Chris Harris - Magnus Zetterström
Typ: 2
Kurs: 2.20
Stawka: 4j
Bukmacher: betsafe-brak-polskiej-licencji!
Dwóch zawodników, którzy raczej nie mają większych szans, aby osiągnąć coś więcej jak półfinał w pojedynczych zawodach. Jednakże Bomber, któryś raz z rzędu dostaje od BSI dzikusa, ale zamiast co raz lepiej jeździć, to spisuje się co raz gorzej... w dodatku nie jest to zawodnik na twardy tor, co nie jest jakąś wielką tajemnicą. Poza tym w Elite League może i jest najlepszym zawodnikiem swojego (słabiutkiego) zespołu, ale nie zachwyca. Natomiast zupełnie inaczej wygląda sprawa w przypadku Szweda... Awans do cyklu wywalczył na torze, więc jak by nie patrzeć należy mu się w pełni. Ma świadomość, że nic wielkiego raczej nie osiągnie, aczkolwiek występy w tym elitarnym gronie, to spełnienie jego marzeń i pewnie będzie bardziej wyluzowany. Co ciekawe Magnus cały zeszły sezon śmigał z najlepszymi w ekstralidze, a Chris jednak klasę niżej. Miałem przyjemność oglądać Magnusa na torze niedawno i prezentował się wybornie - niczym Harris z sezonu kiedy wygrał zawody w Cardiff (trochę czasu już minęło). Krótko mówiąc: GO GO ZORRO!
Kto zakończy w top 3?
Typ: Jarosław Hampel
Kurs: 3.50
Stawka: 2j
Bukmacher: bwin-brak-polskiej-licencji!
Hampel już kolejny raz spróbuje swoich sił w GP. W sytuacji kiedy większość czołówki mało jeździła, perspektywa zawodów na swoim domowym torze wygląda obiecująco. Biorąc pod uwagę profesjonalizm z jakim podchodzi do przygotowań, oraz zwycięstwo z kompletem punktów Memoriale Smoczyka, które zapewne dodało jeszcze pewności siebie, to jestem dobrej myśli. Zobaczmy jakie miejsca zajmował w ostatnich latach startując z dziką kartą:
2008 - 4. Jarosław Hampel - Polska (2,2,3,3,3,3,0) 16 + 4 miejsce w finale
2009 - 5. Jarosław Hampel - Polska (3,1,0,3,1,1) 9
Nie można też zapominać o znakomitym występie w finale DPŚ w ubiegłym roku - Jarosław Hampel (3,3,2,3,4!,3) 18
Kluczem będą półfinały i finał w którym nie będzie mógł przyjechać ostatni. Mimo to jeśli pojedzie bardzo dobrze w rundzie zasadniczej, to będzie miał do wyboru lepsze pola startowe, właśnie w decydującej fazie zawodów, więc jestem dobrej myśli...
To reach the semi-finals
Typ: Chris Holder
Kurs: 2.37
Stawka: 3j
Bukmacher: ladbrokes-brak-polskiej-licencji!
Tak jakoś męczy mnie ten typek... Chris mógł startować w cyklu już w zeszłym roku z dzikusem, ale odmówił i wywalczył sobie awans na torze. Jako junior w cieniu Emila, przez co może odrobinę niedoceniany, ale jeździć potrafi... Jestem przekonany, że pojedzie jutro na luzie, co może mu tylko pomóc. Za to spinać się będą inne Fretki, czy też Ryśki. Obiektywnie patrząc widzę go gdzieś ok. 9-10 pozycji, ale przy odrobinie farta i chłodnej głowie może wejść do tych półfinałów, a kurs całkiem przystępny.
Hans Andersen
Typ: Powyżej 6
Kurs: 2.00
Stawka: 5j
Bukmacher: bet365-brak-polskiej-licencji!
Chciałem dać na awans Hansiora do półfinałów po identycznym kursie, ale ta opcja będzie lepsza, bo przy 7 punktach różnie to bywa, a tutaj spokój. Ostatnie dwa lata w Lesznie równiutko jak od linijki po 6 oczek. Z tym, że nie były to zbyt udane występy i stać go na więcej, co niejednokrotnie udowadniał. Co ciekawe podebrał mechanika (albo nawet dwóch - nie jestem pewien) od Nickiego, a u progu sezonu wygląda nieźle. Na pewno stać go na taki wynik i jeśli czegoś nie spartoli w głupi sposób, to powinien co najmniej otrzeć się o półfinał.