Typy by alpridz

Najlepsze typy i analizy, stworzone przez zespół ekspertów z naszego forum. Duże zyski GWARANTOWANE! Dostęp otwarty!
Zablokowany
Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 13-02-2013, 14:36

Marie Laure Brunet - Teja Gregorin
Vita Semerenko - Valj Semerenko

Typ: Marie Laure Brunet + Vita Semerenko
Kurs: 2.03
Buk: :marathon:
Stawka: 3/10

Mam nadzieję, że od dzisiaj będzie tylko lepiej. Po ostatnich biegach biathlonowych sporo szumu się zrobiło w polskich mediach o tym sporcie i może już po tym sezonie coś w końcu ruszy. Mamy prezesa, który naprawdę się zaangażował. Mamy odpowiedniego trenera przy dziewczynach (faceci i tak są straceni) i naprawdę jest szansa coś osiągnąć nawet na najbliższych Igrzyskach z tą ekipą. Wracając do dzisiejszych typów. Marie Laure i Vita to dwie zawodniczki, znajdujące się w dużo lepszej formie od swoich dzisiejszych rywalek. Marie Laure to najlepiej strzelająca zawodniczka w całe stawce. Jestem przekonany, że maksymalnie zaliczy dwa pudła (a bardzo możliwe że zakończy z 0 lub 1). W biegu jest już dużo lepiej niż na samym początku sezonu, gdy MLB notowała jedne z najgorszych czasów. Tutaj nie widać już takie różnicy i minuty dodatkowej Teja nie będzie w stanie odrobić. Druga para to dla mnie najlepszy typ dzisiaj. Valj zupełnie bez formy. Zupełnie w odmiennych nastrojach niż niemal cała ekipa Ukrainek. Vita dzisiaj przy dobrych wiatrach może nawet powalczyć o medal. Treściwie, i mam nadzieję że najważniejsze to jest ufać sobie. Ja dzisiaj stawiam na te dwie zawodniczki. Dodatkowo mocniej pograłem w singlu typ na Vitę, bo jestem przekonany że będzie lepsza od swojej siostry.
Igrzyska Olimpijskie'2014
29W-0V-24L // Y:21.33%

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 13-02-2013, 21:26

Marie Laure Brunet - Teja Gregorin
Vita Semerenko - Valj Semerenko
Typ: Marie Laure Brunet + Vita Semerenko :plus: :minus:
Kurs: 2.03
-3
=
-3

Niesamowite to wszystko jest.. Po prostu sam nie wierzę, że tak się dzieje. Akurat dzisiaj Valj pobiegła bardzo dobrze i do tego strzeliła fantastycznie.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 14-02-2013, 07:13

Anna Fenninger - Kathrin Zettel
Typ: Anna Fenninger
Kurs: 1.55
Buk: :unibet-brak-polskiej-licencji!:
Stawka: 2/10

Nie idzie w inny sposób, to trzeba spróbować w taki. Analizowanie przez spory czas i niestety zawodniczka nagle sobie przypomina że potrafi zrobić dwie rzeczy, których nie zrobiła ani razu podczas danych zawodów. No nic, trzeba spróbować zaufać wyłącznie sobie i tak dzisiaj zagram. Jak wyjdzie sam nie wiem, ale gorzej już być nie może. Anna w mojej ocenie dzisiaj zdobędzie medal. Powalczy zapewne z Tiną o najwyższe miejsce. W SC była już blisko, ale niestety nie ukończyła slalomu przez co nie zdobyła żadnego medalu. Tutaj w Schladming przed rokiem na drugiej pozycji, a ten sezon jest naprawdę dobry jeśli chodzi o starty w SG.

Maria Riesch - Mikaela Shiffrin
Typ: Maria Riesch
Kurs: 1.50

Maria pokazała, że przygotowała bardzo wysoką formę na tegoroczne Mistrzostwa Świata. Świetny przejazd slalomowy w SG i wygrana przed faworytką, Tiną Maze. Podczas ostatnich typów w ogóle nie zwracałem uwagi na przykład na to, że ktoś jest tak mocny, że nawet w nie swojej konkurencji może zdobyć medal. W pojedynku z młodą Amerykanką, Niemka powinna wygrać zdecydowanie. Forma, doświadczenie i tak naprawdę spore szanse na medal dla Marii to na pewno trzy rzeczy, które powinny ją zmobilizować do walki o podium.

