Co W Trawie Piszczy ?

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 21-01-2016, 11:22

Według mnie nie tylko Afryka ma ten problem, patrząc na Diego Coste brazyliczyka o hiszpańskim obywatelstwie. Wyglądał kilka lat temu na 30-tke, a on "dopiero" 27 :lol: .

Teraz troche z innej beczki, ale pozotajemy przy piłce :

skład

O to mój skład w Fantasy Premier League, może ktos z Was również ma ptam swoja drużyne.
Ja gram w dwóch ligach, jedna składa się z 33 gracz, każdy wpłacił po 10£, czyli 330£ jest w puli do podziału na pierwsze 3 miejsca. Obecnie w tej lidze zajmuje 2-ie miejsce z 1227 pkt na koncie, na czele jest róznież Polak 1244 pkt. tuż za mna kolejny rodak 1225 pkt. Do końca sezonu jeszcze daleka droga ale ja mam zamiar wygrać tą edycje.
Gram rówież drugą lige z komplami ze zmiany w pracy. Co kolejka po 2£ w 5 osób i wygrany zgarnia wszystko. W tej lidze dominuje i zwrociło juz mi sie granie w obu liga i za lige Polską również.
No własnie liga Polska mnie dobijała w PL nie ma czegoś takiego jak w Ekstraklasie. Tam nie ma Nikolicia, którego ma każdy czy Mraza, Cetnarskiego i innych. Tam każdy moze usiąść albo wylecieć ze składu. Przykład ? Aguero w meczu z Newcatle gdy trzelił 5 goli miałem go na kapitanie ( 50 albo 60 pkt po bonusie), ale potem gdy złapał kontuzje odrazu sprzedałem go i nie żałuje. W fanatasy liga Nikolicia nikt by nie sprzedał. Vardy był u mnie przez chwile, wiekszy pożytek mam z Lukaku i Kane a i niedawno ściągnięty Costa punktuje ładnie. W pomocy Mahrez ( 65% popularnosci) jedyny z popularnych graczy. Arnautovic prawdopodobnie poleci niedlugo bo jego przebłysk formy już chyba mija.
Na tą kolejka kupiłem Bainesa za Walkera ze Spurs, kosztował mnie 1 mln wiecej, ale ma tylko 27 pkt bo długo leczył kontuzje, popularność tylko 3,6 % . Licze na jego asysty byc może gole, bo przecież wie jak strzelać wolne a i chyba do karnych może podchodzić. Teraz grają ze Swansea które co prawda wygrało ostatni mecz ligowy z Watford ale na wyjeźdie idzie im słabo. Everton w lidze teraz dwa mecze u siebie z Swansea i Newcastle i licze na moje trio Baines- Barkley- Lukaku.
A Wy gracie w fantasypremierleague :?:

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 21-01-2016, 12:05

mlekorient pisze:A Wy gracie w fantasypremierleague
Ja kiedyś próbowałem grać w fantasy Ekstraklasa, ale zupełnie nie wiem o co tam biega. Masz moze jakąś stronę z FAQ? Coś dla początkujących? Chciałbym popróbować swoich sił. ;)

Memorex_94

Post autor: Memorex_94 » 21-01-2016, 12:13

Grałem, mam nawet skład, ale nie wchodziłem od jakiś 2-3 miesięcy, jak zawsze :D więc pewnie jestem w szczerym polu z punktami.
2x Bloger Miesiąca - Styczeń, Luty - 2016

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 21-01-2016, 20:00

http://www.fantasypl.pl/

To polskie forum na temat Fantasy Premier League, może znajdziecie tutaj co ciekawego.

A co do samej gry jest to prosty menager piłkarski. Masz na początek jakąs kwote za którą musisz zrobić sobie skład. Na każdą kolejka musisz wytypować najlepszy skład, każdy zawodik za swój udział w meczu ( lub jego brak) dostaje punkty i na koniec kolejki sumują ci sie punkty. Do tego masz jeden transfer co kolejke.

Awatar użytkownika
ANZELMO

Post autor: ANZELMO » 22-01-2016, 16:15

mleko ja sie tez bawie ogolnie wszystkie fantasy fan duele mnie kreca :mrgreen: tu tez fajne fantasy na czołowe ligi mi sie wklejko seria a ale jest odnośnik do następnych
http://www.fantasyseriea.com/en/index.php jak cos albo ktos fajnego ma nie pisze na pw Pozdrawiam
ANZELMO

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 26-01-2016, 12:54

Ciekawa stronka ANZELMO ja jednak gram tylko tam gdzie są ligi i nagrody :D . Inaczej wole pograc w jakiegos "Managera" na kompie, albo PES na konsoli.

* * *

Ta kolejka w Fantasy Premier League nie poszła mi spadłem w tabeli z 2 na 3 pozycje. Everton mnie zawiódł po całości. Man U z którego miałem tylko Smalinga musieli strac w końcóce i kto strzelił Austin. Nastepna kolejka równo za tydzień. z transferem poczekam.

