Typy by alpridz

Najlepsze typy i analizy, stworzone przez zespół ekspertów z naszego forum. Duże zyski GWARANTOWANE! Dostęp otwarty!
Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 26-02-2013, 00:40

Yulia Tchekaleva - Riitta Liisa Roponen
Typ: Yulia Tchekaleva
Kurs: 1.48
Buk: :marathon:
Stawka: 3/10

Stawiam cały czas na Rosjankę, bo w biegu łączonym pokazała się z bardzo dobrej strony i sporo nadrobiła właśnie w stylu dowolnym, gdzie niemal cały czas musiała biec sama i tak naprawdę nie straciła dużo do Kowalczyk i Steiry z Weng, które biegły za Johaug. W biegu indywidualnym jak widać czuje się naprawdę dobrze i według mnie powalczy nawet o najlepszą szóstkę tak jak to uczyniła w Davos. Ubywa nam nasza Justyna, a w jej miejsce wchodzi Bjoergen, więc szanse nadal są bardzo podobne. Z tą różnicą, że jednak forma Yulii poszła w górę i teraz naprawdę będzie się liczyć w tej walce. W pojedynku z Finką, Roponen jest zdecydowanie na wygranej pozycji. Finka startuje nieźle, ale bez błysku. Od Tour de Ski troszkę spuściła z tonu i chyba będzie chciała się przygotować do jak najlepszego występu w sztafecie, gdzie Finki mają realną szansę nawet na srebrny medal i pokonanie Szwedek. W tym biegu na pewno będzie chciała pobiec dobrze, ale według mnie pobiegnie też z myślą o sztafecie. Podsumowując. Rosjanka jest i w lepszej formie i ma więcej do zyskania i zdecydowanie lubi te trasy. Myślę, że Rosjanka zakończy na miejscach 6-9, a Finka tuż za najlepszą dziesiątką.
Igrzyska Olimpijskie'2014
29W-0V-24L // Y:21.33%

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 26-02-2013, 00:47

Elizabeth Stephen - Valentina Schevchenko
Typ: Elizabeth Stephen
Kurs: 1.43
Buk: :pinna:
Stawka: 4/10

W Bet kurs poleciał, ale nadal warto pograć na przykład w jakimś dublu. Według mnie Amerykanka spokojnie pokona doświadczoną rywalkę z Ukrainy. Eli udowodniła w swoich biegach tegorocznych, że jest naprawdę mocną zawodniczką w stylu dowolnym. W Tour de Ski przegrała w tych biegach tylko z Johaug i Kallą. W całym sezonie była zdecydowanie lepsza niż Valentina. Średnio uzyskiwała przewagę ponad 25s. co pokazuje, że najlepsze lata Schevchenko ma już za sobą i w pojedynku z młodszą Amerykanką raczej nie ma na co liczyć. Już swoje lata niestety ma i zdrowie też jest coraz słabsze, a ostatnie biegi naprawdę bardzo średnie. Cały czas kręci się w tej "30", ale już nie ma tego błysku. Eli w stylu dowolnym na takiej trasie zdobędzie przewagę około 20-30s. Jestem co do tego przekonany, dlatego według mnie warto zagrać.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 26-02-2013, 00:55

Kristin Stoermer Steira
Typ: Top 6
Kurs: 1.50
Buk: :unibet-brak-polskiej-licencji!:

Powtórka z rozrywki z biegu łączonego. Przy braku Justyny, Norweżki po raz kolejny mają szansę na taki rezultat jak w biegu łączonym. Według mnie Kristin w tej chwili jest numerek trzy jeśli chodzi o styl dowolny. Przegrywa jedynie z Johaug i Bjoergen, a wygrywa z Weng i zdecydowanie z Jacobsen, która jest po prostu najsłabsza z Norweżek. Kristin na pewno będzie chciała zdobyć medal właśnie w tej konkurencji bo tak naprawdę to oprócz sztafety to jest ostatnia szansa dla niej. Mówią o niej, że jest wiecznie czwarta i cały czas czegoś brakuje. Także tym razem może się tak zdarzyć, ale dla nas najważniejsze to będzie miejsce w najlepszej szóstce, a nie na podium. Kristin w tym roku w stylu dowolnym cały czas spełniała te wymagania! Ostatnie biegi tylko mnie utwierdzają w przekonaniu, że stać ją na medal i na pewno powalczy ze Szwedkami i Czekaliewą. W biegu indywidualnym spisuje się lepiej niż Wiken, Randall czy Weng, więc nie powinno być problemów z tym miejscem. W Davos miejsce na podium, tutaj świetny bieg w łączonym. W Soczi wygrana dzięki właśnie łyżwie i mogę tak wymieniać tegoroczne wyniki. Według mnie Kristin zajmie miejsce od 3-5.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 26-02-2013, 15:03