Typ: Anna Fenninger + Maria Riesch
Kurs: 2.33
Stawka: 1/10

I jeszcze na koniec taki dubel, bo kursy są naprawdę niezłe, by je pograć razem. Anna i Maria to dla mnie dzisiaj dwie zawodniczki, które powinny zrobić trochę szumu. Dodatkowo liczyć się będą na pewno Maze, Rebensburg i Worley. Ale dla mnie w najlepszych parach ustawiono właśnie Annę i Marię. Może w końcu troszkę szczęścia zostanie po mojej stronie.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 14-02-2013, 14:28

Typ: Anna Fenninger :plus:
Kurs: 1.55

Typ: Maria Riesch :minus:

Typ: Anna Fenninger + Maria Riesch :minus:
Kurs: 2.33
Stawka: 1/10
+1.1
-2
-1
=
-1.9

Nie mam po prostu sił powoli do tego.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 15-02-2013, 07:00

Ted Ligety - Fritz Dopfer
Marceln Hirscher - Massimiliano Blardone
Aksel Lund Svindal - Marcus Sandell

Typ: Ted Ligety + Marcel Hirscher + Aksel Lund Svindal
Kurs: 3.02

Nie szło w żaden sposób, więc pora wrócić do najprostszych rozwiązań. Tripel. Trzech świetnie przygotowanych zawodników do tych Mistrzostw. W najtrudniejszej parze Ted Ligety, bo Niemiec potrafi zaskoczyć i nawet uplasować się na podium. Ale to jest koronna konkurencja Amerykanina. I sam zapowiadał, że może nigdzie nie zdobyć złota ale tutaj już musi. Świetne przejazdy w SG i SC, więc przyszła pora na GS. Druga para to faworyt gospodarzy, Marcel. Świetnie zaprezentował się w drużynie, gdzie Austriacy zmietli każdą ekipę i wywalczyli złote medale. Przeciwko niemu doświadczony Włoch, Blardone, który w ostatnich startach więcej razy wypadał z trasy niż zaliczył "checków". Ostatnia para to Svindal i Sandell. Norweg w świetnej formie. W zjeździe pokazał co to jest przygotowania fizyczne na najwyższym poziomie. Tutaj trasa będzie trochę bardziej techniczna, ale organizatorzy zapowiadali, że będzie do przejechania a nie do łapania DNF. Przeciwko niemu młody Fin, który raz jest wyżej raz notuje bardzo słabe wyniki. Tutaj bez rewelacji, więc Aksel powinien być w okolicach 6-7 miejsca.

Podsumowując. Dwóch moich faworytów i nie tylko do walki o złoto. Świetna forma, największe umiejętności w stawce i bardzo mocne głowy. Do tego zawodnik w najlepszej formie fizycznej z dużymi szansami na kolejny medal, przy troszkę szybszej trasie. Oby w końcu to załapało, bo jak już pójdzie to się nie zatrzymamy!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 15-02-2013, 14:27

Ted Ligety - Fritz Dopfer
Marceln Hirscher - Massimiliano Blardone
Aksel Lund Svindal - Marcus Sandell
Typ: Ted Ligety + Marcel Hirscher + Aksel Lund Svindal :plus: :plus: :plus:
Kurs: 3.02
+6.04
=
+6.04

W końcu! Po pierwszym przejeździe była optymalna sytuacja. Trzech moich zawodników na trzech pierwszych miejscach z niesamowitym Tedem na prowadzeniu. W drugim podobnie, i w końcu udało się przewidzieć przebieg zawodów. Oby teraz było tylko lepiej i ostatnie dwa tygodnie poszły w niepamięć.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 15-02-2013, 16:02