* * *

Mecz Stoke- Everton ma być przeniesiony z 6 na 7 lutego na trzy tygodnie przed datą spotkania. Taka sytuacja ma sie wydarzyc poniewaz SkySports postanowil pokazać mecz na zywo. Niezadowolenie swoje pokazali kibice którzy chce podac władze klubu do sądu. Jak donoszą media klub musi powiadomic kibicow co najmniej 6 tyg przed spotkaniem. W sumie nie dziwie sie bliety nie sa tanie na wyspach a do tego taka wyprawe planuje sie wczesniej nie ktorzy byc moze musza w nedziele pojsc do pracy. Szkoda ze pieniadze z transmisji sa wazniejsze od kibiców.

* * *

Żyro strzelił 3 gole w 2 meczach i ... doznał kontuzji która wykluczy go z gry prawdopodobnie do marca.

* * *

Interesów Piekarski - Legia ciąg dalszy, Makuszewski ( oczywiście jego menago to piękny Mario) ma zasilić szeregi stołecznego klubu. A lewego obrońcy wciąż nie widać. Rado do wzięcia, jeżeli Mario zadba o jego przyszłość to zobaczymy go na Ł3.
Kolejny "wspaniały" pomysł Leśnego to gra juniorami w Pucharze Polski, czyt. odapniecie w pierwszej rundzie ?
Nie wygląda to dobrze przed drugą częścią sezonu, choć sparingi mówią co innego. Zapewne po ostrym wpierdolu od Czerczeszowa na obozie, 80% drużyny będzie dochodzić do siebie przez pierwsze 3-4 kolejki. Mam nadzieje że rusek jakoś ma to poukładane w głowie.

* * *

Coraz wiecej wybryków emigrantów wychodzi na jaw, ludzie maja już tego dosyć czy to w Niemczech czy to w Angli. Tyle że cenzura w mediach jest tak duża że wszystko jest i tak zamiatane pod dywan. Gdyby nie internet nie wiedzielibysmy o 90% przypadków. W UK można to tłumaczyć w ten sposób: jest ich tutaj naprawde dużo, byli tutaj dużo wczesniej od Polaków i ich rodziny żyją tutaj od wielu lat. Prowadzą interesy posiadają domy, które wynajmują. A przedewszystkim mają moc obywateli bądź rezydentów UK, co tworzy z nich potencjalne głosy poparcia w głosowaniu. Cameron nie powie złego słowa na nich bo poparcie by mu spadło, bodajże tylko jedna partia otwrcie wypowiada sie przeciw ich zachowaniu.
Ja będąc trzy lata w Angli nie spotkałem sie z zadnym przejawem agresji w moją strone ani nigdy nie widziałem takiej sytuacji. Ale przychodząc przez dzielnice gdzie mco drugie drzwi to jakis ich interes, od sklepów z żywnością ( przważnie polską ), komisy, bary, fast foody, masz wrażenie że jesteś w innym kraju. Do Nas czują respekt tzn. wiedzą że jak zrobią coś nie tak to Polak da im w morde.

* * *

Zostając myślami w Polsce. Ludzie powinni sie cieszyć że PIS jest u władzy bo chyba każda inna partia wpuściła by juz dawno emigrantów do kraju ( niby oni sami niechcą bo wiedzą że w Polsce social jest niski, ale z Polski droga do "rajchu" jest krótka).
I dostaliby wiecej niż każdy Polak w potrzebie i bez podejmowania pracy żyli by sobie za pieniądze podatnika.

* * *

Ostatnio z nażyczoną rozmawialiśmy o przyszłości, oboje chcemy wrócić do Ojczyzny. Tyle że zdajemy sobie sprawe że narazie nie wchodzi to w gre. Tutaj po 3 latach pobytu jeteśmy w trakcie kupowania domu, gdzie państwo jest niesłychanie pomocne. Warunki są przystępne i nie interesuje ich to czy jesteś żonaty z drugą osobą tylko czy jesteście wypłacalni. Mógłbym tak wymieniać jeszcze długo, kilku z Was pewnie sie ze mna nie zgodzi albo każe mi nie wracać akoro tutaj mi dobrze. Kiedyś Max Kolonko fajnie powiedział do ludzi którzy mówią " a bo on siedzi w Angli czy Niemczech czy USA". Moi drodzy nikt tutaj nie siedzi każdy zapierdala na lepsze jutro. W miejscu gdzie państwo nie okrada cie z połowy tego co zarobisz, a daje ci szanse na normalne życie.
A i jeszcze jeżeli ktoś uważa ludzi którzy z Polski wyjechali za granice, nie interesują sie losami kraju to wystarczy zobaczyc frekwencje na wyborach w UK a w Polsce ;) .