Therese Johaug - Charlotte Kalla
Typ: Therese Johaug :plus:
Kurs: 1.45

Yulia Tchekaleva - Riitta Liisa Roponen
Typ: Yulia Tchekaleva :plus:
Kurs: 1.48

Elizabeth Stephen - Valentina Schevchenko
Typ: Elizabeth Stephen :plus:
Kurs: 1.43

Kristin Stoermer Steira
Typ: Top 6 :minus:

+1.35
+1.44
+1.72

-3
=
+1.51

Jak dla mnie kolejny świetny bieg na równi dobry co bieg łączony. Szkoda Steiry bo miała siły, ale źle pobiegła początek jak sama mówiła po biegu. Szkoda też, że nie wstawiłem wszystkich typów które podawałem jak choćby Miriam, bo pobiegła świetnie! Julka klasa sama w sobie i zasłużony medal! Świetne zawody!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 27-02-2013, 22:03

Heidi Weng - Anne Kylloenen
Typ: Heidi Weng
Kurs: 1.68
Buk: :bwin-brak-polskiej-licencji!:

Jak dla mnie na pierwszej zmianie jest tylko jedna faworytka i nazywa się ona Heidi Weng. Po ostatnich wywiadach i startach jestem pewny, że będzie pierwsza podczas zmiany z Therese. Heidi bardzo przeżywa każdy! po prostu każdy swój start. Są to dla niej wyjątkowe Mistrzostwa, bo mimo iż debiutuje ma wyniki jakich nie powstydziłyby się dużo bardziej doświadczone zawodniczki. Medal w biegu łączonym dał jej sporo pewności siebie i jestem pewny, że pokaże co potrafi w klasyku podczas jutrzejszej sztafety. Za rywalki na pierwszej zmianie ma naprawdę mocne zawodniczki z Kylloenen, Ivanovą, Smutną czy Fessel na przodzie. Ale tak naprawdę to właśnie Norweżka jest w najlepszej formie i to ona ma rozpocząć dla Norweżek bieg po złoty medal. Ja zdecydowałem się na zakład tylko z Anne. Zawsze ktoś może przez przypadek nawet wysunąć nartę na pomiarze i zaliczyć 1st. Heidi natomiast od początku sezonu walczy z Anne na swojej zmianie. Teraz ich forma jest w zdecydowanie różnych pozycjach. Finka się stara, ale nogi nie niosą. Norweżka zdecydowanie przewyższa oczekiwania trenerów. Myślę, że warto spróbować. Heidi jest mocna i jutro to udowodni!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 27-02-2013, 22:19

Julia Ivanova - Nicole Fessel
Typ: Julia Ivanova
Kurs: 1.62
Buk: :tobet:

Kolejny zakład na pierwszą zmianę w sztafetach. Rosjanki to takie moje ciche faworytki na jutrzejszy bieg. Mocny skład z dwiema bardzo dobrymi zawodniczkami na pierwszej i ostatniej zmianie. Ja właśnie wybrałem Julię w parze z Nicole. Szkoda, że bukmacherzy dają tak ubogą ofertę na biegi i ogólnie sporty zimowe, ale cóż. Trzeba sobie radzić i jak na razie i tak tracą na tym. W tej parze jest dla mnie jedna faworytka. Julia jest zdecydowanie lepszą zawodniczką w stylu klasycznym. Dodatkowo Julia miała jeden dzień odpoczynku więcej od Fessel i jeden trudny bieg mniej w nogach! Na pierwszej zmianie Rosjanka będzie musiała pobiec bardzo mocno, ponieważ zmieni ją Alija, która nie oszukujmy się jest najsłabszym punktem w ekipie i przyda się dobra zaliczka po pierwszym biegu. Ivanova w każdym biegu klasycznym wypadała lepiej od Niemki i tak też będzie jutro! Myślę, że będzie próbowała się utrzymać z Weng i pewnie z Kylloenen, Smutną by na ostatnim kilometrze jeszcze podkręcić tempo i zgubić między innymi Fessel czy Ingemarsdotter.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 27-02-2013, 22:35