Szwecja - Estonia
Typ: Szwecja
Kurs: 1.95

Typ jest na kolejność po pierwszej zmianie podczas dzisiejszej sztafety w Biathlonie. U Szwedek pobiegnie, Eli Hogberg, a u Estonek, Lehtla Kadri. Zdecydowanie lepszą zawodniczką jest reprezentantka Szwecji. Do tej pory na pięć rozegranych sztafet, za każdym razem Szwedka była wyżej od reprezentantki Estonii. Tutaj już w Novym Meście też lepiej prezentuje się Szwedka i zajmowała zdecydowanie wyższe pozycje niż Kadri. W indywidualnym spisała się bardzo dobrze i zajęła miejsce na początku trzeciej dziesiątki. Estonka była dużo dalej. Szwedka pomyliła się zaledwie jeden raz na strzelnicy a Estonka o jeden raz więcej. Ponad to nic nie nadrobiła w biegu, bo także tutaj lepiej spisała się Hogberg. Jak dla mnie to tutaj jest jedna, jedyna faworytka i po prostu musi się spisać na sowim poziomie i przyprowadzić sztafetę na miejscu w najlepszej dziesiątce, a Estonka powinna być około miejsca 15-18. Warto pograć!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 15-02-2013, 18:51

Szwecja - Estonia
Typ: Szwecja :plus:
Kurs: 1.95
+1.9
=
+1.9

Coś ruszyło ;). Naprawdę fajny typek to był. Eli bezbłędna na obu strzelaniach do tego niezły bieg i kolejne miejsce wśród najlepszej dziesiątki! Musi być już dobrze!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 17-02-2013, 09:17

Niemcy - Francja
Typ: Niemcy
Kurs: 1.79

Narciarstwo alpejskie i ostatnia już konkurencja na tych Mistrzostwach Świata w Schladming. Średnio udane Mistrzostwa, a na pewno nie lepsze niż w Ga - Pa. Największym wygranym oczywiście Ted Ligety i jutro w takiej formie może powalczyć nawet o piątkę, ale będzie bardzo ciężko. Mój typ ogranicza się do zaledwie udziału około 4-5 zawodników. Dwóch Niemców (Felix i Fritz) przeciwko trzem Francuzom (Alexis, Steve i Jean). Według mnie jeden z Niemców jutro zdobędzie medal właśnie w slalomie, a tego nie dokona żaden z Francuzów. Felix w ostatnich tygodniach niesamowita dyspozycja w konkurencjach technicznych. Jeśli przegrywał to tylko z Marcelem. Dopfer tutaj wygląda nieźle w drużynówce spisywał się bardzo dobrze. Neureuther jest jednym z faworytów jutrzejszego slalomu. Przed rokiem tutaj wywalczył drugą pozycję i nieznacznie przegrał z Myhrerem. Teraz w lepszej dyspozycji wydaje się być Felix i według mnie będzie walczył o srebro. Francuzi tutaj mają naprawdę "kratkowane" dni. Po prostu jeśli już zdobywają medale u mężczyzn to nie faworyci, a zawodnicy z dalszego szeregu jak Gauthier i David. Alexis miał być jednym z faworytów zarówno w SC jak i GS i niestety dla nich rozczarował. Steve to już nie jest światowa czołówka, a Jean po kontuzji nie może wrócić do swojej bardzo wysokiej formy, co niestety udowodnił startem w Kitz. Po takim kursie naprawdę warto spróbować zagrać. Tym bardziej, że Niemcy jeszcze nie zdobyli medalu wśród mężczyzn i jutro jest jedyna okazja by jednak ten dorobek jakiś był!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 17-02-2013, 09:26

Andre Myhrer - Jean-Baptiste Grange
Typ: Andre Myhrer
Kurs: 1.64

Dla mnie okazja dzisiaj. Zupełnie nie rozumiem tej fascynacji bukmacherów osobą Grange'a (a właściwie to jest jeden powód i nazywa się Mistrz Świata z Ga-Pa). Oczywiście jest to niesamowity zawodnik o wielkich umiejętnościach, ale teraz po kontuzji minęło już sporo czasu a on dalej nie potrafi się przemóc i pojechać na pełnym ryzyku. W rywalizacji z takimi zawodnikami jak Andre, Marcel, Felix czy nawet Alexis raczej nie ma czego szukać dzisiaj, mimo iż trasa pewnie nie będzie taka trudna jak zwykle to bywa podczas Pucharów Świata. Mimo wszystko po takim kursie w takiej parze, warto postawić na Szweda. Przed rokiem tutaj wygrał, notując dwa bardzo dobre przejazdy. W tym roku jest w kratkę, ale cały czas w dziesiątce a nawet najlepszej piątce. Jean nawet do dziesiątki nie awansował. Miałem nie dawać więcej niż jednego typa na dane zawodu, ale jak coś jest dobre to samo się wybroni. Według mnie Andre powalczy o medal, a Francuz co najwyżej od "10" jeśli dojedzie.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 17-02-2013, 14:23

