Therese Johaug
Typ: 3 medale lub więcej
Kurs: 2.10
Buk: :unibet-brak-polskiej-licencji!:
Stawka: 3/10
Według mnie to właśnie Therese wraz z Justyną podzielą między siebie złote medale na wszystkich dystansach. Nie wiem co myśleć o "10" łyżwą, bo tutaj jest margines błędu dla obu zawodniczek i nawet dla Bjoergen (która, według mnie nie wytrzyma wszystkich startów podczas tych Mistrzostw). Już w Oslo nie wytrzymała biegania dzień po dniu, a tym bardziej teraz gdzie wystartowała w zaledwie kilku biegach a odpuściła praktycznie 3/4 sezonu do tej pory. Jeśli ktoś miał choćby minimalny kontakt ze sportem wie, że formę i wytrzymałość buduje się startami a nie tylko treningami i według mnie to tutaj wyjdzie. Therese ma szansę nawet na trzy złote medale podczas tych Mistrzostw. Trasy dla Therese są naprawdę bardzo dobre. Trudne podbiegi, ale o dobrym profilu. Na pewno ma spore szanse na to, by zdobyć trzy medale w dowolnym kolorze. Odpuszcza sprint, czyli już ma przewagę jednego dnia odpoczynku nad Justyną i Marit i pozostałymi (w większości) rywalkami. Wtedy w pierwszej swojej dyscyplinie jest 10 km. stylem dowolnym. W Davos wystartowała mocno i utrzymywała tempo. Po biegu przyznała, że sama nie wiedziała czy wytrzyma tak mocny bieg. Wytrzymała i jak sama przyznała, trochę traciła na odcinkach zjazdowych do większości zawodniczek, ale na podbiegach czuła się bardzo dobrze. W VdF zjazdy są na pewno lepsze, bo nie są tak długie jak w Davos. W pierwszym starcie jestem dość spokojny o medal, bo nawet jeśli Marit będzie poza konkurencją to w słabej dyspozycji są zarówno Szwedki jak i Finki, a pozostałe Norweżki nie powinny zagrozić Therese. Justyna według mnie troszkę się oszczędziła i o medal powinna powalczyć. Następny będzie bieg łączony i tutaj jest według mnie największą faworytką. W tej formie Justyna na pewno będzie chciała urwać na klasyku. Therese się nie da i o to jestem spokojny, a Bjoergen po prostu może nie wytrzymać takiego tempa po ciężkim biegu w dowolnym. Drugą część Therese powinna rozegrać spokojnie, bo ostatnie biegi łączone wygrywała dość znacząco. Według mnie najpewniejszy medal na tych Mistrzostwach dla Therese to właśnie w Skiathlonie. Na koniec zostanie bieg na 30 km. stylem klasycznym. Tutaj może być wszystko. Justyna według mnie jest faworytką. Marit nie powinna być w takiej formie by zagrozić Polce i jedyną, która z nią powalczy to będzie Therese. Liczyć się mogą także Ishida, Finki i pozostałe Norweżki, czy też Rosjanki. Ale nie do walki o medale. Moim życzeniem jest, by Bjoergen nie była w stanie walczyć o złota w kolejnych startach, ale z nią nigdy nie wiadomo. Według mnie nie ma takiego zawodnika, który by samymi treningami zrobił taką formę, by wygrać wszystko.
Therese powinna zdobyć trzy medale, i przynajmniej jedno złoto. Jest w formie, jest w najlepszej swojej dyspozycji podczas Mistrzostw Świata i według mnie w końcu będzie chciała udowodnić, że nie jest gorszą zawodniczką niż Marit Bjoergen! Po takim kursie warto zagrać. Jak ktoś chce pewny zakład to Tobet oferuje na Under medali kurs ponad 2.20. Ale według mnie Therese zdobędzie medale w każdej konkurencji indywidualnej w której wystartuje.
Igrzyska Olimpijskie'2014
29W-0V-24L // Y:21.33%