Rosja - USA
Typ: Rosja
Kurs: 1.80
Stawka: 2/10

Jak już pisałem powyżej ekipa Rosji to dla mnie cichy faworyt walki o podium. Mają fajną ekipę z ciekawymi zawodniczkami, bardzo dobrze przygotowanymi do tych Mistrzostw. W dodatku zrobiły już swoje i pobiegną z luźną głową na każdej zmianie. Amerykanki według mnie też już swoje zrobiły, a w sztafecie nie powinny odegrać tak dużej roli jak choćby w Gaellivare. Zaczynamy! Pierwsza zmiana i rywalizacja : Ivanova - Bjornsen. Julia tutaj może zrobić nawet minutę przewagi! Trasa naprawdę trudna. Szczególnie w stylu klasycznym. Rosjanka jest w dobrej dyspozycji i jak sama mówi, będzie to dobre przetarcie przed sobotnim maratonem. Na pewno pobiegnie na sto procent swoich możliwości i zdobędzie sporą przewagę nad Amerykanką. Druga zmiana : Iksanova - Randall. Rosjanka mimo wszystko nie jest na straconej pozycji. Julia powinna przyprowadzić sztafetę w górnej części klasyfikacji. Jeśli Alija się z nimi utrzyma to nawet nadrobi nad Kikka, która według mnie ma już to co chce i pobiec, pobiegnie. Ale czy będzie walczyła do końca swoich sił ? Forma jest, ale nie taka by odrobić 30-40s. Rosjanki po drugiej zmianie powinny nadal mieć przewagę nad Amerykankami. Trzecia zmiana i chyba najważniejsza dla losów tej rywalizacji. Gushina - Stephen. Rosjanka pobiegła świetnie w indywidualnym i mimo, że straciła do Amerykanki to tylko 25s. Jeśli by powtórzyła tak dobry występ w sztafecie jestem przekonany, że reprezentantka Usa nie odskoczy od Rosjanek na sporą odległość. Kończące : Tchekaleva - Diggins. Julia ma już medal po fantastycznym biegu we wtorek i w rywalizacji z Diggins powinna spokojnie wygrać, mimo iż Jess potrafi walczyć i na pewno nie odpuści. Na sprincie przewagę będzie miała Amerykanka, ale Tchekaleva na pewno będzie chciała od początku mocno pociągnąć i zgubić ogon, jeśli takowy się uczepi. Podsumowując: równy zespół Amerykanek, ale w według mnie bez tego błysku który był na początku sezonu. Natomiast Rosjanki w formie z dwiema świetnymi zawodniczkami i sporymi szansami i nadziejami na walkę o medal. Po takim kursie uważam ten typ za spore Value.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 28-02-2013, 13:44

Heidi Weng - Anne Kylloenen
Typ: Heidi Weng :plus:
Kurs: 1.68

Julia Ivanova - Nicole Fessel
Typ: Julia Ivanova :plus:

Rosja - USA
Typ: Rosja :plus:
+2.72
+1.86
+1.6
=
+6.18

Idealne zawody, co więcej powiedzieć. 100% dzisiaj nie tylko w temacie, ale wszędzie gdzie się dało dać typy. Na Sb dwa fajne zakłady udało się złapać i oby jutro było podobnie.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 28-02-2013, 14:58

Jaka Hvala - Jurij Tepeś
Typ: Jaka Hvala
Kurs: 1.63

Pierwszy typek na skoki i od razu pojedynek dwóch Słoweńców. Jurij to typ zawodnika, który uwielbia sobie polatać i widać wyraźną różnicę w jego skokach. Na mamutach był niemal cały czas wśród najlepszej dziesiątki, a tutaj ledwo łapie się do drugiej. Co innego Hvala, który stracił ze swojej świetnej formy troszkę, ale dalej jest drugim Słoweńcem w klasyfikacji. Przedtem przegrywał z Kranjcem, a teraz z Prevcem. W treningach ze zdecydowanie lepszej strony pokazywał się Jaka Hvala, na czterech z pięciu treningach lepsze wyniki Hvali. W kwalifikacjach również lepszy wynik młodszego ze Słoweńców. Myślę, że taki typ spokojnie można zagrać i będziemy liczyli po konkursie, podobnie jak w przypadku biegów.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 28-02-2013, 21:16