Niemcy - Francja
Typ: Niemcy :plus:
Kurs: 1.79

Andre Myhrer - Jean-Baptiste Grange
Typ: Andre Myhrer :plus:
Kurs: 1.64
+1.58
+1.92
=
+3.5

Dzisiaj naprawdę świetny dzień! Justyna na drugim miejscu, Monika z brązowym medalem. Wszystko z zimówek zagrane praktycznie siedzi! Oby tak do końca, to spokojnie się nadrobi początek lutego.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 19-02-2013, 16:23

Therese Johaug
Typ: 3 medale lub więcej
Kurs: 2.10

Według mnie to właśnie Therese wraz z Justyną podzielą między siebie złote medale na wszystkich dystansach. Nie wiem co myśleć o "10" łyżwą, bo tutaj jest margines błędu dla obu zawodniczek i nawet dla Bjoergen (która, według mnie nie wytrzyma wszystkich startów podczas tych Mistrzostw). Już w Oslo nie wytrzymała biegania dzień po dniu, a tym bardziej teraz gdzie wystartowała w zaledwie kilku biegach a odpuściła praktycznie 3/4 sezonu do tej pory. Jeśli ktoś miał choćby minimalny kontakt ze sportem wie, że formę i wytrzymałość buduje się startami a nie tylko treningami i według mnie to tutaj wyjdzie. Therese ma szansę nawet na trzy złote medale podczas tych Mistrzostw. Trasy dla Therese są naprawdę bardzo dobre. Trudne podbiegi, ale o dobrym profilu. Na pewno ma spore szanse na to, by zdobyć trzy medale w dowolnym kolorze. Odpuszcza sprint, czyli już ma przewagę jednego dnia odpoczynku nad Justyną i Marit i pozostałymi (w większości) rywalkami. Wtedy w pierwszej swojej dyscyplinie jest 10 km. stylem dowolnym. W Davos wystartowała mocno i utrzymywała tempo. Po biegu przyznała, że sama nie wiedziała czy wytrzyma tak mocny bieg. Wytrzymała i jak sama przyznała, trochę traciła na odcinkach zjazdowych do większości zawodniczek, ale na podbiegach czuła się bardzo dobrze. W VdF zjazdy są na pewno lepsze, bo nie są tak długie jak w Davos. W pierwszym starcie jestem dość spokojny o medal, bo nawet jeśli Marit będzie poza konkurencją to w słabej dyspozycji są zarówno Szwedki jak i Finki, a pozostałe Norweżki nie powinny zagrozić Therese. Justyna według mnie troszkę się oszczędziła i o medal powinna powalczyć. Następny będzie bieg łączony i tutaj jest według mnie największą faworytką. W tej formie Justyna na pewno będzie chciała urwać na klasyku. Therese się nie da i o to jestem spokojny, a Bjoergen po prostu może nie wytrzymać takiego tempa po ciężkim biegu w dowolnym. Drugą część Therese powinna rozegrać spokojnie, bo ostatnie biegi łączone wygrywała dość znacząco. Według mnie najpewniejszy medal na tych Mistrzostwach dla Therese to właśnie w Skiathlonie. Na koniec zostanie bieg na 30 km. stylem klasycznym. Tutaj może być wszystko. Justyna według mnie jest faworytką. Marit nie powinna być w takiej formie by zagrozić Polce i jedyną, która z nią powalczy to będzie Therese. Liczyć się mogą także Ishida, Finki i pozostałe Norweżki, czy też Rosjanki. Ale nie do walki o medale. Moim życzeniem jest, by Bjoergen nie była w stanie walczyć o złota w kolejnych startach, ale z nią nigdy nie wiadomo. Według mnie nie ma takiego zawodnika, który by samymi treningami zrobił taką formę, by wygrać wszystko.

