Typ: Yulia Tchekaleva
Kurs: 1.48
Buk: :marathon:
Stawka: 3/10
Stawiam cały czas na Rosjankę, bo w biegu łączonym pokazała się z bardzo dobrej strony i sporo nadrobiła właśnie w stylu dowolnym, gdzie niemal cały czas musiała biec sama i tak naprawdę nie straciła dużo do Kowalczyk i Steiry z Weng, które biegły za Johaug. W biegu indywidualnym jak widać czuje się naprawdę dobrze i według mnie powalczy nawet o najlepszą szóstkę tak jak to uczyniła w Davos. Ubywa nam nasza Justyna, a w jej miejsce wchodzi Bjoergen, więc szanse nadal są bardzo podobne. Z tą różnicą, że jednak forma Yulii poszła w górę i teraz naprawdę będzie się liczyć w tej walce. W pojedynku z Finką, Roponen jest zdecydowanie na wygranej pozycji. Finka startuje nieźle, ale bez błysku. Od Tour de Ski troszkę spuściła z tonu i chyba będzie chciała się przygotować do jak najlepszego występu w sztafecie, gdzie Finki mają realną szansę nawet na srebrny medal i pokonanie Szwedek. W tym biegu na pewno będzie chciała pobiec dobrze, ale według mnie pobiegnie też z myślą o sztafecie. Podsumowując. Rosjanka jest i w lepszej formie i ma więcej do zyskania i zdecydowanie lubi te trasy. Myślę, że Rosjanka zakończy na miejscach 6-9, a Finka tuż za najlepszą dziesiątką.