http://echoplanety.pl/co-by-sia-stalo-g ... do-polski/

Polecam ten arykuł dużo teorytezowania ( nie wiem czy dobrze to napisalem :D ), ale coś w tym jest. Ja wkleje tylko krótki fragment
"Wystarczy spojrzeć na statystyki przesyłanych pieniędzy do Polski (monitorowanymi przekazami), średnio Polacy przesyłają około 16-17 miliardów złotych rocznie.
Drugie tyle zapewne przywożą w kieszeni." *

* niechiałbym nikogo yrazić swoim wpisem, to tylko moje przemyslenia... Pozdrawiam :)

Memorex_94

Post autor: Memorex_94 » 26-01-2016, 17:25

Fragment o Anglii i o tym, jak się żyje, popieram obiema rękami.

Byłem kilka miesięcy w Anglii, w celach zarobkowych, i coraz bardziej się zastanawiam czy nie przeprowadzać się na stałe. Pierdole te ich zasiłki, i inne gówna, sam się dorobie tylko niech mi w tym nikt nie przeszkadza. A Anglicy i urzędnicy to naprawdę przyjaźni ludzie, tylko dziwimy im się, że się boja? Ja sobie nie wyobrażam by nagle kilka milionów Ukraińców zaczęło by się masowo osiedlać, i pobierać za to hajs. My wiemy po co tam wyjeżdżamy i jak oni to poznają to są bardzo pozytywnie nastawieni.
2x Bloger Miesiąca - Styczeń, Luty - 2016

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 31-01-2016, 11:43

Dawo nie grałem na :unibet-brak-polskiej-licencji!: a dziś przysłani na maila oferte, grasz na live do 10 £, a jak przegrasz zwracają ci kase. Tylko single. I tak odrazu w oko wpadł mi mecz Realu z Espanyolem. Ostatnie dwa mecze tych drużyn to 0-6 i 1-4 dla Realu i aż 8 bramek strzelił Cristiano. Kursik na dwie lub wiecej 2.5 , na 365 tylko 2.1. Real bez Bale i Pepe. Espanyol bez Caicedo F 20/6, oraz zawieszonych Moreno F 16/3, Alvarez D 19/1. Karne i wolne będą jego do tego przeciwnik mu leży. Myśle że promocja fajna i warto skorzystać.

* * *

Legia sie zmienia, mam nadzieje że wyjdzie to na dobre. Kuciak prawdopodobnie odejdzie a może już odszedl. W tym sezonie gra niczego nadzwyczajnego, zobaczymy co pokaże Cierżniak tylko czy sprowadzanie 32-letniego bramkarza to dobry krok. W końcu lewy obrońca i to 27 letni czech wiec szybko sie dogada. Doswiadczenie z Nurnbergi czy Stuttgartu powinno mu pomóc w wywalczeniu sobie mmiejsca w składzie.
Radovic z kartą na ręce wraca z Chin, pewnie trwają rozmowy. Od mnie tylko jedno - Wypier... !

* * *

W UK okienko słabe, bardzo słabe. Chelsea kupiła Miazge i Pato, Miazge albo wypożyczą albo będzie grzał ławe, a Pato ... szybko złapie kontuzje. Arsenal poza Elnenny - cisza. Man U łata defensywe jak tylko może niedług Carrick i Blind, czyli pomocnicy będą tworzyć pare stoperów, bo póki co tylko Smalling sie ostał. Ale defensora sie kupili żadnego. Swoją drogą Depay taka gwiazda jak przychodził a teraz dupy od ławki nie może odkleić. Adebayor wraca do gry tym razem w Crystal Palace. Charlie Austin rózwież wrócił do PL i odrazu strzela dla Southampton w meczu z Man U. Święci kupili ga za 5.7 mln, można ? Everton nie kupuje za to sprzedaje Naismith już strzela w Norwich a McGeady podobno blisko Sewili. Sroki kupili Towsend, Shelvey, Saivet na co wyżucili 38 mln, ale w walce o utrzymanie mogą okazać sie pomocni. Żadnego wielkiego transferu a na czele tabeli Leicester.
A jutro o północy kończy się okienko tranferowe na wyspach.

* * *

Właśnie oglądam finał AO, Novak jest przegięty.