Therese powinna zdobyć trzy medale, i przynajmniej jedno złoto. Jest w formie, jest w najlepszej swojej dyspozycji podczas Mistrzostw Świata i według mnie w końcu będzie chciała udowodnić, że nie jest gorszą zawodniczką niż Marit Bjoergen! Po takim kursie warto zagrać. Jak ktoś chce pewny zakład to Tobet oferuje na Under medali kurs ponad 2.20. Ale według mnie Therese zdobędzie medale w każdej konkurencji indywidualnej w której wystartuje.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 21-02-2013, 00:30

Anne Kylloenen - Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Typ: Anne Kylloenen
Kurs: 1.68

Szukam nadal jakiegoś naprawdę opłacalnego zakładu na dzisiejsze sprinty, ale nie mogę się przekonać do dwóch zawodniczek. A chodzą mi po głowie Julia Ivanova i Aurore Jean. Jestem dziwnie przekonany, że któraś naprawdę pobiegnie dobrze i dotrze do finału, ale nawet ostatnie wyniki i zwyżkująca forma mnie nie przekonują do żadnej z nich. Dlatego też wybrałem pewniejszą zawodniczkę z ustabilizowaną formą na bardzo wysokim poziomie. Anne jest jedną z faworytek na tym dystansie. Pokazała ogromną moc podczas biegów drużynowych w Soczi, a formę potwierdziła w ostatnim starcie w Davos, gdzie przegrała jedynie z Justyną i Marit. Tutaj w pojedynku z inną Norweżką, Astrid Jacobsen. Według mnie Astrid to nawet nie nadzieja Norwegów w tym sprincie, bo na forach i w gazetach rozpisują się dużo więcej o Bjoergen, Falli i dwójce : Oestberg i Brun-Lie. Astrid zapowiadała, że zrobi formę na Mistrzostwa i pewnie będzie przygotowana dobrze. Ale według mnie nie ma już takiej mocy jak wtedy, gdy zdobywała medal właśnie w sprincie klasykiem podczas Mistrzostw Świata. Anne według mnie awansuje do finału tego sprintu, a trasa jest naprawdę korzystna dla niej. Ma mocne podbiegi, potrafi bardzo dobrze zjeżdżać (dużo lepiej od Astrid) i przede wszystkim potrafi nadrobić na wypłaszczeniu i ostatnich 200m. Myślę, że taki zakład na sprint można spróbować zagrać. Postaram się znaleźć coś jeszcze, ale wiecie jak to bywało ostatnimi czasy, gdy dokładałem kolejne typy z danej konkurencji. W tej parze gram na Anne. Gdy jest źle gra się na ludzi, którzy jeszcze nie zawiedli i ja też tak zrobię!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 21-02-2013, 21:03

Anne Kylloenen - Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Typ: Anne Kylloenen :minus:
Kurs: 1.68
-2
=
-2

Naprawdę słabo się pokazała Anne, ale nie jest to spowodowane jej słabą formą, a po prostu błędem serwismenów. Którzy sami przyznali, że coś nie wyszło. Po prostu każda Finka się męczyła. Na podbiegu nie trzymały, a na zjeździe wręcz zatrzymywały się narty. Szkoda, bo Astrid nic wielkiego nie pokazała i po Qual. spokojna wygrana się zapowiadała, jednak trudne warunki, błąd kogoś innego i cóż.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 22-02-2013, 14:07

Jessica Jerome - Evelyn Insam
Typ: Jessica Jerome
Buk: :expekt-brak-polskiej-licencji!:

Dla mnie najlepszy typ na dzisiaj. Chciałem dołączyć jeszcze dubel z Unibetu, ale myślę że jest mniej prawdopodobny od tego zakładu. Tutaj Jessica jest po prostu lepszą zawodniczką. Dużo większe doświadczenie po stronie Amerykanki i w pojedynku z Włoszką powinna sobie poradzić. Według mnie jedynym atutem dla Evelyn może być atut własnej skoczni. Trenowała tutaj już dwa tygodnie temu i oddawał sporo skoków. Odpuściła serię treningową i dopiero w ostatniej pokazała coś więcej, ale i tak za mało by wygrać z Amerykanką. Początek tego sezonu należał do Insam, i w większości konkursów plasowała się wyżej niż Jess. Ale jeśli ktoś zainteresuje się bardziej tymi konkursami to przekona się, że Jerome przygotowywała formę specjalnie na MŚ. I myślę, że się nie zawiodła, bo ostatnie konkursy to pewne miejsca w "10". Na treningach też zdecydowanie lepsze skoki i cały czas wśród najlepszych. Włoszka dużo słabiej. Ostatnie konkursy odpuściła, ale nie widać by sporo to pomogło. Przed rokiem w VdF także lepiej się spisała Jerome. Kurs niski, ale teraz gramy, by zarabiać nawet po takich kursach.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 22-02-2013, 21:36