Jaka Hvala - Jurij Tepeś
Typ: Jaka Hvala :plus:
Kurs: 1.63
+1.26

BRAWO KAMIL!!! Pokazał na co go stać! W końcu! Reszta także dość planowo, słaby wynik Gregora, reszta raczej bez większych niespodzianek, ale najważniejsze że mamy złoty medal! Brawo! Brawo! Brawo! Teraz w drużynie dobry wynik, medal Kowalczyk i Mistrzostwa naprawdę dobre.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 01-03-2013, 07:02

Szwecja - Rosja
Typ: Szwecja
Kurs: 1.56

Szwedzi dla mnie są pewniakiem do podium. Calle jako kończący jest w tej chwili chyba najodpowiedniejszym zawodnikiem. Myślę, że będzie potrafił rozegrać to tak by powalczyć nie tylko o srebro, ale mam nadzieję że nawet Petterowi nie odpuści. Jeszcze tydzień temu pewnie nie zdecydowałbym się na taki typ albo był grał go przeciwnie. Teraz Rosjanie naprawdę nie wyglądają dobrze. Na pierwszych zmianach mamy pary Olsson i Daniel vs Belov i Maxim. Tutaj tak naprawdę może się zdarzyć wszystko, ale Szwedzi są dużo lepiej przygotowani i to widać. Johan jeden start i od razu medal. Daniel w klasyku sobie na pewno poradzi i Rosjanin nie powinien mu uciec. Dalej zostają Marcus z Calle vs Legkov i Ustiugov. Tutaj Szwedzi mają lepszą dwójkę. Legkov walczył w indywidualnym o medal, ale po prostu nie miał szans by go zdobyć. Marcus na pewno będzie chciał się utrzymać z Legkovem jeśli ten zaatakuje, a myślę że jest w takiej formie że nie straci. Na ostatniej zmianie najlepszy ze Szwedów w sprincie (z dystansowców) w pojedynku z niedoświadczonym Ustiugovem. Stawka niska, właśnie przez tą parę. Sergey to nadzieja Rosjan na następne lata i może już na Soczi. Tutaj nie pokazał nic szczególnego, podobnie jak w Davos. Calle bije go według mnie na głowę i jeśli głowa wytrzyma to jestem spokojny o ten typ.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 01-03-2013, 07:14

Włochy - Finlandia
Typ: Włochy

Noeckler + Di Centa przeciwko Samiemu + Ville. Włosi według mnie biją tą parę o przynajmniej 30s. Pierwsza zmiana zawsze jest mocniejsza od drugiej i mam nadzieję, że grupa zawodników z Włochami ucieknie przed peletonem w którym będą Finowie. Trzecia zmiana to pojedynek Clary z Lehtonen i według mnie tutaj także spory plus po stronie Włochów. Niestety u mężczyzn często te sztafety w pewnym momencie się zjeżdżają i czekają na ostatnie kilometry by zaatakować i zdobyć przewagę po czym na początku kolejnej zmiany znów wszyscy biegną razem. Według mnie Włosi są zdecydowanym faworytem tutaj. Finowie są w sporym dołku jeśli chodzi o sporty zimowe. Finki miały medal na wyciągnięcie ręki, ale ... no właśnie. Sami i Ville nie są w formie w jakiej byli choćby dwa lata temu. Lari nie jest według mnie zawodnikiem, który może rywalizować na równym poziomie z Legkovem, Clarą czy Hellnerem. W niezłej dyspozycji zostaje tylko Heikkinen, ale jeśli będzie pojedynek sprinterski z Hoferem to nie ma po prostu szans. David wytrzyma tempo Fina, o to jestem dość spokojny a na sprincie jest bardzo mocny i jeśli będzie walka o medal to Włosi mogą wrócić z krążkiem.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 01-03-2013, 15:12

Szwecja - Rosja
Typ: Szwecja :plus:
Kurs: 1.56

Włochy - Finlandia
Typ: Włochy :plus:

+1.12
+1.24
=
+2.36

I po raz kolejny idealny bieg! Brawo dla Calle, bo mimo wszystko wytrzymał i próbować coś zdziałać z Northugiem. Szkoda, że Włosi nie na podium, ale ważne że w szóstce i przed Finami. Bardzo dobre zawody!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 01-03-2013, 20:25

Heidi Weng - Aino Kaisa Saarinen
Masako Ishida - Charlotte Kalla

Typ: Heidi Weng + Masako Ishida

Nawet fajny dubel wyszedł na samym początku poszukiwania typów. unibet-brak-polskiej-licencji! zaproponował nam kilka zakładów, ale może jeszcze coś dorzucą bo jest taka możliwość. Ja wybrałem dwie pary. Pierwsza z nich to pojedynek Heidi Weng z Aino Kaisą Saarinen. Młoda Norweżka, jak na razie startuje fantastycznie w każdym swoim starcie. Widać, że jest w bardzo wysokiej formie i co najważniejsze nie widać po niej, by w jakikolwiek sposób traciła z niej. Każdy bieg na lepszym poziomie. Medal dodał jej sporo do pewności siebie, i mimo że z niej duża "beksa" i bardzo wrażliwa dziewczyna to jednak na każdych zawodach zmotywowana i skupiona na sto procent. Za jej rywalkę unibet-brak-polskiej-licencji! wziął bardzo doświadczoną Finkę, Saarinen. Kaisa to już praktycznie emerytka w tej stawce i nie wróżę jej nic dobrego w maratonie jutrzejszym. Nie zakwalifikowała się do sztafety, bo przegrała rywalizację z Kerttu i Anne. Wydawało się, że po Tour de Ski może jeszcze być lepiej, bo tam pokazywała się z dobrej strony. Jednak według mnie nic nie ugra w tym biegu. A już na pewno nie wyprzedzi Heidi na trasie. Weng jak sama mówiła, bliżej jej do stylu klasycznego niż do dowolnego i jestem pewny, że będzie chciała się utrzymać z najlepszą trójką jak najdłużej. Pewny typ według mnie. Druga para to : Masako Ishida i Charlotte Kalla. Szwedka liczyła na medal na tych Mistrzostwach w biegu "10" dowolnym. Niestety w formie to ona nie jest najwyższych lotów. Startuje poprawnie, ale nie jest przygotowana na maraton. Co innego Japonka, która czeka od początku Mistrzostw na ten bieg i jestem niemal pewny, że zajmie miejsce w czołowej piątce - szóstce zawodów. Kolejny według mnie bardzo pewny zakład. Dodatkowy handicap dla Japonki to oczywiście ilość startów. Kalla startowała we wszystkich zawodach od sprintu do indywidualnego! Nie ma szans, by to obeszło się bez echa! Zdecydowanie tutaj na Japonkę. Podsumowując, taki dubel powinien przynieść nam sukces i pieniądze, a Heidi i Masako miejsce w TOP6.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 01-03-2013, 21:33

Masako Ishida - Aino Kaisa Saarinen
Typ: Masako Ishida

Jak dla mnie na razie najciekawszy zakład. Szanse oceniam dość mocno na korzyść Japonki i stawiam nawet 70v30. Japonka przygotowywała formę właśnie na Mistrzostwa Świata i właśnie na ten start. W biegu łączonym bardzo dobra postawa i miejsce wśród najlepszej dziesiątki. Później miała przerwę i odpoczywała sobie nie startując ani w sztafecie, ani w biegu indywidualnym. Saarinen wystartowała w sprincie, gdzie odpadła już w kwalifikacjach! Mimo, iż sprint był techniką klasyczną a trasa nie była taka łatwa, by sprinterki odjeżdżały zdecydowanie. Następnie trenerzy wystawili ją do biegu indywidualnego, gdzie ledwo załapała się do najlepszej "30" zawodniczek. Jak dla mnie Saarinen już od ponad roku nie może złapać odpowiedniego rytmu i po prostu organizm nie chce z nią współpracować. Obie są w podobnym wieku (Finka starsza o rok), ale Japonka dba o siebie w niesamowity sposób (gdybyście przeczytali jej "rytuał" przed każdym startem na dystansie) i po prostu jej codzienne zachowania to bylibyście pod wielkim wrażeniem, że przez tyle lat da się żyć w taki właśnie sposób. Ale to na inną okazję rozmowa i z chętnymi. Tutaj konkrety. Japonka w każdym swoim starcie w klasyku na 30 km jest wśród najlepszej piątki. Kursy na pewno spadną, a już widzę tendencję spadkową i o dziwo tylko bwin-brak-polskiej-licencji! trzyma tak wysoki kurs. Myślę, że warto pograć.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 02-03-2013, 10:21