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 01-02-2016, 11:34

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 02-02-2016, 12:22

Ostatni dzień okienka transferowego bez szału, żaden z wielkich klubów nie zaskoczył ani nie wydał wielkich pieniędzy.
Najważniejsze wydarzenie to potwierdzenie podpisania kontraktu przez Pepa Guardiole z Manchesterem City.
Poza tym Stoke pozyskało Imbule z Porto za ponad 18 mln £ - za gościa który nie potrafił przebić sie do pierwszego składu.
Kuciak w Hull City za 250 tys £ - ciekawe jak poradzi sobie Cierżniak. Swoją drogą to Dusan dobrze to wykombinował ma 30 lat w Hull może kariery nie zrobi ale zarobi swoje.
Oumar Niasse to nowy napastnik Evertonu kupiony z Lokomotivu Moskwa za 13.5 mln £ - Everton szykuje się na odejście Lukaku.
Dominik Furman na wypożyczeniu w Hellas Verona, gdzie zagra z Pawłem Wszołkiem. Czeka ich trudne zadanie, walka o utrzymanie w Serie A gdzie mają już 12 punktów straty do bezpiecznej pozycji.
Serdar Tasci w Bayernie Monachium po 2,5 roku przerwy wraca do Bundesligi z rosyjskiego Spartaka Moskwa- transfer przeprowadzony z uwagi na kontuzje Javi Martineza no i Boatenga.
Panagiotis Kone nowym piłkarzem Fiorentiny, skrzydałowy został sprowadzony z Udinese - rywal dla Kuby ?
Seydou Doumbia w Newcastle - w Romie mu nie poszło ale licze po cichu że w Angli sie przebudzi.
Jordan Rhodes za 13 mln do Middlesbrough i to jest transfer na zapleczu PL.
Debuchy na pół roku w Bordo.
Dziwi mnie brak transferów United mają spore problemy w obronie, a nie sprowadzili nikogo.

* * *

Dziś kolejka Premier League.
Arsenal - Southampton
Ciekawe czy Austin znowy zabłyśnie, kurs na Arsenal 1.80 wygląda fajnie, ale btts po 1.95 również kusi.
Leicester - Liverpool
Lider gra z 7 drużyna a kurs na nich 2.60 i tak spadł z 3.00. The Reds grali mecz trzy dni temu, Klopp dokonał tam zmian w składzie jednak wciąż nie może skorzystać z Coutinho i według mnie nie jest faworytem w tym meczu.
West Ham - Aston Villa
Tutaj kurs na gospodarzy 1.90 wczoraj bylo 1.80, do zespołu "Młotów" dołączył Emenike który pracował już z Biliciem w Lokomotivie Moskwa. Natomiast trener AV Remi Garde mówi wprost że nie podoba mu sie sytuacja, gdzie klub jest w opłakanej sytuacji a władze nie przeprowadzają żadnego transferu by wzmocnić zespół przed walką o utrzymanie. Debuchy, Doumbia czy Khaziri byli w kręgu zainteresowań francuskiego szkoleniowca, widać że sytuacja w klubie nie jest najlepsza i trenerowi praca na wyspach już sie chyba "znudziła".
Sunderland - City
-1 ah City @ 1.70 to kurs wart gry, Aguero gol @1.95, dwa lub wiecej @ 5.50 :shock:
Sunderland to drużyna która straciła najwiecej bramek w PL, 46 goli w 23 meczach.
Man U - Stoke
Tutaj kurs 1.70 na Man U ? Wysokie kursy na over i btts, dla mnie no bet póki składów nie zobacze.

* * *

EDIT : a propos :unibet-brak-polskiej-licencji!: i zakladu za 10 to dupa wyszła bo na live można było pograćtylko następnego strzelca.

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 02-02-2016, 12:39

mlekorient pisze:ciekawe jak poradzi sobie Cierżniak
Moim zdaniem Legia na tym zyska. Wspomnisz moje słowa - Radek wymiata. Wiedziałem, że Wisła go nie zatrzyma, ale powiem szczerze, że ten transfer mnie trochę zaskoczył.

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 05-02-2016, 11:14

Mam nadzieje nero .

Bardzo ciekawie zapowiada sie 25 kolejka Premier League. Man C zmierzy sie z "Lisami " i szczerze mówiąc jestem ciekaw wyniku. Kurs na początku wynosił 7.00 na L'ester, co było przesadą choć teraz 5.75 rówież jest wysoki. +1 AH @ 1.90 ;).
Kolejny mecz to Chelsea - Man U tutaj stawiać chciałem na under ale kursy poniżej 1.60 odstraszyły mnie. I na przekór myśle by zagrać btts @ 2.00.
Ciekawie również zapowiadają sie pojedynki Stoke - Everton i Southampton- West Ham.
Później może jeszcze coś skrobne narazie ide leczyc kaca.

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 08-02-2016, 21:38

Angielska weszła pięknie, L'ester wciąż liderem.