Jessica Jerome - Evelyn Insam
Typ: Jessica Jerome :plus:
+1.5
=
+1.5

Dzisiaj pełen sukces. Wszystkie zakłady. Wygrana młodej Amerykanki, podium dla Jacqu i dobra postawa Jess. Jutro mam nadzieję na powtórkę w Val di Fiemme ;).

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 10:43

Justyna Kowalczyk - Therese Johaug
Typ: Therese Johaug
Kurs: 1.85

W dzisiejszym biegu Johaug to moja faworytka, nie tylko do medalu ale i do wygrania tego dystansu. Najlepiej sobie radzi z przejściem pomiędzy klasykiem i dowolnym. Udowadniała to już trzy razy wygrywając ten dystans z Bjoergen i Kowalczyk. Na pewno jest w dobrej dyspozycji, bo jednak to Mistrzostwa Świata były jej tegorocznym celem, a nie Tour de Ski. W Davos pobiegła nieźle, ale sama mówiła że mogła lepiej. Tutaj trasy są trudne. Zarówno do klasyka jak i do łyżwy. Troszkę przypominają te z Lahti, a tam Johaug wygrała dwa razy już. Justyna na pewno będzie chciała zdobyć tutaj medal. I jeśli nic nieoczekiwanego się nie zdarzy to powinna rozerwać grupę na 3-4 km w klasyku i wtedy tylko najmocniejsze trzy pobiegną z nią. W dowolnym musi się trzymać pierwszych i jak dotrwa do finiszu to będzie miała szansę. Ja liczę na ucieczkę Johaug na drugim okrążeniu do łyżwy, bo naprawdę może to zrobić i według mnie to ona dzisiaj zdobędzie złoto!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 11:21

Kristin Stoermer Steira
Typ: Top 6
Kurs: 1.60
Buk: :bwin-brak-polskiej-licencji!:

Tylko w bwin-brak-polskiej-licencji! i Marathon widzę, taki zakład więc gram tam gdzie wyższy kurs, a jest on o dziwo w bwin-brak-polskiej-licencji! i to o 0.2! Kristin wygrała łączony w Soczi i według mnie ma szansę nawet na podium, jeśli któraś z zawodniczek z wielkiej trójki dzisiaj będzie w słabszej dyspozycji. Kristin po problemach w poprzednim sezonie jest już w dobrej dyspozycji i może biegać zarówno w dowolnym jak i w klasyku. W Davos zajęła wysoką trzecią pozycję i udowodniła, że może nadrobić po lekkiej stracie w klasyku. Trasy dobre dla Kristin, bo są podbiegi o łagodniejszym profilu i nie powinna tracić na wypłaszczeniach. Według mnie można zagrać zarówno typ na jej topkę jak i w parze z Heidi Weng, bo według mnie Kristin tutaj uplasuje się wyżej. Jakie rywalki do Top 6 ? Bjoergen, Johaug, Kowaczyk, Wiken, Kalla i Tchekaleva. Do tej piątki można dołączyć jeszcze którąś z Finek, ale według mnie Kristin będzie przynajmniej na czwartej pozycji dzisiaj, chyba że Szarlotte przypomni sobie bieg z Tour de Ski, gdzie odrobiła do wszystkich praktycznie minutę straty.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 11:36