Maciej Kot - Robert Kranjec
Piotr Żyła - Jurij Tepes

Typ: Maciej Kot + Piotr Żyła
Kurs: 2.18

A na skoki taki pierwszy kuponik. Polacy są według mnie mocniejsi od swoich rywali ze Słowenii. W drużynie także powinniśmy sobie z nimi poradzić i może nawet spróbować powalczyć o to podium, bo taka szansa istnieje. Maciek strasznie zdenerwowany po konkursie indywidualnym, gdzie zepsuł swój drugi skok i nie ukrywał tego w wywiadzie. Na treningach zdecydowanie lepsza dyspozycja od Roberta, który tutaj jest na bardzo średnim poziomie. Zakwalifikował się do drugiej serii konkursu, ale nic tam nie pokazał takiego, by Maciek się go musiał obawiać w pierwszej kolejce skoków. Wierzę nawet, że Polacy po pierwszym skoku konkursowym będą na podium. Kot spokojnie może sobie poradzić z Wankiem lub Stjernenem. Ale musi mieć spokojną głowę, a wtedy będzie dobrze. Drugi typ to kolejny pojedynek Polak - Słoweniec. Tym razem druga kolejka i Piotrek vs Jurij. Już raz grałem przeciwko Słoweńcowi i to się opłaciło. Żyła w każdym skoku na lepszym poziomie aniżeli Słoweniec. W konkursie także go wyprzedził w obu skokach. Podobnie w treningach przed konkursem. Myślę, że taki duebelek z udziałem Polaków można sobie pograć.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 02-03-2013, 13:45

Therese Johaug
Typ: 3 medale lub więcej :plus:
Kurs: 2.10

Heidi Weng - Aino Kaisa Saarinen
Masako Ishida - Charlotte Kalla
Typ: Heidi Weng + Masako Ishida :plus: :plus:

Masako Ishida - Aino Kaisa Saarinen
Typ: Masako Ishida :plus:
+3.3
+1.6
+2.0
=
+6.9

Szkoda. Wielka szkoda, że Justyna nie dała rady. Ale jest srebro. Bjoergen mimo wszystko poza zasięgiem, nawet gdyby inaczej to wszystko się rozegrało. Wszystkie zakłady znów siadły, szkoda Ishidy ale najważniejsze że udało się wyłapać wyższe kursy i po raz kolejny przebieg całego biegu.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 02-03-2013, 19:53

Maciej Kot - Robert Kranjec
Piotr Żyła - Jurij Tepes
Typ: Maciej Kot + Piotr Żyła :plus: :plus:
Kurs: 2.18
+2.36
=
+2.36

POOOOOOOOOOOOOOOOOOLSKA!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 10-03-2013, 08:21

Kerttu Niskanen - Masako Ishida
Typ: Kerttu Niskanen
Kurs: 1.77
Buk: :pinna:

Bardzo mało czasu, by cokolwiek dobrze przeanalizować i w końcu tutaj wrzucić. Ten weekend w większości grany na "czuja" i pewnie dzisiaj już nic więcej dobrego się nie znajdzie. Sam nie jestem w stu procentach pewny, że to wejdzie dlatego nawet ja sam gram niższą stawką niż zwykle. Typ jest typowy na formę zawodniczki. Kerttu podczas Mistrzostw była najlepiej biegającą Finką i to w każdym stylu praktycznie. Jej ogromnym atutem jest bieg interwałowy. Przyśpiesza, zwalnia i znów przyśpiesza i tak cały czas. Myślę, że na swojej trasie może Finom przygotować coś dobrego i może nawet miejsce w najlepszej szóstce będzie na nią czekało. Japonka popełniła kilka błędów podczas biegu na 30 km przez co musiała biec w trzeciej grupie zawodniczek. Utrzymała się i próbowała oderwać, ale nie była na tyle silna. W klasyku podczas łączonego także nie wyglądała idealnie dobrze. Straciła do Niskanen, a w biegu indywidualnym jeszcze ważniejsze są elementy techniczne jak np. zjazd, który lepiej pokonuje Finka. Ishida leżała rok temu tutaj w Lahti dwa razy na słynnym zakręcie tuż przed metą, więc pewnie teraz będzie hamowała już na początku zjazdu. Według mnie taki zakład może się opłacić. Ale jak pisałem, większość to jest czujka aniżeli bardzo dokładna analiza.