Zostając przy Anglii, w ostatnim meczu Liverpoolu fani strajkowali przeciw zbyt wysokim cenom biletów. W tym sezonie cena biletu na mecz The Reds wynosi 59£, w przyszłym sezonie ma wynosić 77£. Licząc poo kursie 5.70 wychodzi 438zł90gr za mecz w przyszłym sezonie. A to i tak nie jest najwyższa cena w PL, Arsenal 95. Ceny biletów na mecze wyazdowe również są bardzo wysokie. Dodatkowo angielski związek piłkarski co miesiąc wspomaga kluby BPL kwotą 200 tys £, właśnie na pomoc kibicom w dopingowaniu swoich drużyn na wyjeździe. Co ciekawe wpływy z biletów dla gosci to 200 tys £ rocznie :!: Wiecej dostaje nie jeden piłkarz tygodniowo w angielskich klubach. Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje teraz wejściówka na Doncaster Rovers klub w League One - 24 £. Na trzecią lige :!: To tak jakbyś miał zapłacić 136 zł za mecz Radomiaka Radom (bez urazy dla mieszkańców musiałem któryś klub wybrać). Tutaj dla porównania statystyki zapodane przez PS. Obrazek
Trzeba przyznać że prawdziwym wrogiem kibiców są kluby z USA. Najniższy wskaźnik wartości. Wracając do Angli i protestu :D to kibice The Reds w 77 minucie opuścili trybuny Anfield Road. To samo uczynili fani ogladający mecz w licznych pubach. No i wygląda na to że sytuacja sie nie zmieni dopóki władze nie obiecają obniżek cen biletów. Mając na uwadze ile angielskie drużyny dostają z praw telewizyjnych i umów sponsorskich (Anglia to nie Hiszpania i tam dobre pieniądze dostaje wiecej niż dwie drużyny), mam nadzieje że uda sie angielskim fanom wgrac tę walke z władzami klubów.

* * *

Radovic chciał do Legii a zagra w Słoweńskiej Olimpi Ljubliana. Gdy klub potrzebował go, on poszedł za kasą, a po czasie role sie odwróciły. :cool:

* * *

Link Kliknij --- >WESZŁO WCISKA KIT

Dziś znalazłem ten artykuł i naprawde choć czasami mają artykuły fajny, ciekawe, świeże i mające to coś ... . To tym razem przegieli. Weszło i Eleven przedwszystkim łączy jeden gościu ( według mnie ciepły ) Krzysiu Stanowski. Jeżeli połączymy wszystko razem jakże śmiesznie brzmią fragmenty :
Jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć
Telewizja Eleven porozumiała się z największą kablówką w kraju, czyli UPC.
Sprawdziłem dostępność u mnie w 40tys mieścinie :lol: brak.
Tym samym ogłaszamy koniec wieków ciemnych, ligę hiszpańską czy włoską wreszcie będzie mieć mógł naprawdę każdy, kto tylko chce
Nie ten co będzie chciał ale ten kto zapłaci. Właśnie spytałem sie jakiegoś namolnego konsultanta ile ten pakiet bedzie wynosił ? Narazie nie wiadomo :D, a za miesiąc juz będzie płatne, ale o cenie powiadomią dzień po :lol: .
BTW: na Weszło jak wrzucaja jakieś marne wypociny, to nigdy nie ma podpisu, a Zarzeczny wypomina to innym. :roll:
* * *

I na koniec.
Klub Guangzhou Evergrande sprowadził Jacksona Martineza z Atletico Madryt za 42 mln euro.
Oficjalnie: Alex Teixeira za 50 mln euro w Chinach
Cieszmy się dobrymi piłkarzami, tak szybko odchodzą ... do Chin. :cry:

PS. wczoraj napisał troche inaczej ale mi sie skasowało i dziś wypłodziłem nowe, chyba nawet lepiej wyszło.

5

kadi_tomek

Post autor: kadi_tomek » 10-02-2016, 10:31

Muszę się odnieść co do Cen biletów. Bardzo nie lubię porównań typu: 60£ to 300 zł. Bez sensu takie porównanie ponieważ nasze kraje mają inny przelicznik PKB i w ogóle inny poziom rozwoju. Ja porównałem to tak, najniższa płaca w Polsce według ustawy od 1 stycznia tego roku to 8,50 netto (Wiem że papier wszystko przyjmie, ale trzymajmy się oficjalnych danych). W Anglii to 5,7 funta na godzinę. Najdroższy bilet na Liv to 77 funtów. Trzeba na niego pracować 14 godzin za najniższą stawkę. W Polsce zarobisz w analogicznym czasie 119 zł. Na którym stadionie wejdziesz za tą kasę na najdroższą trybunę? Na Cracovii 3 najdroższe trybuny to odpowiednio 200, 300 i 500 zł. A mówimy o drużynie która raczej do tej pory biła się maks o 12-10 miejsce. Domyślam się że na Legie czy Lecha bilety są jeszcze droższe. Inną kwestią jest jak cena biletów ma się do innych dóbr materialnych w Anglii, a inną jest porównanie ich do Polskich standardów.

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 10-02-2016, 13:12

W zeszłym roku minimalna stawka w Anglii wynosiła 6.70£, a w tym roku ma wzrosnąć do 7.20 . 77£ to jest normalna wejsciowka, w Polsce na Lecha czy Legia nie przekraczają 50 zł. Wiadomo że cena jest uzależniona od jakości produktu. Mi chodziło o jak najlepsze zobrazowanie sytuacji dlatego przeliczyłem na złotówki. A problem jest w tym że wpływy z biletów do kas angielskich klubów w porównaniu z wpływami z umów sponsorskich czy telewizyjnych są jak dzień do nocy. Wiadomo że cen nie ma co porównywać bo i jakość produktu jest całkiem inna.