Yulia Tchekaleva
Typ: Top 10
Kurs: 1.70

Kolejny zakład na "Topkę", bo myślę, że dzisiaj nie ma tak dużo zawodniczek które nagle mogą wyskoczyć i pozbawić faworytki miejsca wśród najlepszych. Julia u siebie w Soczi na doskonałym drugim miejscu i przegrała tylko z Kristin. W Davos w biegu dowolnym też bardzo dobry bieg i miejsce w najlepszej szóstce. Tutaj trasy jak już pisałem, są trudne i o podobnych profilach co te w Rosji, więc nie powinny być tutaj przeszkodą. Julia jeśli utrzyma się w klasyku wśród najlepszych, a wystarczy według mnie najlepsza "20" i nie duża strata do zawodniczek biegnących przed nią to jestem spokojny o styl dowolny, bo w tym sezonie wygląda bardzo dobrze. Rosjanie przygotowani do Mistrzostw są co pokazał sprint mężczyzn. Do każdego biegu, Rosjanie przygotowali praktycznie inną zawodniczkę. Julia jest liderką właśnie w łączonym i 10 dowolnym, reszta ekipy na pewno będzie biegła wśród kobiet na nią i jeśli tylko serwismeni się wykażą to na pewno będzie w dziesiątce. Bjoergen, Johaug, Kowalczyk, Steira, Kalla, Wiken i Tchekaleva. To są według mnie faworytki jak pisałem wyżej. Dołączmy jeszcze trzy zawodniczki a Julia dalej jest w dziesiątce! Naprawdę warto spróbować.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 12:09

Simon Ammann - Jan Matura
Anders Jacobsen - Robert Kranjec

Typ: Simon Ammann + Anders Jacobsen
Kurs: 1.89
Stawka: 4/10

Według mnie najlepszy dubel na skoki. Anders i Simon powinni być spokojnie w najlepszej dziesiątce dzisiaj a ich rywale według mnie nie mają szans na takie miejsca. Robert tutaj bardzo słabo się prezentował. W treningach nic wielkiego ani razu nie pokazał i jestem niemal pewny, że w konkursie też się nie będzie liczył. Każdy skok słabszy od Andersa. Także w ocenach od sędziów Norwegów powinien zarobić od 1 do 2.5 punktu, czyli już metr do przodu. Druga para to Simon i Janek. Ammann na każde zawody rangi mistrzowskiej jest przygotowany perfekcyjnie. Począwszy od Igrzysk w Salt Lake do dzisiejszych Mistrzostw w Val di Fiemme. Jeśli tylko brał cel na MŚ czy IO to zdobywał w nich albo medale, a jeśli nie to był bardzo blisko ich zdobycia. Tutaj podobnie jak w przypadku pary Andersa i Roberta, Simon na praktycznie każdym treningu lepiej. W kwalifikacjach już pokazał pełnię możliwości i w gorszych warunkach od Matury skoczył lepiej. Według mnie to dubel dzisiejszego dnia na skoki narciarskie. Simon i Anders są w lepszej dyspozycji, mają lepszą ekipę, i sami mówią że na tej skoczni mogą zdobyć medal, więc trzeba spróbować!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 13:25

Justyna Kowalczyk - Therese Johaug
Typ: Therese Johaug :plus:
Kurs: 1.85

Kristin Stoermer Steira
Typ: Top 6 :plus:
Kurs: 1.60

Yulia Tchekaleva
Typ: Top 10 :plus:
Kurs: 1.70
+1.7
+1.2
+2.1
=
+5.0

Bardzo udany bieg łączony w wykonaniu dziewczyn i Bjoergen... To jest po prostu niemożliwe, by się przygotować nie startując. Nigdy nie pisałem o wątpliwościach, ale raczej ściganie się z kimś takim sensu niekiedy nie ma. Justyna brawo za walkę, ale w dowolnym nie miała szans z Norweżkami.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 23-02-2013, 20:05

Simon Ammann - Jan Matura
Anders Jacobsen - Robert Kranjec
Typ: Simon Ammann + Anders Jacobsen :minus: :plus:
Kurs: 1.89
Stawka: 4/10
-4
=
-4

Matura miał dzisiaj najwięcej szczęścia ze wszystkich zawodników i po prostu odleciał przy dobrym wietrze. Ale i tak, gdyby Simon był w formie, to by pokonał Maturę. A tak to niestety, ale nie życzę mu nawet medalu.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 24-02-2013, 09:20

Wczoraj spory błąd zrobiłem wstawiając skoki w takiej formie i takie typy. Niestety za błędy się płaci, więc jest jak jest i dzisiaj dalej typujemy.

