andrzejszwedzki pisze: ↑22-05-2018, 12:24
Czesc...Do rozpoczecia tej wielkiej imprezy pozostalo jeszcze troche czasu,jednak juz chcialbym odniesc sie do naszej druzyny i jej spotkania z Senegalem.Trwaja juz wszedzie dyskusje o szansach naszej druzyny w tych mistrzostwach.Z kim bym nie rozmawial,wszyscy jednoglosnie twierdza,ze mamy duze szanse,przedewszystkim wyjscia z grupy.Aktualnie jestem u rodziny w Niemczech i tutaj zdania sa podobne.Niemcy nawet twierdza,ze mamy latwa grupe!!! Ja w tych zapedach jestem nieco ostrozniejszy,oczywiscie jestem Polakiem,bede kibicowal naszej druzynie by osiagnela jak najwiecej.Mamy w swym zespole gwiazde duzego kalibru w osobie Roberta Lewandowskiego-to duzo.
Nie zapominajmy jednak,ze jest to zawodnik nie mlody,lata swietnosci ma juz za soba i moze nie spelnic naszych oczekiwan.Ale,jak juz wspomnialem bez wzgledu na wszystko,dobrze miec takiego w druzynie.Moim zdaniem faze grupowa powinnismy przebrnac ale napewno nie bedzie latwo.Mecze beda sie konczyly raczej remisami...a co pozniej,zobaczymy.Pierwszy mecz z Senegalem,tutaj tez przestrzegam nadmiernych optymistow.Druzyny z Afryki,to juz nie sa chlopcy do bicia,gra sie z nimi cholernie ciezko,prezentuja pilke silowa,juz nie jednemu Krajowi sprawily niemila niespodzianke.Pozatym jest to pierwsze nasze spotkanie w tej imprezie,tutaj zawsze towarzysza pilkarzom nerwy.Moim zdaniem to spotkanie zakonczy sie remisem,moze nawet bezbramkowym.
Jeśli chodzi o Roberta to trochę Cię poniosło. Piłkarze w wieku 29 lat są w optymalnym wieku, nazwałbym to w szczytowym momencie kariery. Pisanie, że nie jest młody mija się z celem, bo nam chodzi przecież o tu i teraz, o tą imprezę, a nie o to, czy pogra w reprezentacji/klubie przez następne 4 lata. Jak można zobaczyć po coraz większej liczbie zawodowych piłkarzy (podkreślam słowo ZAWODOWYCH, nie grajków alkoholików) wiek w którym idą na piłkarską emeryturę się podniósł. Piłkarz w wieku 33-34 lat w wysokiej formie to już nie zjawisko, tylko norma. Medycyna poszła krok do przodu, kluby też doszły do wniosku, że regeneracja piłkarzy to jest rzecz kluczowa i przywiązują do tego znacznie większą uwagę niż lata temu.
Osobiście uważam, że jak tylko nasz Robert wejdzie dobrze w turniej (strzeli w miarę szybko bramkę) to pokaże na tym turnieju moc. Najgorzej będzie jak nie strzeli gola w pierwszych dwóch meczach to znowu zaleje go fala krytyki i hejtu z całego kraju, bo to u naszych rodaków naturalne.
Jeśli chodzi o cała drużynę, uważam, że mamy naprawdę mocy skład. Chłopaki są zgrani, bo od dłuższego czasu nie ma większych przetasowań co też powinno korzystnie wpływać na grę. W szatni panuje pozytywna atmosfera, co również powinno ich napędzać. Są już ograni na dużych turniejach i trema nie powinna ich zjeść. Nie wiem, może ja jestem takim niepoprawnym optymistą, ale moim zdaniem drużynę mamy na 1/8 lekko.
Mecz z Senegalem jest bardzo ważny. Wiadomo udane otwarcie dałoby niewiarygodnego kopa drużynie. Nie mówię, że będzie łatwo, ale nasza drużyna jest na pewno lepsza technicznie i taktycznie. Sama przewaga fizyczna afrykańskich przyjaciół dużo im nie da. Oglądałem nieraz mistrzostwa Afryki i powiem otwarcie, że grają tam straszną padake i to wszyscy bez wyjątków. Mecze na 0:0, no góra 1:0 to norma. Nasi powinni Senegalczyków rozegrać bez większych problemów. Jest tylko jeden warunek wejść w mecz na luzie, bez spiny!