Także jeszcze raz za 119 zł wejdziesz na dwa mecze w Polsce a za 77 £kibice The Reds obejrzą jedno spotkanie ich drużyny na TYCH SAMYCH TRYBUNACH. Nie wiem o co ci chodzi z tymi "najdroższymi trybunami".

kadi_tomek

Post autor: kadi_tomek » 10-02-2016, 14:57

Także jeszcze raz za 119 zł wejdziesz na dwa mecze w Polsce a za 77 £kibice The Reds obejrzą jedno spotkanie ich drużyny na TYCH SAMYCH TRYBUNACH. Nie wiem o co ci chodzi z tymi "najdroższymi trybunami".
Np stąd: http://www.polsatsport.pl/wiadomosc/201 ... n-biletow/ "W tym tygodniu klub poinformował, że od nowego sezonu ceny najdroższych biletów wzrosną z 59 do 77 funtów, a niektóre karnety na wszystkie mecze w 2016/17 będą kosztować ponad 1100 funtów."

Mówimy o najdroższych biletach, tak na prawdę w Polsce płacimy więcej za oglądanie ekstraklasy. Nie pamiętam dokładnie gdzie to wyczytałem, ale widziałem porównanie cen uwzględniające PKB itp. i wyszło że płacimy około 1,5 razy więcej niż Anglicy. Poziom ligi chyba nie jest 1,5 razy lepszy :D

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 10-02-2016, 16:44

Faktycznie masz racje co do cen biletow, ale na trybune fanow liverpoolu placisz srednio 40£ tyle samo płacisz na "żylete" na Legii tyle że w złotówkach. Różnica w wartości tych sum jest 5-krotna . A jeżeli chodzi o stasunek PKB do cen biletów to nie dokońca rozumiem czemu ma to mieć wpływ na ceny biletów. Kluby to nie intytucja państwowa a prywatny interes. Kibice są oczywiście ważnym elementem i ceny nie mogą byc astronomiczne bo stadiony będą puste. Choć niektóre drużyny mogłyby sobie na to pozwolić.

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 11-02-2016, 08:35

kadi_tomek pisze:Na Cracovii 3 najdroższe trybuny to odpowiednio 200, 300 i 500 zł.
Mają też bilety po 1 zł :D :D :D Jak to się ma do tych najtańszych na Liverpoolu? :D

kadi_tomek

Post autor: kadi_tomek » 11-02-2016, 10:48

Z tym PKB chodzi o to co w zamian za kasę wydaną na mecz możesz kupić. Za 40-50 zł wydane na bilet nie możesz wejść do galerii i kupić np Markowe spodnie czy buty, za to w angli za te 40 funtów już tak. Dlatego protesty są zrozumiałe. Taki Liv czy Arsenal mają bardzo drogie bilety, ale taki Tottenham zaprasza do siebie już od 20 funtów. Podsumowując protest zrozumiały ale przeliczanie na złotówki jest nieadekwatne i mija się z celem.
Mają też bilety po 1 zł :D :D :D Jak to się ma do tych najtańszych na Liverpoolu? :D

Dotyczy to promocji "zadebiutuj na Cracovii" np gdy chcesz przyprowadzić znajomego aby zobaczył jak wygląda ekstraklasa od środka. Nie bój się Nero, po drugiej stronie też zaraz zaczną wymyślać i obniżać bilety. Kwestia czasu ;) Co do nawiązania do Liverpool'u, oni zdobyli 5 razy Puchar Europy jak to się ma do polskich realiów? :D

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 11-02-2016, 10:56

Jak dla mnie bilety na Ekstraklasę (przynajmniej w Krakowie) są tanie jak barszcz. Mam wybór, albo wejść na stadion, albo wypić dwa piwa więcej w knajpie hehe :D Jak Wisła kilka lat temu miała mniejszy stadion, a do tego grała dużo lepiej, to nie dość, że trudniej było dostać bilet, to jeszcze trzeba było za niego całkiem sporo zapłacić (około 6 piw hehe :D ).

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 11-02-2016, 17:06

Jutro wraca Ekstraklasa, wiec kilka słów ode mnie.
Nie będę rozpisywał się o transferach bo każdy o nich słyszał a w zasadzie o kilku, bo reszta raczej szału nie zrobi. Coś jednak napisać trzeba, Lech pozbył się dwóch ważnych graczy a kupił koty w worku. Legia wykupił a gwiazdę rywalom i kupiła dobrze zapowiadającego się lewego obrońce, reszta to interesy Mario. W drugą stronę Legia oddała tych co przeszkadzali, jeszcze Ivica ale niebawem. Piast nikogo nie stracił, a sprowadził Jankowskiego. Pogoń kupiła Węgra i ponoć jest moc, zobaczymy.