Norwegia - Finlandia
Usa - Szwecja

Typ: Norwegia + Usa
Kurs: 2.47
Buk: :bet365-brak-polskiej-licencji!:

Dzisiaj biegi drużynowe sprinterskie. Amerykanki wczoraj odpoczywały podobnie jak i Norweżki od startu w biegu łączonym. Diggins i Randall u Amerykanek to jedna z najlepszych ekip w sprincie drużynowym i dzisiaj powinny to udowodnić. Stawiam na nie w rywalizacji ze Szwedkami w składzie Kalla i Ingemarsdotter. Szarlotte wczoraj mocno walczyła w łączonym i na pewno sporo kosztować będzie ją ten start. Na kończącej będzie natomiast Ingemarsdotter, czyli srebrna medalistka ze sprintu ale w klasyku. W dowolnym zdecydowanie lepszą zawodniczką jest Randall i myślę, że Amerykanki dzisiaj powalczą z Norweżkami o złoto. Druga para to Norwegia - Finlandia. Norweżki w składzie Falla i Oestberg. Najlepszy skład z możliwych (nie licząc Bjoergen). Maiken jest w formie i na pewno w stylu dowolnym będzie chciała udowodnić, że może zdobyć nawet złoto. Ingvild także nie straci na swojej zmianie do bądź co bądź słabszych w sprincie Sarasoji i Lahteenmaki. Dla mnie najlepszy bet dzisiaj to właśnie para Norwegia - Finlandia.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 24-02-2013, 12:20

Norwegia - Finlandia
Usa - Szwecja
Typ: Norwegia + Usa :minus: :plus:
Kurs: 2.47
-2
=
-2

Szkoda. Nie chcę widzieć co się dzieje teraz w głowie Ingvild :(. To coś więcej niż tylko upadek, bo Norweżki miały być pewniakiem do podium a tutaj będzie masakra nie tylko w gazetach, ale szczególnie na forach.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 25-02-2013, 23:16

Therese Johaug - Charlotte Kalla
Typ: Therese Johaug
Kurs: 1.45
Buk: :bwin-brak-polskiej-licencji!:

Nie wierzę, by nagle Szarlotte odżyła i powalczyła z dwoma najlepszymi zawodniczkami obecnie na tym dystansie i w tym stylu. Oczywiście Kalla to nadal mistrzyni właśnie w stylu dowolnym, ale mimo wszystko forma nie jest tak wysoka by tutaj powalczyła z Therese a tym bardziej z Bjoergen. Trasa trudna i sprzyjająca Johaug. Niestety biegi indywidualne rozgrywane są często po swojemu i tutaj najważniejsze jest, by utrzymywać równe i bardzo wysokie tempo przez cały bieg. W Davos trasy były troszkę inaczej zbudowane przez co Johaug traciła po 2-4s. na zjazdach i rywalki właśnie tutaj ją dochodziły. W Val di Fiemme trasy są o innym profilu, który dużo bardziej odpowiada Norweżce. W biegu łączonym widać było, że ma jeszcze siły i mogła pobiec mocniej ostatnie nawet 3 km, ale wiedziała że Bjoergen nie puści a jak sama powiedziała, nie była pewna czy Weng i Kowalczyk nie wytrzymają tego i nie skontrują jej. Teraz w biegu indywidualnym może pokazać, że jest na tym samym poziomie co Bjoergen. Jestem pewny, że nie odpuści ani na moment tego startu i do końca będzie walczyła nawet o złoty medal. Bjoergen nie lubi biegać sama, w szczególności gdy czuje się choć troszkę nie pewnie. W Oslo pomogła jej Longa, tutaj raczej nie będzie miała takiego zająca. Wracając do typu to w ostatnich startach różnica pomiędzy Johaug i Kallą jest na poziomie 20-30s. a to jest naprawdę sporo. Tym bardziej na takim dystansie. Kurs o dziwo najwyższy w bwin-brak-polskiej-licencji!, ale z tego co widzę nie da się łączyć z innymi zakładami. Porównywalny jest w expekt-brak-polskiej-licencji! i unibet-brak-polskiej-licencji!. Myślę, że warto pograć jutro na Johaug.

Zablokowany