (generalnie nie zwalnia akcji). Nie gwiazdorzy, a co za tym nie daje kartek za byle uj. Skrupulatny (wolne, wyrzuty z autu), wybiegany, dobrze się ustawia i jak na Azjatę w mojej ocenie 7/10.