Z tego co słyszę to małe szanse daje się Piastowi na majstra, a przecież to była najlepsza drużyna jesieni. Jeżeli Latal ich nie zajechał, a mówi że est zadowolony wiec chłopaki musieli w miarę dobrze to znieść, to powinni "tanio skóry nie sprzedać".
Legia według mnie poczyniła dobre ruchy transferowe tylko zapomnieli o skrzydłach. Ciekawe jak to rusek ułoży, potencjał ofensywny jest w defensywie też wygląda to lepiej ale bramka z Malarzem :roll: .
Lech przez wielu jest typowany na przebudzenie i wielką pogoń za stawką. Sprzedali fina a kupili Nielsena który dużym znakiem zapytania. Douglas aka najlepsza lewa w lidze też poszedł , a przyszedł również niewiadomy Volkov. Urban wcale nie będzie miał tak łatwo jak się wydaje.
Cracovia bez Rakelsa to wielka niewiadoma, ale i więcej miejsca do popisu dla Cetnarskiego czy Kapustki. Przed sezonem nawet z Rakelsem nie dawano im szans na walkę o górę tabeli a tu pudło. Kto wie może dalej będą zadziwiać nawet bez Rakelsa.
Pogoń nie straciła wiele i wiele nie zyskała, ciekaw jestem formy Zwolińskiego bo jak gole będzie miał strzelać Dwalishvili to może być różnie.
Ruch Chorzów wyżej pewnego poziomu nie podskoczy, takie moje zdanie.
Co do drugiej części tabeli to widzę to tak, Górnik się utrzyma, Podbeskidzie raczej tez. Śląsk spada i Korona, albo Termalica.

A Wy jak to widzicie ?

Awatar użytkownika
mlekorient
#Weteran
#Weteran

Post autor: mlekorient » 11-02-2016, 21:10

A teraz czas na zapowiedź 26 kolejki Premier League.
Tutaj sytuacja Lisów w tabeli może ulec zmianie na plus bądź na minus. Lisy grają kolejny wyjazd po wygranej nad City, tym razem zmierzą się z Arsenalem. Co raz lepsza sytuacja kadrowa Arsenalu pozwala Wengerowi na większą ingerencje w skład. Jednak Arsenal ma problemy z utrzymaniem formy a już nie długo zaczyna się kolejna runda LM i pojedynki z Barcą do tego puchar. Lisy skupiają się tylko na lidze i to jest ich duży plus bo jako jedyne z TOP4 maja taki przywilej. x2 @2.20 i idą w górę kursy a jeszcze trzy dni. BTTS @ 1.80 ;) .
Man City - Tottenham to kolejny pojedynek TOP4 i jeżeli w tym meczu padanie remis a Lisy wygrają swój mecz wtedy, Lisy wyjdą na 7 punktowa przewagę nad Kogutami. AAAAAle wracając na ziemie, City jest faworytem pojedynku ze Spurs ale brak Kompanego i Mangali oraz De Bruyne'a oraz Navasa nie poprawiają atmosfery w drużynie. BTW trener już wie że odchodzi to samo piłkarze, myślę że to też ma swój wpływ na drużynę.
Man U ma mecz z Sunderlandem na wyjeździe i powinni zdobyć trzy punkty jeżeli myślą o LM w przyszłym sezonie. TOP4 walczy między sobą i ktoś zgubi punkty a oni maja szanse zbliżyć się na 4 pkt.
Aston Villa - Liverpool ciekawy mecz, obie drużyny w innych sytuacjach ale obie potrzebują punktów. AV bez Ayew który musi pauzować, The Reds doczekali się kilku powrotów do składu jak Coutinho czy Sturridge. Tylko ten kurs 1.80 troche za niski.
W pozostałych meczach szukał bym niespodzianki w meczu Chelsea vs Newcastle. W tabeli tylko 6 pkt różnicy i 4 pozycje. Hazard gra padake, Costa jak mu wyjdzie Terry już nie chce Zouma już nie zagra. Kadra mocna ale już chyba chęci brak.
1.80 na Stoke lub remis również można próbować, Bournemouth dużo traci ale coś strzelić może. Stoke trzy ostatnie mecze to porażki czas się przełamać.

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 11-02-2016, 22:35

Jeśli chodzi o nasza rodzimą ligę uważam, że Piast będzie jednak faworytem do tytułu. Grają równo i efektownie. Ich zwycięstwa nie były przypadkowymi, wymęczonymi zwycięstwami. Drużyna stanowi kolektyw oraz co ważniejsze za swojego trenera pójdą w ogień.