Z pozostałych typów dobrze wyglądają dla mnie np. Johaug i Poltoranin na podium. Kursy po 1.45. Dobrze wygląda Poltoranin w parze z Sundbym, który był chory i tak naprawdę nie wiadomo jak wróci do biegania i w jakiej formie będzie. Reszta zakładów powtarzana przez większość bukmacherów, aż do znudzenia i nie ma nic wyjątkowego do zagrania. Niestety. Może uda mi się wyrobić ze wszystkim i chociaż na biathlon kobiet i skoki coś jeszcze napiszę, ale to bardziej życzenia.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 10-03-2013, 14:13

Kerttu Niskanen - Masako Ishida
Typ: Kerttu Niskanen :plus:
Kurs: 1.77
+1.54
=
+1.54

Kerttu spokojnie przed Masako, a co najważniejsze utrzymuje równą i bardzo wysoką formę. Masako niby w porządku, ale dalej bez rewelacji. Za to Justyna sobie troszkę odbiła za Mistrzostwa. Heidi przed Therese, która osłabła na ostatnim kilometrze. U mężczyzn Alexey z Sundbym spokojnie i podium także. Wygrał, dość niespodziewanie według mnie Northug.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 11-03-2013, 20:36

Andreas Birnbacher - Simon Fourcade
Typ: Andreas Birnbacher :plus:
Kurs: 1.65
Stawka: 5/10
+3.25
=
+3.25

Do końca sezonu pozostały jedne zawody w których łącznie można zdobyć 180 punktów. Birnba ma przewagę prawie 450 przed ostatnimi zawodami, a w dodatku jest w dużo lepszej i równiejszej formie od Simona. Bardzo udany typek sezonowy. Pozostaje Ole i jego wygrana, ale to raczej nie możliwe już w tym sezonie, no i typ że Tanja pozostanie bez zwycięstwa.

Miałem czekać do ostatnich zawodów w Khanty, ale do końca "zimówek" pozostały już niespełna dwa tygodnie startów. Czyli bardzo, bardzo mało. Na dniach powinno pojawić się co nieco o moim dotychczasowym pobycie tutaj, bo jak sami widzicie już sporo czasu tutaj spędziłem i trzeba się zastanowić jak to dalej pociągnąć i czy będzie mnie stać na jeszcze jeden sezon. Oczywiście nie traktujcie tego w jakikolwiek sposób :P. Po prostu koniec sezonu to mniej fajny czas i trzeba co nieco podsumować i przemyśleć.

Na pewno jeszcze zamierzam zatypować biegi w Szwecji (odpuszczam sprintu już w tym sezonie), coś z finału Pucharu Świata w alpejskim, oczywiście decydujące zawody w Khanty i może jeszcze coś się pojawi z lotów narciarskich w Planicy, bo raczej nordycki odpuszczę do końca. Curling ? Sam się zastanawiam jak będzie wyglądała wtedy moja aktywność, więc nic obiecać nie mogę. Ale jak tylko będę mógł pomóc to pomogę.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 16-03-2013, 09:35

Tanja Poutiainen
Typ: Poniżej 1.5 wygranych :plus:
Kurs: 1.85
+1.7
=
+1.7

Kolejny bardzo udany zakład sezonowy. Doświadczona Finka z sezonu na słabiej prezentuje się gorzej i tak naprawdę są trzy - cztery starty w których poważnie walczy o wygraną, ale najczęściej ląduje na ostatnim miejscu podium. Jutro biegi w Oslo, tak więc powinno coś się pojawić. Na dzisiaj sam nie wiem, bo na oku mam kilku zawodników ale przekonany nie jestem. W Biathlonie dalej jest status quo i Martin nie daje nikomu ani krzty szans.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 16-03-2013, 22:23