Legia, wiadomo kupa szmalu, szeroka ławka i charyzmatyczny trener. Uważam, że jeśli trener poukłada grajków jak należy, to zaczną w końcu kroczyć od zwycięstwa do zwycięstwa. Cóż tu dużo mówić kadrowo przewyższają wszystkich.

Cracovia podobnie do Piasta. Mają zgrany zespół i bardzo dobrego trenera. Jeśli nie będą gubić punktów na wyjeździe i utrzymają swoją normalną dyspozycję w meczach domowych to bez trudu powinni utrzymać top3.

Lech moim zdaniem bez większych szans. Zbyt duże wahania formy. Ja tam nie jestem taki pewny, ze oni będą szli od zwycięstwa do zwycięstwa. Raczej warto grać przeciwko nim bo buki będę zaniżać kursy.

Pogoń to zespół na top 5 nic więcej. Graja równo, ale bez fajerwerków. Moim zdaniem do pierwszej trójki nie awansują.

Co do dołu tabeli to się nie wypowiadam. Różnice punktowe są minimalne i w sumie każdy zespół z miejsc 8-16 może spaść (różnica zaledwie 4 punktów).

Jeśli chodzi o Anglię, to wydaje mi się, ze warto zagrać na Tottenham. Są w gazie, a City jest w dołku po zapowiedzi nowego jakim niewątpliwie jest zmiana trenera. Grają juz o nic. To nie jest Bayern, który dla odchodzącego na emeryturę trenera walczył jak o życie i zdobył potrójną koronę. City to zlepek gwiazd, które myślą tylko o sobie, a nie o drużynie, czy trenerze.

Arsenal - Leicester to mecz w którym wszystko może się wydarzyć. Nie mam zupełnie pomysłu, nie tykam.

kadi_tomek

Post autor: kadi_tomek » 12-02-2016, 09:57

Nasza Ekstraklasa ma to do siebie, że wystarczy zagrać z ambicją i można praktycznie wygrać z każdym. Coś mi się wydaję że Gliwice wpadną w ekstazę w Maju. Tak trochę wieje romantyzmem, Piast u nas a Leicester w Anglii. Co do naszego lidera nie podoba mi się jedna rzecz. Miasto doładowało 7 mln w klub, chociaż i tak jest on utrzymywany z pieniędzy miejskich. Bez jaj, publiczne pieniądze pompowane w prywatny folwark. Za te 7 baniek można zrobić kilka orlików zatrudnić trenerów i wychować kilku naprawdę dobrych zawodników.
Legia zacznie mocno ale pewnie znowu pogubi punkty w meczach które na papierze powinna wygrąc 3:0, tak jak mówiłem ambicją można w naszej lidze dużo zdziałać.
Pasy celowały w 8 i tak już pozostanie. Ciekawy jestem dyspozycji Bułgara, na obozie ładował z wolnych 50/50. Tego brakowało w Cracovii, bo jak widziałem Jaroszyńskiego podchodzącego do wolnego z 20 metrów to już wiedziałem, że nic z tego nie będzie. Wypadł Rakels, ale jeśli chodzi o pomoc to nie będzie bólu głowo. W pomocy są Covilo, Dąbrowski, Cetnarski, Kapustka, Budziński plus Jendrisek z napadu. Doszedł Bułgar, jest Wdowiak, Jeśli Deleu w formie to i Wójcicki może grać na skrzydle będzie dobrze. Top 5 a może i nawet Top 3. Pogoń wymieni się miejscami z Lechem, chociaż ten drugi nie będzie już tak punktował jak pod koniec roku. Reszty nie liczę, kto wejdzie do 8 to potem będzie grał rezerwami jak Pogoń w tamtym sezonie. Dlatego Lech ma szanse na puchary w tym roku, wystarczy że wyprzedzi kogoś z dwójki Cracovia, Pogoń. Nie zapominajmy że cały czas grają w Pucharze Polski. Spadnie Śląsk i ktoś z trójki: Termalica, Łęczna, Kielce.

W Anglii kibicuję Lisom. W meczu z Arsenalem proponuje postawić, że obie drużyny strzelą. City remis ze Spurs. ManU wygra, ale to nic nie da Van Gaalowi, Mou już ponoć się chwali że dostał prace. Liverpool na przełamanie wygra ale nic w tym sezonie nie ugra. Liczę na Sroki i jakiś punkcik z Chelsea. Popieram Stoke, fajny kurs, można pograć. Tyle ode mnie.

Awatar użytkownika
nero10
#Weteran
#Weteran

Post autor: nero10 » 12-02-2016, 10:09

kadi_tomek pisze:Bez jaj, publiczne pieniądze pompowane w prywatny folwark.
Komu jak komu, ale Tobie to nie powinno przeszkadzać, bo Cracovia była finansowana lata z pieniędzy miejskich. Gdyby nie miasto i zmiana nazwy na MKS to Cracovii by już nie było.

ODPOWIEDZ