Therese Johaug - Justyna Kowalczyk
Nicole Fessel - Katrin Zettel

Typ: Therese Johaug + Nicole Fessel
Kurs: 1.92
Buk: :betsson-brak-polskiej-licencji!:

Na początku myślałem, żeby pograć Therese w parze z Heidi po wyższym kursie. Ale w zeszłym roku Heidi naprawdę miała świetną końcówkę i teraz jest podobnie. Therese na pewno powalczy o wygraną i jest dla mnie główną faworytką. Bjoergen z tego co wiem nadal jest przeziębiona i według niektórych informacji katar nie pozwala jej na normalne oddychanie. Ale wracając do dubla. Therese wybrałem w parze z Justyną, która na początku sezonu głośno mówiła, że w Oslo nie wystartuje. Jak zwykle jednak swoją decyzję zmieniła. W stylu dowolnym nie jest najlepsza i doskonale o tym wie. Nadrabia zdecydowanie wydolnością, ale także tutaj nie jest lepsza od Johaug. Po prostu w parze Johaug - Kowalczyk w maratonie stylem dowolnym, Polka jest słabsza od Norweżki i przez najbliższe lata to nie się zmieni i pewnie nigdy w równej rywalizacji Justyna sobie nie poradzi z Johaug. Smutna ale jednak prawda. Druga para, którą dodałem do mojej głównej w tym dublu to pojedynek dwóch Niemek, który niemal zawsze jest wystawiany przez buki podczas biegów ze startu wspólnego. Nicole i Katrin to przyjaciółki, które nie raz spędzały razem wakacje. Jednak w biegach długich zdecydowanie lepiej prezentuje się Nicole i nie ma żadnych gestów przyjaźni podczas startów. Fessel jest w formie i udowodniła to podczas Mistrzostw Świata. Forma na pewno nie uciekła, bo przyszła pod koniec Mistrzostw i jestem pewny, że w Oslo po raz kolejny udowodni że jest świetną zawodniczką, która pechowo natrafiła na erę Norweżek i Justyny. Taki dubel powinien nam zapewnić nie tylko emocje, ale i pieniądze. Mocne prze selekcjonowane typy i wszystko wskazuje na Therese i Nicole w tych parach.

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 17-03-2013, 13:10

Therese Johaug - Justyna Kowalczyk
Nicole Fessel - Katrin Zettel
Typ: Therese Johaug + Nicole Fessel :plus: :plus:
Kurs: 1.92
+2.76
=
+2.76

Kolejny bardzo, bardzo udany dzień. Nie sprawdzałem jeszcze wszystkiego, ale chyba znów udało się obejść bez strat (wliczona była przegrana Kowalczyk, ale dzięki temu spokojnie przebiegała rywalizacja). Nicole miała pewien kryzys pomiędzy 19-22km ale dała radę i nawet zapewniła wygraną w Milenium, podobnie jak Szarlotte! Kalla naprawdę miała kryzys, ale powalczyła do końca i zakończyła na szóstym miejscu!

Co dalej ? Sam się zastanawiam. Na pewno Finał Pucharu Świata w Szwecji. Spróbuję rozwikłać do końca Curling po dniu dzisiejszym, skoki ? Raczej odpuszczę, chyba że naprawdę będę czegoś tak pewny jak w biegach. Biathlon dzisiaj kończymy sezon, także dziękuję zawodnikom i zawodniczkom, szczególnie Polkom!

Awatar użytkownika
alpridz
#Weteran
#Weteran

Post autor: alpridz » 17-03-2013, 14:13

Ole Einar Bjoerndalen
Typ: Powyżej 0.5 wygranych :minus:
Kurs: 1.85
-2
=
-2

Niestety. Ole w obecnej formie nadaje się jedynie do sztafety, Król jest jeden i pozostanie nim. Ale jeśli chce coś zdziałać podczas Igrzysk w Soczi, to albo przygotuje się tylko do jednego, dwóch startów albo nie będzie miał szans na nic więcej. Szkoda, że przyplątał się choroba na początku Grudnia, bo wtedy forma była znakomita. Wygrywał ze Svendsenem w biegu o 20s. ale niestety. Pierwszy typ na minus od 17 typowań.

Zablokowany